Bordeaux - ranskalaiskaupunki parhaimmillaan

 
Viikon Ranskan ajelumme suurin kaupunki oli Bordeaux. Onneksi olin suunnitellut siten, että vietimme kaupungissa kaksi yötä. Onneksi siinä mielessä, että kaupunki oli todella mukava. Kaupunki oli sopivan kokoinen, koko keskusta tyylikkään yhtenäinen arkkitehtuuriltaan, suuri kävelykatualue, kauniita vanhoja rakennuksia, rauhallinen liikenne, kahviloita, ravintoloita, puistoja, joki... Kaupungista puuttui täysin suurkaupungin hälinä, turistiryhmät, jonot, ahtaat raitiovaunut, tunkkaiset kujat jne.
Bordeauxin koko keskusta on valittu mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon. Perusteena on juuri tuo yhteinäinen 1700-luvun arkkitehtuuri. Itse asiassa mikään muu kaupunki maailmassa ei ole saanut niin isoa osaa kaupungistaan tuohon luetteloon. Lähes koko se alue, jolla turistit yleensä liikkuvat oli tätä saman tyylistä, vaaleanruskeasta kivestä rakennettujen kaupunkitalojen aluetta.
Viinistähän kaupunki ja sitä ympäröivä alue tunnetaan. No, me emme ole viiniharrastajia, mutta vierailimme kuitenkin kaupunkiin rakennetussa hienossa viinikeskuksessa (Cité du Vin). Modernia näyttelytekniikkaa riitti, mutta kaikki kuitenkin toimi. Vierailuun kannattaa varata useampi tunti, mekin olimme varmaan kolme tuntia, vaikkei viini tosiaan mikään harrastus olekaan. Oikeastaan kaikki, mitä vaan viiniin liittyy, on viinikeskuksessa hienosti selvitetty.
 
Yläkerroksessa on myös näköalatasanne, josta näkyy koko kaupunki. Kerroksessa on myös baari, jossa saa myös viinikeskuksen pääsylipulla maistella valitsemaansa viiniä.
 
Me emme vierailleet kaupungin museoissa,vaikka ostimmekin varmaan ensimmäistä kertaa koskaan vuorokauden kaupunkikortin. Sillä kävimme kuitenkin mm. viinikeskuksessa, kuljimme ilmaiseksi kaupungin raitiovaunuilla ja osallistuimme myös kaksikerroksisen bussin opastetulle kaupunkikierrokselle.

Vaikkeimme shoppilua harrastakaan, oli mukavaa kuljeskella kaupungin kävelykeskustassa. Rue Sainte-Catherine on yli kilometrin pituinen kaupungin keskustan halkova ostoskatu. Kävelimme myös kaupungin puistossa haistelemassa kevättä.
 
Ehkä kaupungin tunnetuin, tai ainakin valokuvatuin, nähtävyys on Place de la Boursen aukio jokirannassa. Aukiolla on yksi hienoimmista jukisista taideteoksista, jonka olen nähnyt. Maisema-arkkitehti Michel Corajoudin teos on suuri vesipeili. Eli suorakaiteen muotoinen allas, jossa on noin pari senttiä vettä, välillä vedestä nousee höyryä, välillä vesi värisee.
 

Tätä teosta oli pakko käydä ihailemassa eri valaistuksissa. Hienoin se oli, kun aukion rakennukset oli valaistu ja ne heijastuivat veden pinnalta.
 
Jos kaipaat ranskalaista kaupunkilomaa, muttet jaksaisi Pariisin jonoja (tai loputtomia turvatarkastuksia), suosittelen ehdottomasti tätä Lounais-Ranskan historiallista kaupunkia.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

 1. Kuulostaa kerrassaan ihanalta kaupungilta. Sellaiset matkailijoiden vähemmän tuntemat kaupungit ovat parhaita. Erityisen mielenkiintoinen voisi olla kuvailemasi viinikeskus! Viineihin on aina mielenkiintoista tutustua tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todellakin ihana kaupunki. Viinikeskus oli hieno. Ensin mekin mietimme, että jätämme väliin, koska emme tosiaan "tiedä niistä juuri mitään", mutta oli niin mielenkiintoisesti tehty näyttely, että kannatti käydä.

   Poista
 2. Bordeaux ei ole millään tavalla tuttu, mutta tämä postaus sai kyllä mielenkiintoni heräämään. :) Tuo vesipeiliteos näyttää todella hienolta! Voi olla, että matkailutrendi meneekin jossain määrin kohti näitä kakkos- ja kolmoskaupunkeja, koska maitten pääkaupungit ovat nykyään usein niin kovin turistikoituneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan historiaa ja taidetta, joten tavallaan niin haluaisin koluta ne pääkaupunkien taidemuseot ja arkkitehtoniset kohteet. Mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähämmän sietää niitä jonoja ja sitä hälinää.

   Poista
 3. Bourdeaux on kiehtonut jo pitkään. Näyttää ihanan rauhalliselta verrattuna vaikka Pariisiin. Tuo vesipeiliteos on ihan huikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taideteos kyllä oli hieno. Tavallaan hyvin yksinkertainen. Se oli selkeästi myös yhteisöllinen.

   Poista
 4. Kiva kuulla Bordeauxin nähtävyyksistä. Olen siellä kerran käynyt viikonloppureissulla, kun olin opiskelijavaihdossa Toulousessa. Nyt Bordeaux on yhtenä vaihtoehtona ensi kesän reissulle, joten hyvä virkistää muistia :)

  VastaaPoista
 5. On kyllä kauniita nuo heijastukset! Suorastaan lumoavia! :)

  VastaaPoista
 6. Bordeaux on ollut välillä mielessä, lähinnä sitä ympäröivän maaseudun vuoksi, mutta vaikuttaahan tuo kaupunkikin mukavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Ja tosiaan ympäröivät viinialueet myös kauniita.

   Poista
 7. Pysähdyimme vuosia sitten Bordeauxissa, tarkoitus oli ruokailla, mutta tuolloin kaikki ravintelit olivat kiinni ja jouduimme turvautumaan pienen elintarvikekaupan antimiin. Meille osui sadekeli, mutta kiertelin kaupunkia hetken ja se vaikutti oikein mielenkiintoiselta. Tämä postaus toi mukavasti kaupunkia esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toki totta, että se ilma, missä kaupunkiin pääsee tutustumaan vaikuttaa myös paljon siihen, minkä fiiliksen siitä saa.

   Poista
 8. Kuulostaa ja näyttää mielenkiintoiselta! Ranskalainen ystäväni on kotoisin kaupungista ja hän on aina kehunut sitä todella paljon. Viimeksi kävin hänen luonaan Pariisissa, mutta toivottavasti joku päivä pääsisin käymään myös Bordeauxissa. Kiva lukea paikasta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti