Tuulimyllyjä ja puukenkiä Zaanse Schansissa

 
1970-luvun maantiedon kirjoissa Hollannissa kerrottiin (muistaakseni) olevan tuulimyllyjä, kanavia, puukenkiä, tulppaaneita, polkupyöriä ja 1600-luvun taidetta. No, niitähän siellä oli vieläkin, ja niitä kaikkia bongailimme.
 
Amsterdamista jatkoimme ensimmäisenä matkaamme vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä olevaan Zaanse Schansin ulkoilmamuseoon. Ja siellä oli niitä tuulimyllyjä. Toki näkihän niitä maassa ajellessa muutenkin. 

Alue on suosittu turistikohde, mutta jonnekin ne kymmenien turistibussien ihmiset siellä katosivat. Me olimme tosiaan liikkeellä autolla, mutta Amsterdamista alueelle pääsee niin junalla kuin bussillakin. Eri yritykset järjestävät myös opastettuja matkoja Amsterdamista tänne, mutta helppoa on löytää paikalle myös omin päin.
 
Alueelle on vapaa pääsy, tosin parkkimaksu on kympin olit sitten tunnin tai kuusi. Myös osaan rakennuksista oli oma pääsylippunsa. Alueella on tuulimyllyjen lisäksi myös muita museoita, kahviloita ja myymälöitä. Parkkipaikan vieressä on opastuspiste ja sen yhteydessä myös alueen historiasta kertova museo. Matkamuistokauppojen lisäksi alueella voi tutustua mm. puukenkien valmistukseen ja niiden historiaan, pikkuleipien valmistukseen, juuston valmistukseen jne.
Zaanse Schansin alueella on myös pieniä puisia (vihreäksi maalattuja) asuinrakennuksia, joiden pienet pihat kukkasineen tai kanoineen kilpailevat toistensa kanssa idyllisyydellään.
Tuulimyllyjä alueella on kymmenkunta, me vierailimme sisällä yhdessä, joka oli 2000-luvulla rakennettu vanhaan malliin ja perinteisellä tekniikalla. Kyseessä oli mylly, joka pyörittää raamisahaa. Myllyn rakentamisesta oli tehty havainnollinen elokuva ja itse sahaa esitteli asiantuntevasti museon työntekijä. 
Myllyt on tänne siirretty lähiseudulta 1960-70-luvulla. Näillä tuulimyllyillä on jauhettu mm. mausteita, jauhoa, väriaineita, tehty öljyä ja tosiaan pyöritetty sahaa. 
Mielenkiintoinen vierailukohde, jossa lähes lumoutuneena jäi seuraamaan purjeilla varustettujen tuulimyllyn siipien pyörimistä. Meille sattui melko tuulinen vierailupäivä, joten monet myllyt olivat oikeasti toiminnassa. Paikka on myös helppo päiväretkikohde Amsterdamista.

Kommentit

  1. Me kävimme tuolla tosiaan mennen tullen paikallisjunalla Amsterdamista ja tuonne tosiaan pääsee siis helposti myös julkisille. Pikkusievää, söpöä ja hyväntuulista, mutta onhan tuossa myös ihan oikeaa historiaa!
    https://meriharakka.net/2018/12/15/zaanse-schans-tuulimyllyt/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti