Tuusulan Rantatiellä - museotiellä

 
 
 
Tuusulan Rantatie nimitettiin vuonna 1982 museotieksi. Perusteluina olivat tien historiallinen tausta, maisemalliset arvot ja taiteilija-asutuksen luoma omaleimaisuus. Rantatie on reilun kolmen kilometrin mittainen ja se yhdistyy molemmista päistään Järvenpäähän johtavalle tielle. Tie on kyllä erityislaatuinen, sillä sen varrella – Tuusulanjärven itäpuolella siis – sijaitsee useita miehenkiintoisia kohteita.  Tämän kesän ajelulla kävimme Aleksis Kiven kuolinmökissä, Erkkolassa ja Syvärannan lottamuseossa. Niistä kaikista kirjoitan kyllä lisää myöhemmin. Viime kesänä kävimme Halosenniemessä ja Järvenpään kaupungin aluleella sijaitsevissa Aholassa ja Ainolassa.

Tuusulan Rantatie oli alunperin osa Helsinki–Heinola -maantietä, joka noudatteli Tuusulanjärven kohdalla järven rantamaisemia aina Järvenpäähän asti. Rantatien taiteilijayhteisöstä muodostui merkittävä. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900 -lukujen vaihteessa. Kaikille heille oli esikuvana Tuusulan Syvälahden torpassa vuonna 1872 kuollut kansalliskirjailija Aleksis Kivi.
 
Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi kirjailija Juhani Ahon myötä 1800- ja 1900-luvujen vaihteessa. Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta Vårbackan huvilan, jota kutsuttiin Aholaksi. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita. He asuivat aluksi vuokralla. Taidemaalari Eero Järnefeltin Suviranta valmistui vuonna 1901. Seuraavana vuonna valmistuivat taidemaalari Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi ja runoilija J. H. Erkon Erkkola. Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen perhe muutti Ainolaan vuonna 1904.
Rantatie houkutteli myös niitä, jotka eivät rakentaneet alueelle kotiaan. He saapuivat lyhemmiksi ajoiksi asumaan, työskentelemään, lomailemaan tai kyläilemään ystävien ja sukulaisten luona. Esimerkiksi runoilija Eino Leino vieraili usein Halosenniemessä ja myöhemmin asui pitkään Rantatiellä sijainneessa täysihoitolassa. Tuusulassa ovat asuneet myös kirjailija Maria Jotuni ja professori Viljo Tarkiainen. Taiteilija Martta Wendelin muutti alueelle 1930-luvulla ja hän asui Tuusulassa elämänsä loppuun saakka.
Museotien kyltti kaipaisi kyllä vähän kohentamista.
Museotiestä 39/100

 

Kommentit