Avoimet puutarhat Raumalla

Tänään 5.7. järjestettiin Suomessa Avoimet puutarhat -tapahtumapäivä. Tapahtuma on yleensä järjestetty kymmenissä maissa,  Suomessa vuodesta 2012 alkaen. Tänä poikkeusvuonna puutarhat kuitenkin avautuivat vain Suomessa. Koko Suomessa kohteita olisi ollut noin 400.

Olen kyllä aikaisemminkin lukenut tästä tapahtumasta, mutta koskaan ennen emme ole lähteneet kiertelemään puutarhoja. Ehkä normikesänä meillä on ollut tässä vaiheessa kesää jo muita suunnitelmia. Tänään katsoimme kartasta lähimmät avoimet puutarhat, jotka tänä vuonna löytyivät Raumalta. Kiersimme kolmessa, tai oikeastaan neljässä puutarhassa. Ja nyt seuraa paljon kuvia...

Aivan kuten erilaisissa avointen kotien ja pihojen tapahtumissa, joissa toki olemme käyneet eri paikkakunnilla, ideana on se, että ihmiset avaavat puutarhansa kenen tahansa katseltavaksi ja koettavaksi. Ja kyllähän meitä katselijoita riittikin! Pikkuteiden varret olivat satojen metrien matkalta täynnä pysäköityjä autoja, mutta sopu sijaa antoi.

Niina Koivulan puutarha

Ajelimme ensin Kollan kylään Niina Koivulan puutarhaan. Puutarhasivun esittelyssä omistaja luonnehtii puutarhaansa näin: Pihassamme puutarha "sitoo" vanhat maalaishenkiset rakennukset ja kalliot yhteen. Paljon ideoita pihan sisustukseen (romutaide,paviljongit ym..). Grillikatoksemme klapiseinällä on näkemisen arvoinen , vanhasta kanalasta tehty kesähuone, villa winola sekä muita piharakennuksia . Pihassa myös uima-allas.





Aivan ihastuttava kokonaisuus! Paljon erilaisia yksityiskohtia, paljon kekseliäisyyttä ja tunnelmallisuutta. Kaikesta aistii, että piha ja puutarha ovat omistajan ja varmaan koko perheen elämäntapa. Saunat, erilaiset kesähuoneet, uima-allas, oleskelutilat, pergolat ja patiot kertovat siitä, että täällä osataan myös nauttia pihasta ja upeasta maisemasta.


Tapahtumapäivän kahvila, myyntipiste, istuinryhmät ym. olivat myös viimeistä yksityiskohtaa myöten kauniita ja tunnelmaan sopivia. Täällä todellakin tunsi itsensä tervetulleeksi puutarhaan.


Tertun puutarha

Seuraava avoin puutarha löytyi aika läheltä, Vasaraisten kylästä. Tämä puutarha oli paitsi todellisen kasviharrastajan, myös taiteilijan puutarha. Hienoa, miten ihmiset uskaltavat tehdä omia valintojaan niin kodeissaan, taloissaan kuin puutarhoissankin. Piha oli täynnä paitsi ihanan värikkäästi kukkivia perennoja ja kesäkukkia, myös mitä värikkäämpiä ja moninaisempia taideteoksia.



Puutarha-sivuston esittelyssä pihasta kerrotaan näin: Tämä on taiteilijasielun unelmien puutarha täynnä luovia ideoita. Kymmeniä perennapenkkejä, koristepensaita ja kesäkukkia ruukuissa. Istutusten lomassa saat ihastella puutarhurin itsensä valmistamia keramiikka- ym. taideteoksia ja pienoismaisemia. Erilaisten porttien kautta siirrytään puutarhahuoneesta toiseen...


...Itse asuinrakennus on valmistunut vuonna 1956, ja 20 vuotta sitten ostettuamme talon, sen ympärille on pikkuhiljaa muodostunut ja koko ajan laajentunut monipuolinen koriste- ja hyötytarha kymmenine laajoine istutusalueineen. Nurmikkoa on myös riittävästi hyötyliikuntaa ajatellen. Hoidettua aluetta on kaiken kaikkiaan noin 3000 neliötä...



...Pihan esteettisyydessä ja monissa mielenkiintoisissa yksityiskohdissa näkyy taiteilijan luova kädenjälki. Pihalla on myös viihtyisästi sisustettuja oleskelualueita, joissa kelpaa istuskella puutarhapuuhien lomassa, sekä kaunis vesiaihe auringonpalvojineen. Pienessä kasvihuoneessa kasvatetaan keväällä taimia ja myöhemmin vihanneksia omiin tarpeisiin.


Suoja ja Repomäki

Viimeisenä ajoimme Rauman Kortelaan, meren rannalle. Nämä kaksi kohdetta, Suoja ja Repomäki kuuluvat samalle perheelle tai suvulle.

Kohteen esittelyssä Suojasta sanotaan mm. näin: Pieni, vanha puutarha meren rannalla. Piha ollut suvun hallussa ja hoidossa 1940-luvun alusta. Pihan hyötypuutarhan osuus on vuosien saatossa pienentynyt. Puutarhan ensimmäiset omistajat ovat olleet innokkaita kokeilijoita ja heidän perintöään valitaan nyt kolmennen ja neljännen sukupolven voimin. Komeat vanhat Hellin-Hauska pelargonit ulkoilevat ja koristavat kukillaan kesää pihalla, talvella ne jatkavat kukintaansa sisätiloissa. Hauska pelargonit ovat olleet talossa tiettävästi ainakin 1950-luvulta lähtien.

Rinteessä, tien yläpuolella sijaitsi Repomäki, jonka rinnettä värittivät lukuisat kesäkukat ja perennat. Esittelytekstissä kerrotaan näin: Repomäen pihaa on rakennettu viimeiset 50 vuotta. Puutarhassa paljon vanhoja perennalajeja sekä kesäkukkaistutuksia. Pihan rakenteet on tehty luonnon ehdoilla, kivinen etelärinne on asettanut omat haasteensa. Puutarhassa isot perennapenkit, joista osa täytetään joka vuosi itse kasvatetuilla kesäkukilla. Perennapenkeistä löytyy vanhoja lajikkeita, sulassa sovussa uudempien ja arempien kanssa.


Oikein lämpimät kiitokset kaikille pihansa ja puutarhansa yleisölle avanneelle. Toivottavasti innostus lisääntyy ja ensi kesänä yhä useampi piha olisi avoinna myös vaikka täällä Vakka-Suomessa.


Voit seurata blogia myös Facebookissa: facebook.com/sikseskiva

Kommentit

  1. Onpa Raumalla ollut kauniita puutarhoja! Olisin ollut kiva lähteä katsomaan kauniita puutarhoja mutta sateinen päivä ei kuitenkaan sitten innostanut. Ensi vuonna on ehdottomasti taas päästä katselemaan ja ihailemaan upeita pihoja istuksineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä onneksi sade alkoi vasta myöhään iltapäivällä, joten ehdittiin nämä lähimmät Rauman puutarhat kiertää kuivin jaloin.

      Poista

Lähetä kommentti