Didrichsenin taidemuseon kokoelmia ja Tove Janssonia

  

Didrichsenin taidemuseo Helsingin Kuusisaaressa on niitä museoita, joissa tulee aina hyvä fiilis. Itse näyttelyllä ei aina ole väliä, sillä jo museorakennus ja koko ympäristö ovat inspiroivia. Nämä kun ovat iso osa museokokemusta juuri täällä. 

Didrichsenin taidemuseo, kuva: Rauno Träskelin 


Museo sijaitsee arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemassa Didrichsenin perheelle suunnittelemassa kodissa, Villa Didrichsenissä. Rakennuksen tämä osa on valmistunut 1957 ja sitä laajennettiin näyttelysiivellä seitsemän vuotta myöhemmin. Rakennus sijaitsee Laajalahden rannalla, Munkkiniemen ja Otaniemen välissä. Museorakennuksen ympärillä on avoin veistospuisto. 

Tilla Kekki: Mama Europa, 2008.

Björn Weckström, Lintujumala. 1992.

Yleisölle museo avautui vuonna 1965, myöhemmin museon käyttöön tuli myös perheen asunto-osa. Se tekeekin tästä museosta viehättävän, sillä tässä osassa on yhä kodin sisustusta. Museon omat kokoelmat ovat hienot, ne ovat siis syntyneet aluksi Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin keräämistä teoksista. Kokoelmiin kuuluu paitsi vanhempaa kotimaista ja ulkomaista maalaustaidetta, myös modernismia. Oma erikoisuutensa on muinaisten kulttuurien esineet mm. Keski-Amerikasta ja Meksikosta. 


Nyt museossa on esillä näyttely Tove Jansson – Maalaaminen on kaikkein tärkeintä. Näyttelyaikaa on pidennetty kesän yli, eli se on esillä 22.8.2021 saakka. Museon tilat eivät ole kovin suuret ja kävijämäärää rajoitetaan suosituissa näyttelyissä ihan normiaikoinakin. Kannattaa siis varata vierailuaika ennakkoon, jottei jonotusajasta museoon tule liian pitkää. 

Tove Jansson: Maisema (piknik), 1930-luku, guassi.  
©Tove Jansson, Moomin Characters, Kuva: Yehia Eweis
Näyttely esittelee Tove Janssonin kehittymistä taiteilijana ja erityisesti se esittelee häneen ja hänen taiteeseensa vaikuttaneita taiteilijakollegoja. Näyttelyn muita taiteilijoita ovat mm. Tove Janssonin opiskelutoveri Eva Cederström, opettaja Sam Vanni, vanhemmat Signe Hammarsten-Jansson ja Viktor Jansson sekä elämänkumppani Tuulikki Pietilä. Itselleni oli yllätys, että Tove Janssonin äiti oli myös taiteilija, joka on mm. suunnitellut monia suomalaisia postimerkkejä.

Tekijänoikeusten johdosta Tove Janssonin maalauksia ei voinut kuvata kuin "yleiskuvina", joten kannattaa käydä museon nettisivuilta katsomassa parempia kuvia, jos Toven maalaukset kiinnostavat. Tässä postauksessa muut kuvat ovat omia, mutta yllä oleva Tove Janssonin maalaus ja rakennuksen ulkokuva ovat museon mediapankista.

Niki de Saint Phalle, Serpent Goddess

​Alakerran näyttelytiloissa on esillä Didrichsenin 55-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee museon omia kokoelmia. Didrichsenin kokoelman helmiä ovat mm. Salvador Dalin, Wassily Kandinskyn, Henry Mooren, Pablo Picasson ja Mark Rothkon työt. Ja itse etsin joka kerta museosta omaa suosikkiani, Niki de Saint Phallen pientä Nanaa. 


 Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt ajellaan.


Kommentit

  1. Tämä näyttely kiinnostaa. Jo rakennus itsessään vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja minua kiinnostaa Tove Janssonin työt. Virkistävää nähdä hänen näyttelynsä, joka ei ole muumi-aiheinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Toven tuotannon esitteleminen oli kyllä avartavaa.

      Poista

Lähetä kommentti