Söderlångvik, Amos Andersonin elämää ja taidetta

 

Kemiönsaarella, Dragsfjärdissä, sijaitsee Amos Andersonin entinen kesäasunto Söderlångvik, joka on yleisölle avoinna oleva hieno ja mielenkiintoinen museo. Söderlångvikin kartano on toimiva tila, jossa kasvatetaan mm. kymmeniätuhansia omenapuita sekä mehiläisiä. Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia ja siellä toimii myös viehättävä kahvila tilapuoteineen. 

Liikemies, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja ja kustantaja Amos Anderson (1878-1961) osti Söderlångvikin kartanon kesäasunnokseen vuonna 1927. Hän oli yksi aikansa merkittävimmistä liikemiehistä ja kulttuurimesenaateista. Vuonna 1940 Amos perusti Föreningen Konstsamfundet -yhdistyksen, joka hänen lopullisen testamenttinsa mukaan hallitsee hänen perintöään kokonaisuudessaan. Tämä yhdistys omistaa myös Söderlångvikin kartanon. Yhdistys omistaa paitsi kartanon, myös Amos Rex -taidemuseon kokoelmineen sekä Hufvudstadsbladetin.

Amos Anderson oli syntynyt juuri Kemiössä ja hän kuoli Södelångvikin kartanossa 82-vuotiaana vuonna 1961. Hänen hautakivensä löytyy Kemiön keskiaikaisen kirkon hautausmaalta.

Söderlångvikin kartanossa on vuodesta 1965 lähtien toiminut Amos Andersonin henkilöhistoriaan ja omaan taidekokoelmaan keskittyvä museo. Museo avautui tänä kesänä uudelleen parin vuoden perusteellisen korjauksen jälkeen. Tilan päärakennus on palautettu siihen asuun  ja tunnelmaan, mikä sillä oli, kun Amos Anderson oli 1930-luvulla kunnostanut ostamansa 1800-luvulta peräisin olevan maalaistalon italialaistyyppiseksi huvilaksi. 


Päärakennuksessa on tänä kesänä esillä näyttely "Uusin silmin", jossa esitellään noin sadan teoksen avulla Amos Rexin kokoelmia Söderlångvikin huoneissa. Osa teoksista on Amos Andersonin itsensä hankkimia, osa on museon myöhemmin hankkimia. Näyttelystä löytyy töitä mm. seuraavilta taiteilijoilta: Sigrid Schauman, Ellen Thessleff, Rafael Wardi, Sulho Sipilä ja Alvar Cawen.


Mielenkiintoisia ovat myös kuvat, tekstit, esineet ja ruuduilla pyörivät kuvaesitykset Amos Andersonin elämästä ja kartanon historiasta, niihin tutustumista ei kannata jättää väliin.

Kartanon puutarha kunnostettiin myös viime vuosien remontin yhteydessä. Kaunis nurmialue päätyy meren rantaan. 

1930-luvulla Andesron kustansi Helsingin Ruotsalaisen teatterin kunnostustyöt. Siinä yhteydessä hän myös "pelasti" teatterin pylväät, jotka siirsi Söderlångvikin autotallin seinustalle.

Museo (ja kahvila) on avoinna 30.9.2021 saakka päivittäin 11-17 ja se on Museokortti-kohde.   


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit