Joulun jälkeinen Vanha Rauma

Tässä blogissa on varmaan tullut jo selväksi, että Rauma ja etenkin Vanha Rauma on yksi suosikkipaikkojani. Vaikka se on jo niin tuttu, löytyy sieltä aina kaunista katsottavaa, oli sitten kesä tai talvi. Eilen päätettiin suorittaa päivän kävelylenkki ja päiväkahvit jälleen tässä Unescon maailmanperintökohteessa. 

Ajatuksena oli testata ensinnäkin Rauman vanhan hautausmaan mobiiliopastetta. Aika pian tuli kuitenkin selväksi, että kosteahko pakkassää ei olisi siihen hommaan paras mahdollinen. Hautausmaan tarkempi tutkiminen jätettiin siis lämpimimpiin keleihin. 

Siispä käyskentelemään jälleen kerran Vanhan Rauman katuja. Asuminen tuolla puutaloalueella on varmaan elämäntapa. Se on tullut ainakin osittain selväksi kesäisillä pihakierroksillakin. Yksi osoitus siitä on mielestäni se, että talvisessa iltapäivän pimeydessäkään harvat asukkaat peittävät ikkunoitaan säle- tai rullaverhoilla. Ikkunat koristellaan vuodenajan mukaan, eli nyt jouluisesti, niihin asennetaan kynttelikköjä ja valoja, kuin houkuttelemaan meitä kadulla kulkijoita tutkimaan niitä. 



Monen muun kaupungin tavoin (ainakin Uusikaupunki, Tammisaari, Hamina) myös Raumalla on koristeltu 24 ikkunaa joulukalenteri-ikkunoiksi, jotka avautuivat tai paljastuivat joulukalenterin tapaan. Tosi mukava tapa saada niin kaupunkilaiset kuin tällaiset talvimatkailijatkin kiertelemään kaupungissa. 





Ikkunat taitavat olla vain loppiaiseen saakka, mutta eilen tiistaina ainakin bongasimme niistä vielä aika monen. Samalla tuli ihasteltua myös muiden tekemiä kauniitia ja persoonallisia ikkunoita. Ikkunakuvia olkaa hyvä!





Jouluaaton ikkuna oli ihanan taiteilija Kerttu Horilan ateljeen ikkuna. Koska itse olette viimeksi muuten tehneet silkkipaperista lasimaalauksia?

Raumalla on selvästi myös tapana koristella kauniit portit vähintään havukranssilla. 



Vanhan Rauman jouluvalot ovat myös persoonallisen kauniit. Sekä Kuninkaankadulla että Kauppakadulla on vihreät joulukuusivalot, joiden latvoista voi bongata eri kuvioita. 

Valot suunnitteli tunnettu raumalaisarkkitehti Jukka Koivula jo vuonna 2001. Ihanat Vanhan Rauman kauppaliikkeet saavat myös aina jouluksi kauniit valaistut havukranssit oviensa kehykseksi.


Rauma on osannut hyödyntää hienosti pitsiperinnettä ja paikallinen taiteilija Tarmo Thorström on ollut mukana monessa "pitsiprojektissa". Torin laidassa sijaitseva komea vanha raatihuone on saanut ovensa ympärille upean valopitsin. Valoteos, josta todellakin pidän ja joka loistaa joulun lisäksi myös muuten pimeään aikaan. 

Rauman kaupungin sivuilta löytyy matkailijankin kannalta mukavasti tietoa niin jouluvaloista kuin jolukalenteristakin. 


 

Kommentit

  1. Vanha Rauma näyttää kivalta, itse en ole kuitenkaan käynyt siellä hyvin pitkään aikaan. Voisi ottaa tämän vuoden tavoitteeksi ehtiä vierailemaan tämän vuoden aikana, ehkäpä keväällä tai kesällä. Osaatko muuten sanoa, että millä tavalla nuo kalenteriin päätyneet ikkunat on valittu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, miten valikoituvat, mutta tuon organisoi Vanha Rauma -yhdistys. Täällä Uudessakaupungissa on vastaava, jonka paikallinen Vanhat talot -yhdistys organisoi.

      Poista
  2. Kiitos tästä kierroksesta! Oli kiva täältä kotipenkiltä päästä katsomaan Rauman kalenteria opastuksellasi, kun sinne päin ei nyt ole ollut muutoin asiaa. Rauma on kyllä nätti paikka vaikka vain kesäisin siellä olen käynyt. Me ollaan tosiaan Tammisaaressa ikkunoita ihailtu ja anopin kanssa tehtiinkin yksi ikkuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, juu sinun postauksista niitä Tammisaaren ikkunoita olen ihaillutkin. Jospa ensi vuonna sitten sinne katselemaan.

      Poista

Lähetä kommentti