Nizzan rantabulevardi Promenade des Anglais

Yksi asia, joka tekee Nizzasta ja koko Rivierasta hienon, on se, että kaupungit sijaitsevat aivan meren rannassa ja tiet kulkevat rannan ja kaupungin välistä. Nizzassa tämä Promenade des Anglais on laskutavasta riippuen viidestä seitsemään kilometriä pitkä rantakatu, joka on rakennettu jo 1820-luvulla. Promenadin varrelle rakennettiin heti mm. komeita hotelleja ja huviloita. Nimensä katu sai englantilaisilta matkailijoilta, jotka olivat seudun ensimmäisiä talvimatkailijoita juuri noihin aikoihin. 

Tie on osittain kaksisuuntainen, mutta sitten viime käynnin, oli liikennettä järjestelty siten, että vain keskustaan saakka kuljetaan autoilla kahteen suuntaan. Sataman suunnasta tuleva liikenne on yksisuuntainen. Aikaisemmin tuo kävelijöille tarkoitettu leveä rantabulevardi oli rullaluistelijoiden, pyöräilijöiden, lenkkeilijöiden ja lastenvaunujen suloinen sekamelska. Nyt pyörillä ja skuuteilla liikkujille on erotettu omat kaistat, joka on selvästi selkeyttänyt rannan kävelyliikennettä.


Tämä promenadi on kyllä upea! Tänne kävelimme aamuisin katselemaan merta ja tarkkailemaan lentokoneita, aamu-uimareita, kalastajia, rannan kivikkoa aamuisin tasoittavaa työkonetta ja etenkin eri-ikäisiä lenkkeilijöitä. Nizzan tunnukseksikin valikoituneet merensiniset tuolirivit ovat mitä mainioin paikka tähän tarkkailuun. 


Toki me täällä iltaisinkin kävelimme. Promenadia kulkiessa voi ihastella paitsi palmuja, myös niitä upeita hotelli- ja kasinorakennuksia. Kuuluisin ja näyttävin näistä on Negresco-hotelli, josta oma kirjoitus myöhemmin.


Rantakatuun liittyy myös ikäviä muistoja. Ranskan kansallispäivänä vuonna 2016 terroristi ajoi kuorma-autolla tälle vilkkaalle kävelijöiden täyttämälle promenadille. Isku tappoi 84 henkilöä ja yli 200 loukkaantui. Rannalla on tapahtuman muistomerkki. Nyt autotien ja kävelytien erottavat monet betoniesteet. 


Rantaa pitkin pääsee siis kävelemään lähes Nizzan lentokentältä aina satamaan saakka. Satmaaan päin kulkiessa linnakukkulan kohdalla on paikka, jossa turistit (kuten me) käyvät kuvaamassa niin kaupunkinäkymää kuin itseäänkin Nizza-kyltin edessä. 


Matkaa kannattaa jatkaa satama-altaalle saakka. Täällä käyvät kaupungissa vierailevat risteilyalukset ja mm. Korsikalla käyvät autolautat. Satama-altaan laitureissa näkee myös paikallisten veneitä, jotka ovat keskimäärin tavallisempia, kuin esim. Monacon tai Antibesin satamassa nähdyt. 


Kun me kävimme täällä, oli sunnuntai ja sataman alueella suuri kirpputori. En tosin tiedä, oliko kyseessä joka viikkoinen tapahtuma vai satunnainen. Sataman eli Le Portin ympäristöön ovat keskittyneet Nizzan antiikkiliikkeet. Täältä lähtee myös raitiovaunulinja 2.

Satamabulevardilta löytyy tämä hyvin nizzalaista kesäsunnuntaita kuvaava veistos, Stephane Cipre: Sunnuntai Nizzassa, 2019.

Seuraa blogia myös Facebookissa

Kommentit

 1. Tuo on varmasti totta, että merenranta tekee monesta rannikkokaupungista varinkin eteläisessä Euroopassa niin hienon. Ja näyttääpä tuo rantabulevardi muuten upealta myös iltavalaistuksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummansininen taivas ja tuo iltavalaistus, on kyllä kaunis.

   Poista
  2. Kaunista rantaviivaa on kyllä häkellyttävän paljon. Löytyikö kirpputorilta mitään ja millaiselta hintataso vaikutti?

   Poista
  3. Olimme matkassa vain käsimatkatavaroin, joten en edes katsellut sillä silmällä. Toki ei se pikkutavaran ostamista olisi estänyt. Mutta ei tullut ostoksia ja pitää sanoa, etten niin osaa verrata hintatasoakaan.

   Poista
 2. Rantabulevardit ovat lemppareitani vanhojen kaupunkien ohella. 😀 On ihanaa, kun upean värisen meren vierustaa pääsee kävelemään, jopa kilometritolkulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakadut todellakin houkuttelevat niin kävelemään kuin ajelemaan autollakin.

   Poista

Lähetä kommentti