Funkkista, Chagallia ja kahvia

Tämä aika nyt vaan on tällaista. Jonnekin tekee mieli, mutta... No, viime viikonloppuna käytiin muissa asioissa vähän liikenteessä ja yhdistettiin siihen ajeluun myös käynti kahvilassa. 

Kyllä, kahvilakäynti toisella paikkakunnalla on tällä hetkellä lähes Tallinnan reissun arvoinen juttu. Tästä kahvilasta olin sattumalta Facebookista nähnyt kuvia ja mainoksia. Sehän riitti minulle. Ei ollut muuten viimeinen kerta, kun tuonne paikkakunnalle tämän kahvilan takia poikkeamme!


Elokuussa 2018 olimme käyneet Sastamalassa järjestetyssä avointen talojen tapahtumassa. Sillä kierroksella kävimme myös Sastamalan (Vammalan) keskustassa sijaitsevassa Tyrvään vanhassa pappilassa. Vaikka kierros oli aika nopea, teki rakennus suuren vaikutuksen. Erityisen vaikutuksen teki se tapa, millä tuo nyt juhlatilana ja ravintolana oleva rakennus oli kunnostettu. 

Tällä kokemuksella on oppinut jo erottamaan vanhan rakennuksen kunnostuksen toisesta. Ja tämä edusti sitä harvemmin nähtyä. Huippulaatuista siis. Tuosta vierailusta löydät postauksen tästä.

Kun sitten ilmeni, että tuo uusi kahvila oli saman omistajan hallussa ja kun kahvilan nimi oli Funkkistalo ja kun ilmeni, että se ihan oikeasti sijatsee vuonna 1938 rakennetussa puhdasta funktionalismia edustavassa rakennuksessa, niin pakkohan sinne oli päästä. Meidän perheessä nämä riittävät kyllä erittäin hyvin matkakohteen valinnaksi. Olipa kaunis rakennus! 


Funkkistalo sijaitsee samassa rivissä paikkakunnan muiden tunnettujen nähtävyyksien kanssa. Mitä nyt se Pyhän Olavin kirkko on vähän kauempana. Funkkistalo-nimisen rakennuksen vieressä kun sijaitsee kirjan museo Pukstaavi, jonka vieressä taas ihana Herra Hakkaraisen talo. 

Tässä kauniissa rakennuksessa on historiansa aikana ollut mm. alkoholiliike, kumikauppa, hammaslääkäri, kirpputori, ja ihan vaan koti. Viimeiset neljä vuotta taloa on remontoitu sillä samalla laadulla, mikä oli aistittavissa jo tuolta pappilasta. 


Kahvila tarjoaa kauniin ympäristön maukkaille suolaisille ja makeille syötäville. Tyylikkään portaikon yläpäästä, talon yläkerrasta  löytyi kaunis ja melko iso konserttisali, jossa on tarkoitus järjestää erilaisia tilaisuuksia. 


Alakerrasta taas löytyy galleria. Ja mikä olikaan tämän sastamalaisen talon näyttely! Kolmisenkymmentä Marc Chagallin upeaa taidegrafiikan työtä. Kuin näytteeksi laajemmasta näyttelystä, joka on tulossa samojen omistajien pitämään Pappilan kivinavettaan ensi kesänä. Minä kyllä olin vaikuttunut jo tästä näyttelystä. Marc Chagallin näyttely on esillä 25.4.2021 saakka.

Funkkistalo ja taidegalleria (näyttelyyn on siis vapaa sisäänpääsy) ovat nyt avoinna viikonloppuisin pe-la 9-19 ja su 10-16.

Kommentit

  1. Näyttää ja kuulostaa kivalta paikalta. Täytyy pitää paikka mielessä, kun seuraavan kerran tulee Poriin päin ajeltua, josko sitä tekisi ylimääräisen koukkauksen tuolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Nyt näyttivät ilmoittavan, että aukiolo laajenee myös arkipäiviin. Kannattaa tarkistaa kuitenkin, ennen poikkeamista.

      Poista
  2. Onpa upea funkkistalo! Oli ihan pakko googlettaa vähän lisää liittyen tähän talokaunottareen ja sen historiaan. Täällä haluan ehdottomasti mennä käymään vaikka ensi kesänä. Arvostan myös sitä, että rakennusta on lähdetty kunnostamaan eikä revitty sitä maan tasalle. Ja mikä parasta tuota korjaamista on tehty pieteetillä. Kiitos tästä Mari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä pitäisit tästä. Ja jos kesällä menet, niin mene myös sinne Tyrvään vanhaan pappilaan. Myös siinä samaa henkeä, tosin eri aikakaudelta.

      Poista
  3. Kiva kun löysit meille taas vierailulle! On aina ihana, kun pienemmät paikat pääsevät yllättämään monenlaisella tarjonnalla aktiivi- perhe- tai kulttuurimatkailuun. Vinkkejä päiväretkille ja pidemmäksikin aikaa löytyy www.visitsastamala.fi

    VastaaPoista
  4. Olen kierrellyt suurta Sastamalaa paljonkin, mutta vältellyt keskustaa. Karkku on lempialuetta siellä päin. Tämä kahvilavinkki menee korvan taakse, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla. Paljon mekin olemme siellä ajelleet, mukavia maisemia myös siellä Karkun suunnalla.

      Poista
  5. Kiitos hienosta esittelystä. Funkkistaloon kannattaa ehdottomasti mennä ja myös VNhan Pappilan lounas on herkullinen. Funkkista vastapäätä on Antikvariaatti Tyrwää, joka on myös nähtävyys. Ja tietysti nurkan takana oleva Tyrvään kirjakauppa joka on viihdyttänyt yli 100 vuotta paikallisia. Pappilassa on muuten kesäkeskiviikkoisin ilmaisia konsertteja. Ja onhan siellä vaikka mitä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti