Haarlem ja kukkia Frans Hals -museossa

Haarlem oli yksi Hollannin ajelumme kaupungeista. Tuossa maassa kun kaikki on lähellä, on tämäkin kaupunki vain noin 30 km:n etäisyydellä Amsterdamista.
 
Haarlem on Spaarne-joen varrella sijaitseva keskiaikainen kaupunki, mutta kuten niin moni muukin maan kaupungeista, eli se kukoistuskauttaan 1500-1600-luvuilla. Kaupungin vaakunassa on kreivi Willem II:n miekka ja risti, ja tietenkin nämä löytyvät myös kaivonkannesta. Kyseinen kreivi antoi kaupungille kaupunkioikeudet 1219. 

Haarlemin vanhoja tärkeitä elinkeinoja olivat tekstiiliteollisuus, laivanrakennus ja olutpanimot.  1620-luvulla kaupungissa on ollut jopa sata olutpanimoa!
Kaupungin keskustorin laidalla on säilynyt 1600-luvun rakennuksia, mm. raatihuone ja myös varsin komea kirkko, jonka vanhimmat osat ovat jo 1200-luvulta. Kirkko oli juuri mennyt kiinni, kun päästiin kohdalle, joten sisätilat jäivät nyt kokematta. Ehkä myös tuon selkeästi kauniin aukion idyllisyys olisi ilmennyt paremmin, jos torilla ei olisi juuri nyt ollut kovaäänistä tivolia.
Haarlemista löytyy tietenkin myös tuulimylly, vaikkakin uusi. Alkuperäinen mylly tuhoutui tulipalossa 1930-luvulla ja sen tilalle rakennettiin vastaava 2000-luvulla. 
Ainoa museo, missä Haarlemissa vierailimme oli Frans Hals –museo. Se oli yksi omista Hollannin kierroksen must-kohteista. 
Frans Hals oli tunnettu Alankomaiden kultakauden mestari, joka asui juuri Haarlemissa. Hän on merkittävimpiä tuon 1600-luvun kultakaudeksi kutsutun tyylin tai ajan mestareita yhdessä mm. Rembrandtin ja Vermeerin kanssa.
 
Frans Halsin omia teoksia museossa.
1600-luvulla asetelmissa kuvattiin tietenkin tulppaaneita! Hans Bollongierin asetelma.
Museo oli kaunis. Itse asiassa se sijaitsee kahdessa eri rakennuksessa, me vierailimme Hof-nimisessä osassa. Kaunis vanha rakennus, aitoja 1600-luvun huonekaluja ja koristeita, toistakymmentä Frans Halsin teosta ja paljon muiden, hänen aikalaistensa töitä. 
 
 
Ja ehkä kaikkein hienoimpana oli museossa nyt teemana ”Museum in bloom”, jossa huoneet oli koristeltu upeilla kukka-asetelmilla, jotka sopivat hienosti aina huoneen maalauksiin ja muuhun sisustukseen. Rauhallinen, nautinnollinen museokokemus todellakin.
 
Kaupunki oli kyllä mukavan rauhallinen vaihtoehto Amsterdamin väkirikkaille kaduille ja museoille.
 

Kommentit

  1. Kiva kirjoitus! Haarlem on todella soma, kävin siellä junalla Amsterdamista käsin. Vierailin siellä Corrie ten Boomin kotimuseossa, jossa toisen maailmansodan aikoihin yritettiin piilotella ja auttaa juutalaisia: vaikuttava kokemus. ***sateenmuruja.com***

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haarelmissa olisi tosiaan ollut mielenkiintoisia museoita vähän pidemmänkin vierailun ajaksi. Ehkä vielä joskus.

      Poista
  2. Ihania nuo kukka-asetelmat! Tuolla on kyllä tosi samanlaista kuin esim. Utrechtissä, joka myös on hyvä vaihtoehto ruuhkaiselle Amsterdamille. Tosi nättiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytiin myös Utrechtissä, mutta jotenkin siitä jäi minulle vähän "kylmempi" käsitys, ehkä se oli kuitenkin vähän liian vilkas. Mutta voi olla, että sateisella säälläkin oli oma vaikutuksensa.

      Poista

Lähetä kommentti