Menneen maailman loistoa Kumussa


Tallinnan reissumme pääkohde oli Suomessakin hyvin markkinoitu Art deco-näyttely taidemuseo Kumussa.

"Kadonneen maailman loistoa. Art déco -muotia Aleksandr Vassiljevin kokoelmasta" on esillä tammikuun 18. päivään saakka. Joten jos nyt lähiviikkoina olet menossa Tallinnaan, niin suosittelen lämpimästi käyntiä Kumussa. Tosin on hyvä muistaa, että museo on yllättäen sekä maanantaisin että tiistaisin suljettuna.
Maailmansotien välisen ajan tyyli ja muoti ovat kiehtoneet lisäkseni monia muitakin, jollei muusta niin televisiosarjoista tai elokuvista. Me ”iäkkäämmät” muistamme ulkoa Menneet maailmat ja nuoremmatkin jo Great Gatsbyt ja Downton Abbeyt. Tyylisuunta, joka korosti naisen itsenäistymistä lyhyemmillä helmoilla, löysillä vyötärölinjoilla ja lyhyillä hiuksillakin. Aiheita poimittiin niin itämaista kuin Afrikastakin.  
Muotihistorioitsija ja -keräilijä Aleksandr Vassiljevin kokoelmaan perustuva näyttely on vetänyt hyvin väkeä. Nytkin sunnuntai-iltapäivänä näyttelyssä oli paikoin jopa ruuhkaa. Hieman hämmästytti, miten vapaasti osa puvuista on esillä, ilman vitriinejä tai edes köysiä tms. Toki se teki katsojalle näyttelyn kovin helposti lähestyttäväksi. 
Näyttelyssä on runsaasti hienoja naisten pukuja, toinen toistaan taidokkaammin kirjailtuja tai silkkimaalattuja kankaita. Lisäksi vitriineissä on paljon erilaisia asusteita. Asusteet on aseteltu tyylikkäästi sävy sävyyn seinillä olevien aikakauden maalausten, pääasiassa muotokuvien kanssa. 
Pukuja näyttelyssä kerrotaan olevan 80 ja erilaisia asusteita 200. Taustalla soi aikakauden musiikki.
Näyttely ei ehkä antanut mitään uutta tietoa, mutta tunnelmaa, kauneutta, hyvää mieltä se todellakin antoi. Toki puvut ja asusteet pistivät pohtimaan mm. sitä, keitä olivat ne naiset ja mikä heidän taustansa oli, jotka juuri näitä pukuja pitivät. Toki pukujen yhteydessä oli tekstejä, mutta kieltämättä ihmispaljous ja tummalla taustalla olevat pienet tekstit eivät juuri innostaneet tarkempaan tarkasteluun.

Kommentit

  1. Oliko Kumu muuten millainen paikka? Varmaan tässä kuussa ei sinne enää ehditä. On tosiaan ohi ajettu.. maanantaisin ja tiistaisin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää myöntää, että vierailumme oli ensimmäinen koko museoonkin. Kuppilassa kävimme viime kesänä. Rakennuksena hieno, me keskityimme nyt ainoastaan tähän näyttelyyn. Tosin perusnäyttelystä jäi mieleen hieno muotokuvaveistosten huone.

      Poista

Lähetä kommentti