Topeliuksen Kuddnäs Uudessakaarlepyyssä

Tämän kesän ehkä mukavin museoyllätys oli Uudenkaarlepyyn Kuddnäs. Sinne poikkesimme, kun kerran ohi ajoimme ja se oli kuin olikin auki vielä sunnuntaina iltapäivällä. Museorakennus on kunnostettu muutama vuosi sitten ja jotenkin todella tyylikkäästi ja huomaamattomasti. Kyseessä on siis kirjailija ja filosofi Zacharias Topeliuksen syntymä- ja lapsuudenkoti. Kuddnäsissä on päärakennuksen lisäksi säilynyt myös piharakennuksia ja huvimaja.

Keltaisessa rakennuksessa sijaitsee lipunmyynti, idyllinen pieni kahvila ja Topeliuksen muistohuone, joka on kalustettu hänen Sipoon kotinsa kirjaston esineillä. Tässä rakennuksessa juhlittiin myös aikanaan Zachariaksen ja vaimonsa Emilien häät.

Itse valkoisessa päärakennuksessa voi aistia, minkälaista oli lääkäriperhe Topeliuksilla 1800-luvun alkupuolella. Moni museon esineistä ja huonekaluista on oikeasti aitoja, Topeliuksen perheelle kuuluneita. Asia, joka on aina erityisen hienoa museoissa.

Zacharias Topelius syntyi tässä kamarissa vuonna 1818. Kehto ja leikkikalut ovat olleet hänellä ja sisarella käytössä.

Perheen isä, hänkin Zacharias Topelius, oli lääkäri ja hänellä oli vastaanotto kotona. Hän oli kiinnostunut historiasta ja kansanelämästä sekä kansanperinteen keräämisestä.

Kuddnäs oli kirjailijalle tärkeä paikka, täältä hän haki ideoita ja aiheita moniin kirjoituksiinsa. Topeliuksen perheen muutettua Kuddnäsista oli talolla useita omistajia, välillä se oli myös vaivaistalona, 1930-luvulla Kuddnäs muutettiin museoksi.

Kuddnäs on avoinna vain kesäaikana, tarkista aukiolo täältä .

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit