Suunnitelma B varjosta valoon - Laitilassa

Tässä naapurissa, Laitilassa on jo toistakymmentä vuotta vietetty Kustaa Hiekan kulttuuriviikkoa aina näin tammikuussa. Viikko on niin kaupungin kuin muidenkin toimijoiden yhdessä järjestämä kulttuuritapahtuma, johon on kuulunut näyttelyitä ja konsertteja ja kaikenlaisia muitakin kulttuuririentoja. Jo kolmena aikaisempana vuonna on viikkoon kuulunut myös valoja. Joka kerta olemme käyneet valot bongaamassa, niin nytkin. Tänä vuonna kun tapahtumakiellot estivät lähes kaiken muun järjestämisen.

Kulttuuriviikon teema "suunnitelma B varjosta valoon" kuvastaa niin hyvin tunnelmaa, joka niin kulttuurin tekijöillä kuin kokijoillakin on pari vuotta ollut. Sitä suunnitelma B:tä on tarvittu useamman kerran. Ja pakko se on kuitenkin uskoa, että jossain vaiheessa valo alkaa pilkistää. Laitilan keskustan alueella on valaistu kaikkiaan 14 kohdetta kaikkien kaupunkilaisten ja myös meidän "kulttuurimatkailijoiden" iloksi. 

Suurin osa valaistuista kohteista on saanut vihreän, violetin, punaisen ja sinisen värisen valaistuksen joko näyteikkunaan, talon seinään tai vaikka puustoon. Toisissa kohteissa valot on ohjelmoitu vaihtumaan esim. eri ikkunoissa eri tahtiin. Mukana on myös muutamia projisointeja, kuten kaupungintalon seinään heijastettu kukko ja kukonaskeleet.


Omat suosikkini löytyivät kirjaston ympäristöstä. Vanhan tyylikkään funkistyylisen Esson huoltoasemarakennuksen seinään heijastettiin muutamia vanhoja aiheeseen liittyviä valokuvia. 

Ja se mainioin teos löytyi sieltä Laitilan kirjaston seinästä. Kaupungin kulttuuritoimi pyysi kaupunkilaisia lähettämään kasvokuvia valoteosta varten ja siellä se olivat projisoituna kirjastotalon tiiliseinään. 


Valot ovat "päällä" sunnuntaihin 30.1.2022 saakka klo 17 alkaen (sitä en nyt löytänyt, että mihin aikaan illalla sammuvat). Kartan valaisukohteista löytää Laitilan kaupungin nettisivuilta

Blogia muuten kannattaa seurata myös Facebookissa

Kommentit

 1. Oho, enpä olisi arvannut, että Laitilassakin on noinkin hienoja valoja. Pitäisi selvittää, että missä kaikkialla ylipäätään valoja on nähtävillä, varmaan useita hienoja kohteita on jäänyt katsomatta, vaikka olisi ollut ihan lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä valotapahtumat ovat kyllä lisääntyneet. Googlettamalla aina itsekin koitan näitä bongata. Helmikuussa näyttäisi olevan ainakin Porvoossa.

   Poista
 2. Vietin viime heinäkuun helteillä kolme päivää siellä päin. Yövyin Kalannin Hiidentuvassa ja ihastelin Untamalaa ja kävin Kaivolassakin. Lempialueitani lännen suunnalla. Kuvia: FB/Matkalla jossain Suomessa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti