"Mikä lauluista tulee, se tauluihin menee" - Vexi Salmen muistonäyttely Hämeenlinnan taidemuseossa

Leonhard Lapin, Picasson kitara, 1990

Olenhan minäkin joskus miettinyt, että mitä tekisin, jos saisin jostain lottovoiton tyylisen ison rahasumman. Yksi hyvä vaihtoehto näissä ajatuksissa on ollut se, että voisin vaan kiertää gallerioita ja hankkia juuri sellaista taidetta, joka miellyttää itseäni. Sillä ei olisi mitään väliä, olisiko taide todettu arvokkaaksi tai sellaiseksi, että sen arvo säilyy. Olennaista olisi se, että voisi paitsi saada ympärilleen monipuolista mieleistä taidetta ja toisaalta myös se, että voisi samalla tukea nuoria uraansa aloittavia taiteilijoita. 

Jani Hänninen, Less is More?, 2013

Tämä ajatus tuli vahvasti mieleen, kun kierteli todella hyvin koottua näyttelyä Vexi Salmi ja ystävät Hämeenlinnan taidemuseossa. Sanoittaja, musiikkituottaja ja kirjailija Veikko ”Vexi” Salmi kuoli syyskuussa 2020 ja hän oli puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa kerännyt mittavan taidekokoelman, jonka oli jo 2010 lahjoittanut synnyinkaupunkinsa taidemuseolle. Tässä kokoelmassa on yli 550 teosta tai teoskokoelmaa. 

Vexi Salmi on todennut, että keräilijä on ihminen, jolle eivät riitä museot, galleriat tai taidekirjat, keräilijä haluaa kaikki lähelleen. Kyse ei ole taloudellisesta omistamisesta tai sijoittamisesta: taide on katselua ja ihailua varten.


Muistonäyttelyssä on esillä 160 teosta 52 taiteilijalta. Esillä on veistoksia, maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia ja valokuvataidetta. Paljon tunnettuja taitelijoita, mutta myös – ainakin minulle – tuntemattomampiakin. Salmet olivat keränneet erityisesti kotimaista, virolaista ja pohjoismaista nykytaidetta ja omana teemanaan myös sotien välisen ajan saksalaista ekspressionismia. Tämän kokoelman teoksia on toki ollut aikaisemminkin monissa eri näyttelyissä. Nyt näyttely oli koottu Vexi Salmen 80-vuotisjuhlan muistoksi. 

Marjatta Tapiola, Vexi Kolmessa Kruunussa, 1993.

Marjatta Tapiola, Irwin, 1993

Näyttelyn teksitys oli hyvä, se valotti Vexi Salmen elämää, suhdetta taiteilijoihin ja taiteeseen ja vierailija saattoi lukea myös mielenkiintoisia anekdootteja näistä aiheista. Ainakin minulle jäi näyttelyn kierrettyä hyvä ja arvostava mielikuva ihmisestä, joka myös arvosti ihmisiä, nautti elämästä ja harrasti keräilyä. 

Kari Cavén, Pyromiidi, 2022.

Kari Cavén, Labyrintti, 2022

Erityisen hienot olivat näyttelyn teokset, jotka kuvanveistäjä Kari Cavén oli tätä muistonäyttelyä varten tehnyt käyttäen Vexi Salmen vuosikymmenten aikana keräämiä tulitikkuaskeja ja niiden etikettejä. Niitä tutkimalla pääsi kiertämään paitsi kotimaan matkustajakoteja tai baareja, myös bongaamaan muita paikkoja, joissa Salmi oli elämänsä aikana käynyt.

Fernand Léger, Les Constructeurs, 1955
 

Näyttelyssä on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Juhana Blomstedt, Cris af Enehielm, Outi Heiskanen, Pekka Kauhanen, Leonhard Lapin, Rosa Liksom, Leena Luostarinen, Ukri Merikanto, Tapani Mikkonen, Tapani Raittila, Janne Räisänen, Antti Tanttu, Marjatta Tapiola ja Viggo Wallensköld.

 

Näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 22.10.2023 saakka. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Enpä ollut kuullut, että Vexi Salmella on ollut mittava taidekokoelma. Mukavaa, että taas vuorossa sellainen näyttely, joka tulee olemaan esillä vielä pitkän aikaa. Tuonnekin ehtii varmasti siis helposti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museokortti on kyllä hieno kortti - mekin kävimme kahden päivän aikana viiden kaupungin kahdeksassa museossa. Päsyliput olisivat maksaneet yhden Museokortin vuosimaksun hinnan. Ja siis Hämeenlinnan taidemuseossa on usein mielenkiintoisia ja sopivan kokoisia näyttelyitä.

      Poista

Lähetä kommentti