Valoja maailmanperintökohteessa - Lumen Rauma

Jatketaan valotapahtumilla. Toista kertaa järjestettävä Lumen Rauma -valoviikko alkoi tänään 7.1. Valoteokset ovat esillä Rauman keskustassa 15.1.2022 saakka pimeänä aikana klo 17-22.

Tämän vuoden tapahtuma on lehtitietojen mukaan "tekniikaltaan suurempi ja monimutkaisempi". Tapahtumassa on parisataa valonheitintä ja 20 km kaapelia (Länsi-Suomi 6.1.2022). Pandemiatilanne on luonnollisesti vaikuttanut valoteosten suunnitteluun ja etenkin sijoitteluun, tapahtumassa kun halutaan välttää ruuhkia ja sisätiloja. Hienosti se olikin onnistunut. Kiersimme katsomassa kaikki teokset avajaispäivänä heti alkuillasta. Vaikka väkeä olikin Vanhan Rauman kaduilla liikkeellä, ei missään ollut ruuhkaa. Aivan eri tavalla siis oli väkeä liikkeellä kuin edellisen vuoden avajaisiltana (viime vuoden tapahtumasta voit lukea täältä). 

Valaistut rakennukset ja valoteokset olivat ihan hienoja, osittain ehkä viime vuonna vielä näyttävämpiä. Itse pidin ehkä eniten siitä varmaan yksinkertaisimmasta teoksesta eli Rauman taiteilijaseuran ja taidegraafikoiden teosten projisoinnista talon seinälle. Toinen hauska teos oli Simo Rouhiaisen sähköpyörällään projisoima Aurinkomyrsy-teos. Meni hetki aikaa sitä ihmetellessä eräässä seinässä, kunnes huomasimme, että vieressä oleva pyöräilijä sen teoksen juuri projisoi meille. 


 

Lumen Rauman kuraattori Elina Tiaisen mukaan tämän vuoden teemana on ollut "yhteys", sen tulkitseminen jääköön jokaisen vierailijan vastuulle. Minä ehkä vaan nautin valoista ja elämyksistä. Reittiä voi kiertää missä järjestyksessä tahansa, mutta aloitimme kartan numeroiden mukaan ensimmäisestä eli kirkosta. Viime vuonna Pyhän ristin kirkon valaistus oli niin näyttävä, että nyt ehkä vähän oli aistittavissa pettymystä sinisestä yksivärisestä väristä. Tämä lienee tällaisten tapahtumien "ongelma", helposti tulee verrattua aikaisempiin vuosiin tai muiden paikkakuntien tapahtumiin.

Kirkon sinisen valaistuksen lisäksi pihalla on Mollu Heinon Pikkutähti-teos. Teoksen sakaroita löytyi sitten muiden teosten kohdilta tavallaan opasvaloina muille teoksille.

Torilta löytyy hienosti valaistu tai videomapattu raatihuoneen julkisivu. Teos vangitsee katsomaan sitä pidemmänkin aikaa. Autapse on kahden valo- ja mediataiteilijan Camilo Sanchezin ja Niko Tiaisen teos.

Antti Kulmalan Dimension-peilipalloja löytyy reitiltä kolmestakin paikasta. Jälleen kerran hieno panostus niin Rauman kaupungilta kuin Rauman energialtakin ja kiitokset myös muille mahdollisille tukijoille. Mukavia talvitapahtumia nämä valotapahtumat.


Kommentit

 1. Näyttivätpä mukavilta nämä Rauman valoteokset. Me olemme nyt parina iltana kierrelleet Lux Helsingin valoja pienen pettymyksen vallassa. Ensimmäisenä iltana kiertelimme Stadionin lähellä ja keskustassa ja iltakävely oli kyllä oikein mukava. Ei kuitenkaan pelkästään Lux Helsingin teosten takia, vaan siksi että Helsingin keskustassa on niin paljon runsasta ja näyttävää jouluvalaistusta niiden lisäksi. Eilen illalla kiertelimme katsomassa valoja keskustan ulkopuolella ja se oli kyllä pettymys. Oli aika pieniä yksittäisiä teoksia, osin aika vaatimattomiakin, eli tässä mielessä se tungosten ja ruuhkien välttely oli kyllä mennyt liiallisuuksiin. Raumalla oli selvästi onnistuttu tässä paremmin. Tykkään näistä valoteosjutuista kyllä kovasti. Ja onneksi valoilla leikitään muutenkin kuin näiden festivaaliteosten aikana. Ainakin me löysimme kumpanakin kiertelyiltanamme ihan omia kivoja kohteita. Aila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raumalla valot olivat tosiaan pienellä alueella, mutta tosin on odotettavan yleisönkin määrä melko paljon Helsinkiä pienempi.

   Poista
 2. Mukavaa, että suurempia ruuhkia ei tänä vuonna ollut. Hienolta näyttää nämäkin valot. Minkähän takia nämä tapahtumat ovat aina niin lyhytaikaisia? Luulisi, että kävijöitä kyllä riittäisi pidemmäksikin aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne resurssit tähänkin vaikuta. Pienemmässä kaupungissa tällaiset ilmaistapahtumat kuitenkin vaativat aika paljon resursseja ja jokainen päivä lisää niitä.

   Poista
 3. Oi, miten kaunista Raumalla on talvella! Olen käynyt vain kesällä ja nuo vanhat puutalokorttelit jo luovat sinne ainutlaatuisen tunnelman. Tämä tapahtuma olisi mukava kokea joku vuosi. Ylipäätänsä Suomessa pitäisi olla talviaikaan enemmän erilaisia valotapahtumia kun meillä on pitkiä pimeitä kuukausia. Onneksi näitä näyttää nyt tulevan pitkin Suomea. Sääli kun teiltä jäi Lux Helsinki tänä vuonna väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauma on kaunis kaikkina vuodenaikona, ihan lempikaupunkejani. No, ensi vuonna jälleen tullaan!

   Poista

Lähetä kommentti