Moselin helmet: Cochem ja Bernkastel Kues

 
Jos on Saksassa Reinin jokilaakso kaunista, sitä on myös Moselin jokilaakso. Mosel saa alkunsa Ranskasta ja kiemurtelee Luxembourgin kautta Saksaan yhtyen lopulta Koblenzin kaupungin kohdalla Reiniin. Mosel todellakin kiemurtelee, etenkin sen alajuoksulla eli Saksan osuudessa ja se tekeekin siitä ja sen rannoista varsin kauniin ja idyllisen.
Tällä alueella jokivartta ympäröivät laajat viiniviljelmät, jotka nousevat hyvinkin jyrkästi suoraan jokivarresta, tai sen rannalta kulkevan maantien vierestä. Ei voi kuin ihmetellä, miten se viinin sadonkorjuu näillä rinteillä onnistuu.
 
Ajelimme tällä alkusyksyn reissullamme Moselin rantoja ensin Trieristä kohti Bernkastel Kuesia ja toisena päivänä Koblenzista kohti Cochemia. Olemme aiemmin ajelleet näillä seuduilla joskus 1990-luvun alussa ja jälleen 2000-luvun alussa. Mutta en ole varma muistinko sittenkään, miten hienoilta ne paikat oikeasti näyttivätkään.
Moni alueella liikkuva turisti vierailee ainakin näissä kahdessa kauniissa kaupungissa, Bernkastel Kuesissa ja Cochemissa. Eikä se kyllä mikään ihme ole.

Cochem - hotellien ja majatalojen pikkukaupunki

Pelkästään jo kaupunkia autolla lähestyessä kiinnittyi huomio siihen, että lähes jokainen talo mainosti vuokrattavia huoneita. Kaupunki siis on todellakin turistikaupunki. Kaupungin lähistöllä, kuten kyllä koko Moselin alueellakin, näytti myös olevan monia karavaanarialueita. Kun me kävimme kaupungissa, oli siellä meneillään jonkinlainen viinijuhla. Parkkipaikka löytyi kuitenkin helposti jokivarresta, jokilauttojen laiturin läheltä.
Viinijuhlien johdosta keskustan kävelykaduilla ja aukioilla oli varmasti enemmän väkeä liikkeellä kuin yleensä. Puhumattakaan siitä metelistä, joka koostui markkinakojujen ja tivolilaitteiden teknomusiikin ja keskusaukion viinikojujen ympäröimällä lavalla saksalaista kansanhumppaa soittavan yhtyeen musiikin yhdistelmästä.
 
Päätimme kavuta maisemaa hienosti hallitsevan Reichsburgin linnan kukkulalle. Siellä oli vähän rauhallisempaa.
 
Yli 30 asteen lämmössä meinasi kyllä tulla enemmän olutjano kuin tietä reunustavien viinitupien tarjoaman viinin jano. Sen verran jyrkkä oli tie linnalle. Kukkulalta olivat kyllä hienot maisemat Moselin molempiin suuntiin ja tietenkin kaupungin keskustaan.
 
 
Osa seurueesta osallistui opastetulle linnakierrokselle (jossa oli muuten tarjolla myös suomenkieliset opaslehtiset), mutta luulenpa etten jäänyt paljosta paitsi, kun sen ajan sitten nautin sitä viiniä siellä linnan terassilla.

Ristikkotalojen Bernkastel Kues

Vaikka niitä ristikkorakenteisten talojen kaupunkeja Saksasta paljon löytyykin, taitaa tämä Bernkastel olla yksi niistä suosituimmista. Tuskin yksikään ryhmämatka tai jokiristeily tälle seudulle jättää kaupunkia väliin. 
Pienen kaupungin kapeat kujat, korkeat ja osittain kapeatkin talot, aukiot katukahviloineen, suihkulähteet, matkamuistokaupat ne. Juuri sopiva kaupunki pieneen pysähdykseen. Parkkipaikkoja löytyy jälleen jokirannasta ja keskustan kiertää jo tunnissa parissa.
Tässä kaupungissa kiinnittyi huomio ensimmäistä kertaa myös ulkotiloissa, kaupungin keskustassa oleviin ”poistumistie” –merkkeihin. 
Turistisesonkina aukiot ja kadut todella ovat täynnä ja voi vain kuvitella sitä kaaosta, joka kapeakujaisessa kaupungissa tulisi jossain poikkeustilanteessa. Sitä on nykyaika keskiaikaisessa kaupunkirakenteessa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit