Haistelemessa muttei maistelemassa - konjakkikaupunki Cognac

 
Onhan tämä vähän hassua. Me matkustelemme Bordeauxin viinikeskuksessa tai Cognacin konjakkikaupungissa. Kumpaakaan juomaa emme juurikaan nauti. Mutta ei se mitään, kivoja matkailukohteita silti kumpainenkin.
Ranskan roadtripin seuraava kohde oli siis konjakkikaupunki Cognac. Maisemat alkoivat muuttua mitä lähemmäksi kaupunkia tultiin. Nyt oltiin kunnolla viinialueella. Tosin viiniköynnökset eivät vielä yhtään vihertäneet huhtikuun alkupäivinä. Konjakkikaupunki Cognac sijaitsee Poitou-Charentesin alueella, jossa sijaitsee kaikkiaan 300 konjakkivalmistajaa. Kyllä, alueella, jossa asukkaita on alle 20.000.
Pienen Cognacin kaupungin keskustasta löytää helposti niin Meukovin, Martellin, Hennessyn kuin  Rémy Martininkin kyltit ja tislaamot. Moni konjakkitaloista järjestää maksullisia vierailukierroksia, joihin on kuitenkin varattava paikka etukäteen. Me poikkesimme iltakävelyllämme ainoastaan Hennessyn ja Martellin loistokkaissa "tehtaanmyymälöissä". Emmekä edes ostaneet mitään!
Kaupunki on muuten viehättävä pieni ranskalaiskaupunki. Täällä meillä oli matkan mukavin (ja edullisin) hotelli. Aivan keskustan kävelykadun varrella pieni perheomisteinen Hotel Heritage, jossa vanhat huonekalut, omistajien kissa ja viehättävä pihapatio loivat todella ihastuttavan tunnelman. Konjakkitehtaiden bongauksen lisäksi suurinta hupiamme oli istuskella kaupungin keskellä olevan liikenneympyrän viereisellä terassilla ja katsella perjantai-illan kaupunkielämää. Muita nähtävyyksiä emme kierrelleet.
Konjakkiahan voidaan valmistaa vain tämän alueen eri rypälelajikkeista - niistä muista valmistetut ovat sitten brandya. Myös konjakin tislaus tapahtuu juuri Cognacissa. Sen jälkeen juoma saakin kypsyä vuosikymmeniä tammitynnyreissä.
Turistitoimistosta saadussa esitteessä kerrottiin, että vuosittain varastoissa olevista tynnyreistä haihtuu ilmaan noin 20 miljoonaa pulloa vastaava määrä ilmaan. Tämä "enkelten osuus" kuulemma aiheuttaa sen, etteivät kaupunkilaiset sairasta edes flunssaa. Toisaalta se myös aiheuttaa talojen tummumista, sillä tuosta haihtuvasta konjakista saa ravintoa myös talojen seinässä kasvava homekasvusto. No, en kyllä erottanut, että Cognacin talot olisivat olleet sen tummempia kuin muissakaan vastaavissa ranskalaiskaupungeissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.Kommentit