Ensikertalaisen Riika - Vanha kaupunki

 
Toukokuinen pikapyrähdys Latvian pääkaupunki Riikaan taisi tehdä minusta Riika-fanin. Toki upealla kesäisellä ilmalla ja hyvällä lomafiiliksellä ja seurallakin oli varmaan oma osuutensa. Mutta luulenpa, että tulen pistäytymään kaupungissa myöhemminkin.
Tällaiselle ei-pääkaupungissa asuvalle matkakohde on myös helppo. Sillä Air Baltic lentää Turusta päivittäin Riikaan. Aamulla aikaisin sinne ja illalla myöhään takaisin. Meiltä on lentokentälle vain tunti, kenttä on sujuvan pieni,  lentoaika on vajaan tunnin ja kas, sitä on jo aamulla seitsemältä hotellin vastaanotossa Riiassa.

Aloitan Riika-postaukset vanhasta kaupungista. 

Kaupungin vanha keskusta, joka on myös Unescon maailmanperintökohde kannattaa tietenkin tutkia ensin. Kauniita rakennuksia, katukahviloita, kirkkoja, ravintoloita, ja runsaasti kukkasia. Vanha kaupunki on selkeästi rajautunut kaupunginosa, lännessä sitä rajaa leveä Väinäjoki, etelässä rautatie ja idässä kaupungin entisten muurien kohdalle tehty kanava.
Kanavalla voi risteillä vanhoilla tyylikkäillä puuveneillä.

Jo näin kevätkesällä saattoi huomata, että Riika todella panostaa kukkaistutuksiin. Vanhan kaupungin kadut ja talot tulevat jo muutaman päivän matkalla hyvinkin tutuksi, mutta itse en ainakaan niihin kyllästynyt. Hotellista tai turisti-infosta kannattaa ottaa mukaan vanhan kaupungin kävelykartta, johon on merkitty keskeiset rakennukset, kirkot, kadut, muistomerkit ja museot. Sen avulla voi suorittaa vanhan kaupungin keskeiset kohteet.
Jos haluaa saada käsityksen, miltä kaupunki näyttää siitä karttaperspektiivistä, niin kannattaa maksaa 9€ ja nousta hissillä vanhassa kaupungissa sijaitsevan Pyhän Pietarin kirkon tornin näköalatasanteelle. Kirkko, kuten niin monet muutkin rakennukset tässä kaupungissa, on kokenut historiansa aikana monenlaisia vaiheita. Viime sotien tuhot ja neuvostoaika ovat jättäneet luonnollisesti jälkensä. Tuonkin kirkon torni hisseineen kunnostettiin vasta 1960-70-lukujen vaihteessa.
 
Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös ehkä kaupungin eniten valokuvatuin talo, Mustapäiden talo. Alkujaan jo 1300-luvulta peräisin oleva koristeellinen rakennus oli aikanaan ulkomaalaisten kauppiaiden killan omistuksessa. Tämäkin rakennus tuhoutui viime sotien pommituksissa ja kunnostettiin vasta 2000-luvulla. Saman aukion laidalla sijaitsee myös Latvian miehitysmuseo (emme käyneet) ja Riian kaupungintalo. Aukiolla on myös mainio joulukuusiveistos. Riika kun väittää, että tällä paikalla olisi ollut maailman ensimmäinen julkinen joulukuusi - jo vuonna 1510.
 
Vanhan kaupungin keskeisiä rakennuksia ovat myös punatiilinen tuomiokirkko 1200-luvulta sekä Riian linna. Myös linna on jo 1300-luvulta, tosin ulkonäkö viittaa ennemminkin 1600-lukuun. Linnan edessä seisovat vartijat huolehtivat Latvian presidentistä, jonka virka-asuntona se toimii. Tiloissa on myös Latvian historian museo, joka tosin nyt oli korjaustöiden johdosta siirretty muualle.
 
Vanhan kaupungin lisäksi ehdimme minilomallamme tutkimaan mm. jugend-kaupunginosaa, vierailemaan muutamissa museoissa, käymään kirjastossa ja markkinoilla, viettämään päivän Jurmalassa, syömään ja juomaan - ja nukkumaan. Jatkoa siis seuraa!

Seuraamalla blogia myös Facebookissa, tiedät, mistä täällä seuraavaksi mahdollisesti kirjoitetaan.               

Kommentit

 1. Ei Riialla turhaan ole monia lempinimiä. Kaupunkia kutsutaan ihan aiheesta nimillä: Pikku-Pariisi, pohjoisen Pariisi tai Baltian Praha. On se vain niin nätti paikka!

  Tiesitkö muuten tarinan Pietarin Kirkosta, eli: Vuonna 1746 Johann Willburn kiipesi tornin huipulle juomaan viiniä. Rakennustyöt olivat loppusuoralla ja oli aika juhlia. Juotuaan lasinsa tyhjäksi hän pudotti sen tahallisesti alas katua kohden. Valitettavasti lasi ei kuitenkaan hajonnut kivetykseen, vaan tipahti ohi ajaneeseen heinäkuormaan säilyen ehjänä. Voi sitä epäonnen määrää. Uskomuksen mukaan nimittäin se, kuinka moneen osaan lasi maahan iskeytyessään pirstoutuu, ennustaa kuinka monta vuotta kirkon torni pysyy pystyssä.

  Huoli oli kuitenkin turha. Kirkon torni pysyi kunnossa yli 200 vuotta. Toisen maailmansodan aikana se kuitenkin tuhoutui. Viimeisimmän uudelleenrakennuksen jälkeen, vuonna 1970 tornista pudotettu shampanjalasi hajosi täysin pirstaleiksi. Tornilla on siis edessä loistava tulevaisuus.

  VastaaPoista
 2. Muistan kun kävin opintomatkalla Riiassa joskus 2007-2008. Pääsimme tutustumaan huikeisiin taidekouluihin, mutta museot tekivät myös ison vaikutuksen. Ja sen kukkaloiston muistan minäkin. Sopivan pieni ja mukavasti nähtävää. Saimme oppaaksemme paikallisen, joka opetti kuinka löytää kaupungin "salaiset kujat".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kaupungissa riittää nähtävää. Mehän emme tosiaan nyt kiertäneet juuri lainkaan museoita.

   Poista
 3. Kaupunki näyttää niin vehreältä ja kauniilta, pitäisikin taas käväistä kesäaikaan, viimeksi kun kävin satoi räntää ja sitä edellisenä kertana kärsimme kovista pakkasista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätilalla todellakin on merkitystä siihen, miten kaupungin kokee.

   Poista
 4. Jurmalassa en ole käynyt, joten se kiinnostaisi nähdä, vaikka se on kai samanlainen kuin kotini Hanko. Riian vanhakaupunki ja Euroopan suurin mässytori kuuluvat myös suosikkeihini. Itse kiertelin siellä niin varhain, ettei oikein mikään ollut auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietimme myös päivän Jurmalassa, viehättävä kesäkaupunki. Kirjoitan jotain yleistä varmaan vielä siitäkin päivästä.

   Poista
 5. Riika on ollut matkalistalla pitkään. Kiinnostaisi yhdistää siihen Jurmala, joten odottelen seuraavia postauksiasi!

  VastaaPoista
 6. Riika on kyllä tosi ihana kaupunki. Me ollaan tehty pari Baltian kierrosta perheen kanssa ja sieltä löytyy kyllä tosi ihania paikkoja.

  VastaaPoista
 7. Oliko niin, että Riian linnaa pääsee ihastelemaan vain ulkopuolelta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin niin, että on ainakin tämän vuoden vielä suljettuna, sillä linnassa on ollut tulipalo, jonka johdosta sinne ei ole järjestetty vierailuja. Se on siis presidentinlinna ja siellä sijaitsee myös museo, joka on nyt väliaikaisesti toisessa paikassa. Ei käsittääkseni tänä kesänä ei sisälle pääse.

   Poista

Lähetä kommentti