Pari museota Paimiosta

Paimion kaupungin keskustassa, pääkatu Vistan varrella sijaitsee kaksi erikoismuseota. Toinen, Paimion sähkömuseo on toiminut jo pari vuosikymmentä, mutta toinen museoista avautui viime keväänä. Museot sijaitsevat lähes vastakkain toisiaan.
Paimion seudulle perustettiin sähköyhtiö jo yli sata vuotta sitten ja alueelle muodostui sähköteollisuuden keskittymä. Sähkömuseota olivat perustamassakin mm. Lounais-Suomen Sähkö Oy sekä Sähkölähteenmäki Oy. Sähkömuseo sijaitsee komeassa 1800-luvun lopulla rakennetussa kivirakennuksessa. Rakennus on kai alunperin ollut varasto, mutta myöhemmin siinä on toiminut mm. elokuvateatteri. Kiviseinissä vuorottelevat harmaa ja punainen graniitti.
 
Museon perusnäyttelyssä kerrotaan sähköstä, sähköntuotannosta ja sähkölaitteista.

Vistan toisella puolella sijaitsee sitten uusi käsityömuseo Miila. Näyttely kertoo kädentaitojen ja käsityön historiasta. 
 
Museo pohjautuu pitkälti Tuomolan suvun testamenttilahjoitukseen. Paimion kaupunki otti vastaan Lyyli Tuomolan testamenttilahjoituksen ja perusti vuonna 2010 säätiön. Testamentin ehtoihin kuului käsityömuseon perustaminen, Tuomolan suvun käsitöiden säilyttäminen ja näyttelyiden järjestäminen. Näin museoihmisenä ajatellen varsin kaksipiippuinen asia. Lopputulos on kuitenkin mielenkiintoinen, kaunis ja siisti museokokonaisuus.
 
 
Museota varten säätiö hankki kauniin funkistyylisen rakennuksen, joka jo itsessään on nähtävyys.

Kommentit

 1. Eipä ole tullut käytyä, vaikka naapurikaupungissa on..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipin kapin sitten vaan naapurikaupungin museoihin.

   Poista
 2. Hauskaa, että päivitit tämän juuri nyt - sovittiin näet tänään Soilen kanssa visiitti tuohon käsityömuseoon perjantaiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miila oli oikein viehättävä pieni museo vaihtuvine näyttelyineen. Tällä kertaa siellä perusnäyttelyn lisäksi oli esillä ryijyjä. Kiva paikka!

   Poista
 3. Taas ihan uudenlaisia museotuttavuuksia. Tuo sähkömuseon elokuvakamera kiinnitti huomion. Tismalleen samanlainen, mutta vihreä kamera on Kuopion Kuvakukko-elokuvateatterin aulassa. Miila-rakennus on hauska. Ilman tuota katonrajan "kruunua" rakennus olisi paljon tylsempi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti