Taidetta kartanomiljöössä, Wiurilan kesä

 

Wiurilan kartano Salon lähellä Halikossa on ollut olemassa jo 1400-luvulta. 1700-luvulla tämän säteritilan omistajaksi tuli kenraalimajuri Magnus Armfelt. Omistus siirtyi myöhemmin hänen pojalleen August Philipille. Hänen aikanaan kartanoon rakennettiin Suomen ensimmäisen valtionarkkitehdin Carlos Bassin suunnittelema päärakennus, joka valmistui 1811. Seuraava sukupolvi rakennutti sitten toisen valtionarkkitehdin, Carl L. Engelin suunnitteleman talouskeskuksen, joka valmistui vuosina 1835-45. 

 

Seuraavaa sukupolvea taas edusti August Armfelt, joka kehitti laajasti kartanon toimintoja. Hänen aikanaan Wiurilassa oli tiilitehdas, saha, myllyjä, meijeri, viinantislaamo ja vanhin tiedetty suomalainen olutpanimo. Viimeinen kreivi, Carl August Armfelt (k.1942) toimitti Wiurilaan sähkön ja vesijärjestelmän. Nykyään kartanon omistaa hänen tyttären tyttären tytär Anne Marie Aminoff.

Viime vuosikymmeninä kartano on laajentanut toimintaansa moniin matkailullisiin toimintoihin. Kartanon alueella toimii Wiurilan golfkenttä toimintoineen, alueelta löytyy ravintola, kartano- ja hevosvaunutmuseo, juhlat- ja majoitustiloja ja nyt kesäaikaan myös taidenäyttely.

Myös kaksi kellaria ovat näyttelytiloina. Tässä Jari Vesterisen installaatio.

Leena Juvosen keramiikkataidetta.

Jo kahdeksatta kertaa on kartanossa järjestetty yhteistyössä Salon kulttuuritoimen kanssa nykytaidenäyttely Wiurilan kesä. Näyttelyt sijaitsevat paitsi piha-alueilla myös hienoissa vanhoissa talousrakennuksissa. Tutustuminen taidenäyttelyyn on samalla hieno mahdollisuus kurkistaa upean ja todellakin historiallisen kartanoalueen rakennuksiin. 

Alma Jantunen, Lasinpuhaltajan päiväkirja.

Sanna Majander, Päivät helminauhaa.

Kesän 2021 näyttelyn nimi on Katseen kääntöpiiri. Näyttely on avoinna 29.8. saakka joka päivä klo 11-18 ja näyttelyyn on vapaa sisäänpääsy. Tämän vuoden taiteilijoiden teoksissa kuvastuu arkielämän ylösalaisin kääntänyt maailmantilanne. Kokonaisuudesta voi poimia viittauksia kornavuoden hiljaiseen, pysähtyneeseen aikaan. Totuttu elämänmeno on pudonnut raiteiltaan, pieni muisto menneestä saa herkistymään. 

Outi Savolainen, Kirjokansi. Taustalla Mari Isotalon teos.
 

Hanna Varis, Ilon siivin.

Soili Arha, Käyntikortit.

Zamuel Hube, Tuulitehtaat toisella tasolla.
Vuoden 2021 näyttelyn taiteilijat: Riikka Ahlfors, Soili Arha, Mikael Asikainen, Rasmus Förster, Anssi Hanhela, Mollu Heino, Zamuel Hube, Mari Isotalo, Alma Jantunen, Leena Juvonen, Keanne van de Kreeke, Tiina Laitanen, Samuel Lehikoinen, Maria Leppänen, Sanna Majander, Seppo Manninen, Tiina Marjeta, Jaana Mattsson, Tiina Nevalainen, Suvi Nurmi, Pirjo Nykänen, Matti Närekangas, Eljas Perheentupa, Johanna Pöykkö, Anna Reivilä, Seppo Renvall, Simo Rouhiainen, Outi Savolainen, Pertti Toikkanen, Hanna Varis, Jari Vesterinen, Tiina Wallius.


Lisätietoa Wiurilan kesästä löydät täältä.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät missä nyt mennään.

 

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä! Olen kerran käynyt Viurilan kartanossa sukujuhlissa (äitini suku on Salon seudulta kotoisin), mutta nyt näyttää siltä, että voisin poiketa uudelleenkin ja suositella sitä muillekin. Kirjoitin viime vuonna jutun Turku - Helsinki taukopaikoista ja se on yksi luetuimpia postauksiani edelleenkin. Nyt taidan parantaa tekstiäni tällä. Voinko lisätä linkin tähän sinun tekstiisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, totta kai voit! Sitä väliä usein myös kuljetaan ja nuo kirjoiuksesti taukopaikat ovatkin tuleet tutuksi. Kannattaa siis tännekin poiketa.

      Poista

Lähetä kommentti