Marilyn - nainen roolien takana -näyttely Vapriikissa

 
Myönnän, mielikuvani ja tietoni Marilyn Monroesta olivat melko hatarat. Toki minä nyt aistillisen blondin tunsin ja olin hänen elokuviaan nähnyt ja laulujaankin kuullut. Tiesin hänen olleen useasti naimisissa ja kuolleen nuorena ja saavuttaneen silti - tai juuri siksi eräänlaisen ikonisen maineen. Kun aikanaan kuulin, että Vapriikkiin tulee Marilynistä kertova näyttely, en ehkä ihan ymmärtänyt. Miksi? No, menin kuitenkin katsomaan tuon Tampereen museokeskus Vapriikissa viime viikolla avautuneen näyttelyn Marilyn - nainen roolien takana.
 
Ja jälleen kerran viisastuin. Kuten niin usein (onneksi) museoissa. Näyttely avasi nimensä mukaisesti sitä, millainen nainen Marilyn oli noiden suuren yleisön tuntemien roolien takana. Hänen elämäntarinansa tuotiin selkeän järjestelmällisesti vaihe vaiheelta.
 
Näyttely koostuu kiehtovista valokuvista - onhan Marilyn kaikella tavalla kuvauksellinen, hänelle kuuluneista esineistä, asiakirjoista, filmimateriaalista jne. Jos Marilynin elämä todella kiinnostaa, saa näyttelystä kyllä paljon irti. Suurista tekstitauluista selviää naisen elämäntarina kronologisesti. Mutta sen lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa näyttelyn oven vierestä ääniopaslaite ja käyttää se hyödyksi. Useissa pisteissä sai kuunnella vielä lisää Marilynin elämästä kerrottuna.
 
Näyttelyn lomassa oli useita videoruutuja, joissa pyöri joko kuvia tai elokuvan katkelmia tuon monipuolisen naisen tuotannosta. Vain pieni asia näyttelyssä häiritsi, ottaen huomioon näyttelykävijöiden keski-iän ja sen myötä ikänäön, olivat vitriinien tekstit todella pienellä fontilla ja ikävän huonosti valaistuja. Erityisesti pidin kuitenkin sinne tänne näyttelyyn sijoitetuista Marilynin englanninkielisistä lausahduksista.

Millainen nainen Marilynin roolien takana sitten oli? Selvää on, että vuonna 1926 syntyneen Norma Jeane Bakerin onneton lapsuus vaikutti hänen elämäänsä. Isäänsä hän ei tuntenut, hänet siirrettiin lapsuudessa  aina välillä äidin hoivista kasvattikotiin ja takaisin, häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi jne. Hän siis joutui aikuistumaan jo hyvin varhain ja avioituikin jo hyvin nuorena. Naisena hän ei kuitenkaan suostunut aikakauden tapaan kotirouvaksi.
 
Hänet tunnetaan aikanaan kohahduttaneista rooleistaan niin valokuvissa kuin elokuvissakin. Näyttelyä kiertäessä ainakin minulle kirkastui se asia, että hän ei ainakaan ollut alistunut, "yksinkertainen blondi" vaan määrätietoinen bisnesnainen, joka vaihe vaiheelta toteutti omaa unelmaansa omasta urastaan.
 
 

Psyykkiset ongelmat, tai aikakauden suurten elokuvastudioiden lääkärit, ajoivat hänet kuitenkin lääkeriippuvuuteen, kuten niin monen muunkin. Marilyn Monroe kuoli elokuussa 1962, vain 36-vuotiaana kotonaan lääkkeiden yliannostukseen. Viimeistään nyt Marilynista tuli kaikkien tuntema legenda, josta kertova näyttely vetää väkeä myös Tampereella kesällä 2018.
Päivää ennen Marilynin kuolemaa allekirjoitettu unilääkeresepti.
Näyttelyssä esillä olevat esineet kerättiin talteen Marilynin kuoleman jälkeen, pakattiin ja testamentin määräysten mukaan luovutettiin Marilynin näyttelijäopettajalle. Lähes 40 vuotta myöhemmin laatikot avattiin ja Marilynin jäämistö myytiin huutokaupoissa. Näyttelyn esineet kuuluvat pääosin Marilyn-keräilijä Ted Stampferin kokoelmaan. Hän on toiminut myös näyttelyn kuraattorina. 
Museokaupan tuotteita.
Näyttelyn käsikirjoittaja voi taputtaa käsiään, sillä sekä minulla että kuskilla nousi pala kurkkuun näyttelyn lopussa. Mikä elämä - mikä kohtalo?

Marilyn - nainen roolien takana -näyttely on esillä Tampereella Museokeskus Vapriikissa joulukuun alkuun saakka.


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Olipas kiva lukea! Tarkoitus olisi mennä tänne huomenna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Ja Vapriikissa sitä nähtävää riittää tietenkin muutenkin!

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä ja hyvästä kirjoituksesta!

    Marja

    VastaaPoista
  3. Kiva lukea, että muillakin museoihmisillä on välillä epävarma ensitunnelma muista näyttelyistä... ;) Mutta kuten sanoit, melkein aina saa yllättyä positiivisesti. Minusta Vapriikki on hyvä juuri tässä, yllättämisessä. Tuo sisäänkäynti näyttelyyn on kyllä toteutettu upeasti! :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minä ainakin olen vähän ennakkoluuloinen välillä. Mutta onneksi usein olen väärässä.

      Poista
  4. Mielenkiintoisen kuuloinen näyttely mielenkiintoisesta naisesta!

    VastaaPoista
  5. Onpas tuolla Vapriikissa aina kiinnostavia näyttelyitä. Tämän haluaisin kyllä nähdä. Onpahan taas hyvä syy tulla Tampereelle.

    VastaaPoista
  6. Kävin itse myös tuolla toissapäivänä ja oli hyvin toteutettu ja kohdettaan kunnioittava näyttely. Osa puvuista oli todella ihania, ja itse tykkäsin myös englanninkielisistä sitaateista (jotka olisi myös voinut olla käännettynä, sillä kenties ihan kaikki eivät englantia taida). Vapriikki on yksi loistava kohde Tampereen kävijälle ja sadepäivän pelastus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidit. Taitaa jälleen olla Vapriikin suosituimpia näyttelyitä tämä. He jotenkin aina onnistuvat.

      Poista

Lähetä kommentti