Alkukesän väriterapiaa metsäisestä kukkapuistosta - Pölkinvuoren kasvimaailma Urjalassa


Kaksi vuotta sitten pääsin vihdoin toteuttamaan vuosikymmenten haaveeni ja pääsin vierailemaan Hollannissa Keukenhofin kukkapuistossa. Ja menihän siitä sekaisin. Ne miljoonat ja miljoonat hollantilaisten kukkaviljelijöiden moninaiset sipulikukat erilaisisssa muodostelmissaan. Vierailusta voit lukea täältä.

Tämä uskomaton vihreä, joka suomalaisissa koivuissa juuri nyt on, on jotenkin niin epätodellinen väri.


Jostain muiden somematkailjoiden viime kevään päivityksistä jäi minulle mieleen, että jossakin Hämeessä on myös tulppaanipuisto. Ja olihan, Pölkinvuoren kasvimaailma, jossa viikonloppuna vierailtiin. Kaunis, suomalainen versio Keukenhofista. No, kukkia toki aika paljon vähemmän ja aluekin monin kerroin suppeampi, mutta suomalaisittain kyllä hieno. Pölkinvuoren kukkapuisto kun on keskellä supisuomalaista koivuista metsänrinnettä ja toisaalta sitä "vuorenrinnettä", Pölkinvuorta. Kaunista ja vaikuttavaa siis oli tässäkin puistossa.




Puiston taustalla toimii pariskunta ja etenkin sen toinen puolisko Veli-Pekka Weckman. Hän sairastui vajaat kymmenen vuotta sitten ja joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Osana kuntoutustaan hän ryhtyi raivaamaan perimäänsä aluetta omaksi vihannespuutarhaksi. Viereiseen koivikkoon hän istutti myös ensimmäiset tulppaanin sipulit. Homma lähti vähän hanskasta ja alue laajeni ja monipuolistui. Puoliso Erkki on vastannut alueen rakennelmien rakentamisesta ja lähialueen nuoria on ollut myös puistossa töissä. Kesällä 2018 avautui taimimyymälä ja luonnollisesti mm. pysäköintitilaa on jouduttu rakentamaan aika tavalla lisää. 




Nyt Pölkinvuoren metsässä on noin 110000 sipulikukkaa, jotka kukkivat alkukesäisin. Meidän vieraillessa olivat erilaiset narsissit parhaimmillaan, mutta myös tulppaanit alkoivat jo kukoistaa. Metsämaastossa oli myös paljon muita kasveja, vuokkoja, esikoita jne.

Se Pölkinvuori sitten. Vuori on yksi Urjalan korkeimmista paikoista ja nousee noin 160 metriä merenpinnan yläpuolelle. Puistoa kiertää noin kilometrin mittainen polku, joka kiertää vuoren alakautta sen laelle, josta avautuu hieno näköala. Ja tulppaaneja löytyy myös näiltä rinteiltä. Tälle alueelle on myös muodostumassa alppiruusupuisto. 


Pölkinvuoren kasvimaailmassa tuli todella hyvä mieli. Tyylikäs maalattiainen kahvilarakennus, ystävälliset ihmiset, vapaus kulkea alueen polkuja ja ihastella kukkia, siisteys ja vielä upea alkukesän vihreys. Siellä täällä puistossa ja myös Pölkivuoren puipulla on pöytäryhmiä, joissa voi syödä myös omia eväitä. 

 


Puistoon on vapaavalintainen pääsymaksu, jonka kyllä mielellään maksoi. Alueella on opaskartan vieressä lipas, johon maksun voi pudottaa tai sen voi käydä maksamassa kahvilaankin, kuten me teimme. Kävelysauvojakin olisi ollut lainattavana. Hienoa, että on ihmisiä, jotka tekevät tällaista ja vielä sen lisäksi päästävät meidät muutkin ihailemaan tekemistään!




Pölkinvuoren kasvimaailma sijaitsee siis Urjalassa, noin 10 km Urjalan kirkolta Forssan suuntaan (Ikaalantie 105) ja alue on avoinna 10-18. Kannattaa seurata paikkaa somessa, niin tiedät, missä vaiheessa kukkien kukinta milloinkin on. 

Blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Näyttääpä kivoilta! Tässä itselleni taas yksi kohde, johon voisin Marikan mielellään "extempore" viedä. Tykkäisi kyllä varmasti. Toki tuolla Hollannissakin olisi joskus mukava päästä käymään, mutta jos nyt ensin ehtisi nauttimaan tästä kotimaan kukkakauneudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä kotimaan kohteetkin hienoja ovat. Ja tällaisia kukkapuistoja, puutarhoja, kirsikkapuupuistoja on varmaan Suomessa jonkun verrankin, kun vaan itse löytää tietoja niistä.

      Poista
  2. Tuo on kyllä upea paikka! Livenä en ole päässyt vielä käymään, kun siellä on parkkipaikka aina täynnä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taisi lauantaina käydä sitten tuuri, kun oli tilaa ihan keskellä päivää. Mutta kyllä se todettiin, että varmasti ahtaaksi joskus käy.

      Poista

Lähetä kommentti