Metsätöitä - näyttely Kimmo Pyykkö -museossa Kangasalla

Merja Palin: Kaukametsä-painokangas, 2021.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla on juuri nyt esillä Metsätöitä-niminen näyttely. Näyttelyn yhteisenä teemana on nimensä mukaan siis metsä. Kolme muotoilijaa, Merja Palin, Nina Ruokonen ja Helena Vaari käsittelevät töissään yhteyttä luontoon tai luonnon ja metsän merkitystä omalle työskentelylle ja taiteelle. 

Merja Palin, kuosisuunnittelijan luonnoksia ja inspiraation lähteitä.
 
Merja Palinin painokuoseja.

Kuten muissakin tämän museon näyttelyissä, joissa olen käynyt, on tässäkin mukavasti yksi teema, jonka alla voi nähdä ja kokea erilaisia ja erilaisilla tekniikoilla tehtyjä töitä.

Taideteollinen suunnittelija Merja Palin esittelee näyttelyssä paitsi herkullisia luontoteemaisia printtikankaita, myös sitä, miten tuohon pisteeseen on päädytty.  Miten hänen suunnittelemansa luontoaiheiset printit syntyvät luontoa tutkimalla, valokuvaamalla, piirtämällä, maalaamalla, sommittelemalla jne. Metsätöitä -näyttelyn toinen taiteilija on Nina Ruokonen, jolta on esillä video- ja valokuvateoksia ja installaatioita.

Helena Vaari, Soluja. Kollaasi taidepitsiä, taidekirjonta ompelukoneella, 2023.
 

Näyttelyyn halusin mennä, koska siellä on myös tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaarin kirkko- ja taidetekstiilejä.  Olen pidemmän aikaa seurannut Helena Vaaria Instagramissa, jossa hän on näyttänyt paitsi upeita töitään myös sitä, miten hän näitä uskomattoman taidokkaita tekstiilitöitä tekee, hän ”maalaa ompelukoneella”. Hän on pitkän uransa aikana valmistanut noin 400 kirkkotekstiiliä, mm. viisi piispankaapua. 


Helena Vaari, Luomaniemen kappelin kirjaliinasta osa.
Näyttelyssä oli mahdollisuus katsoa video, jossa Helena Vaari esittelee Pyhtään keskiaikaiseen kirkkoon suunnittelemiaan kirkkotekstiileitä. Vaarin asiantuntemus ei ole pelkästään teknistä ja taiteellista, vaan hän tuntee hienosti myös kristillisen symboliikan. Pyhtään kirkkotekstiileistä oli näyttelyssä esillä upea alttarivaate, johon muotokieli oli valittu mm. kirkon keskiaikaisista kattorakenteista.
Yksityiskohtia Helena Vaarin suunnittelemasta ja toteuttamasta Pyhtään kirkon alttarivaatteesta.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaarin työvälineitä ja muistikirjoja.


Helena Vaarin tekstiilitaiteeseen kannattaa tutustua vaikka hänen kotisivuillaan. Metsätöitä-näyttely on esillä Kimmo Pyykkö taidemuseossa Kangasalla 21.5.2023 saakka.

Kommentit

  1. No nyt on ainakin reilusti aikaa käydä tuolla! Metsä aihepiirinä kiinnostaa meitä valtavasti, kun on elementtinä meille molemmille tärkeä. Täytyypä vinkata tuosta Marikalle ja alkaa suunnitella sopivaa viikonloppua käyntiä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelut. Ja Kangasalta löytynee myös mukavia metsäretkikohteita ja näkötorneja.

      Poista

Lähetä kommentti