Euroopan jugend-kaupunki Riika


Riian matkalla ei missään tapauksessa kannata jättää väliin kävelyä jugend-kortteleissa.  Kaupungissa on jopa 800 jugend-tyylistä rakennusta. Sen huomaa jo autolla kaupunkiin saapuessa. Parhaiten näitä koristeellisia kivitaloja bongaa vanhan kaupungin ulkopuolelta ja etenkin sen koillispuolelta. Jopa 40% kaupungin vanhoista rakennuksista edustaa juuri tätä tyyliä. Se on suhteellisesti eniten koko Euroopassa.
Riika oli 1800-1900 –vaihteessa laajan alueen kaupankäynnin keskus, vilkas satamakaupunki, joten on luonnollista, että kaupunki oli myös eurooppalaisen arkkitehtuurin muodin huipulla. Kaupunki oli 1900-luvun alussa Venäjän keisarikunnan vauraimpia kaupunkeja. Nousukausi ja teollistuminen tarkoitti myös vaurastuvia sukuja, jotka halusivat sijoittaa uuteen arkkitehtuuriin. Talojen julkisivuja koristavat antiikin hahmot tai kasvi- tai eläinkunnan edustajat. Voi vain kuvitella, miltä talojen rappukäytävät näyttävät. Tai ainakin ovat näyttäneet. Kuten Suomessakin, haluttiin arkkitehtuurilla myös nostaa esiin oman kansan historiaa ja luontoa. Suomessahan tyyli tunnetaankin kansallisromantiikkana. Tyylin kehitys pysähtyi ensimmäisen maailmansodan syttymiseen.
 
Parhaat kadut komeiden jugendtalojen bongaamiseen ovat  Alberta Iela ja  Elisabezes Iela. Alberta Ielan ja Strelnieku Ielan kulmauksessa sijaitsee mielenkiintoinen Jugend-museo (josta kirjoitan seuraavan postauksen). 
 
Kannattaa poiketa myös museota vastapäätä olevassa viehättävässä jugend-tyylisiä esineitä myyvässä kaupassa. Pitkään piti miettiä, mihin tarvitsisi tyylin mukaisia kaakeleita, mutta ostamatta jäivät tällä kertaa.
 
 
Turisti-infossa ja tuossa kaupassakin on myynnissä myös erillistä opaskirjasta kaupungin jugend-kohteisiin. Ainakin minä ajattelin vielä joskus käydä tutkimassa tätä osaa kaupungista tarkemminkin.

Seuraavassa kirjoituksessa siis alueella sijaitsevasta viehättävästä jugend-museosta.

Kommentit