Se tyttö helmikorvakorussaan löytyi Haagista

Hollanti-matkallamme kävimme kahteen eri kertaan Haagin kaupungissa, enkä oikein siltikään voi kertoa itse kaupungista juuri mitään. Ensimmäisellä kerralla ajoimme auton keskustan parkkihalliin ja samalla olimmekin kohteessamme, eli Mauritshuis-museossa. Toki teimme myös lyhyen kävelykierroksen keskusta-alueella bongaten mm. nämä:
Binnenhof, vanhimmilta osiltaan jo 1200-luvulta peräisin oleva rakennus, jossa kokoontuu Hollannin parlamentti sekä Ridderzaal. Ritarisali on osa parlamenttitalokompleksia. Täällä mm. avataan valtiopäivät.
 
 
Noordeinde Palace. Yksi Alankomaiden kuningashuoneen virallisista palatseista. Kuningas Willem-Alexanderin työhuone kuulemma sijaitsee juuri tässä palatsissa.
 
Mutta se pääsyy ensimmäiselle Haagin vierailullemme oli se tyttö, joka olkansa yli katsoo niin syvään katsojan silmiin helmikorvakorussaan. Delftiläisen taidemaalari Johannes Vermeerin kuuluisa maalaus kun on aina kiehtonut minua, joten syy Haagin matkalle oli nähdä juuri tuo maalaus luonnossa. Ja sieltähän se löytyi.
Mauritshuis oli todella kaunis ja miellyttävä museo. Jälleen kerran oltiin todellisten Alankomaan kultakauden taideteosten äärellä kauniissa historiallisessa ympäristössä - mutta ilman pääkaupungin suurta turistiruuhkaa.
 
 
Maurtishuis on 1600-luvulla rakennettu barokkityylinen entinen kreivin asuinrakennus. 1800-luvun alkupuolelta lähtien rakennus on ollut valtion omistuksessa ja sinne sijoitettiin kuninkaallinen taidekokoelma. Ja se siellä vieläkin on. Mauritshuisin museo on toiminut jo vuodesta 1822. Sen kokoelmat koostuvat mm. Rembrandtin, Jan Steenin, Frans Halsin ja juuri Johannes Vermeerin maalauksista. Ja näitä rakastamiani tulppaaniasetelmia - niin luonnossa kuin maalauksissakin!
  
Koska tänä vuonna vietetään taiteilija Rembrandt van Rijn kuoleman 350-vuotisjuhlavuotta, on Mauritshuiskin koonnut taiteilijan työt kokoelmastaan näyttelyyn, joka on esillä aina syyskuun puoliväliin saakka. Kaikkiaan esillä on siis 18 maailmankuulun mestarin työtä.
 
Yksi taiteilijan tunnetuimmista maalauksista on tämä Tohtori Tulpin anatomianluento vuodelta 1632.
  
Omakuva vuodelta 1699.
 
Jan Steen: Sisteriä soittava nainen, 1662.
 
Jan Steen: As The old sing, So pipe the young , 1665


Tosiaan, kävimme Haagissa vielä myöhemminkin, silloinkin vain museossa. Mutta siitä ehkä myöhemmin.

Kommentit

  1. Tehtäisiinpä vieläkin tuollaisia tauluja! Vaan ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta tuo edusti omana aikanaan aika modernia kuvaustapaa. Mutta, todellakin hieno maalaus.

      Poista
  2. Todella kauniita maalauksia! Tyttö ja helmikorvakoru on kyllä ehdottomasti oman listani käyntikohde! :)

    VastaaPoista
  3. Upeaa, että olet nähnyt Tytön helmikorvakorussa luonnossa. Minähän etsin sitä kuumeisesti Amsterdamin Rijksmuseumista kunnes minua valistettiin, että taulu on Haagissa. Harmitti ja samalla myös nolotti, että luulin (enkä siis tarkistanut kuten normaalisti) se olevan siellä. Upea taulu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tätä olen pidempään odottanut, että näkisin. Eikös se "Maitotyttö" olekin Riijksmuseumissa?

      Poista

Lähetä kommentti