Onk teil pitsei myyrä?

 
Raumalaiset haukkuivat uusikaupunkilaisia aikanaan ämpärporilaisiksi, mutta niinpä vaan uusikaupunkilaisetkin kyselivät raumalaisia tavatessaan, että "onk teil pitsei myyrä". Rauma lienee laajemminkin tunnettu pitseistään, etenkin nyplätyistä. Mutta myös muualla tehtiin pitsejä. Kunnollisen porvarisneidon kunnia-asia oli osata itse tehdä hienot käsityöt ja koristella alusvaatteet tai liinavaatteet joko kirjailuin tai erilaisin pitsein.
 
Naantalin museossa on kesän ajan esillä näyttely Pitsien aikaa! Näyttely on koottu kahden yksityisen keräilijän, Maija Aatelon ja Marjatta Hietaniemen kokoelmista. Myös museon omat pitsikokoelmat on nyt koottu esille. Naantalin museo sijaitsee aivan vanhan kaupungin sydämessä ja näyttelyn varsinainen tietoisku löytyy koristeellisesta keltaisesta puurakennuksesta, ns. Humpista. 
 

Vieressä sijaitsevassa Hiilolan museotalossa pitsit oli laitettu osaksi talon 1700-1800 -lukujen sisustusta. 


 
 
Naantalin museo on avoinna kesällä maanantaita lukuunottamatta 11-18. Suosittelen!

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kannattaa. Ja Naantali nyt on muutenkin mukava kesäkaupunki.

   Poista
 2. Tämä on kyllä sellainen taito joka vaatii tarkkuutta, sorminäppäryyttä ja pitkäjänteisyyttä. Upeaa jälkeä. Herkkää ja vahvaa samanaikaisesti. Kauniita tiloja ja sisustuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Me kiersimme näyttelyn pintapuolisesti, mutta varmasti käsityöntaitaijalle tai pitsien tuntijalle näyttely antaa paljon.

   Poista

Lähetä kommentti