Naantalissa sata vuotta sitten

Tänä vuonna monissa museoissa muistellaan sadan vuoden takaisia aikoja. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hengessä on monilla paikkakunnilla näyttelyitä tai tilaisuuksia, jotka kertovat sadan vuoden takaisista ajoista. Näin myös Naantalissa.
Naantalin museossa avautui runsas viikko sitten kesänäyttely "Savikylpyjä, elintarvikepulaa ja polkupyöräpatrulleja - Elämää Naantalissa vuonna 1917".

 
Vuonna 1917 Naantalissa asui alle tuhat asukasta, joten kyseessä oli todellinen pikkukaupunki. Merkittävän lisän kaupungin elämään toivat kuitenkin kylpylävieraat, jotka toivat kaupunkiin myös tuulahduksen aivan eri maailmasta. Vaikka sata vuotta sitten elettiinkin hankalia aikoja, podettiin elintarvikepulaa ja perheet kärsivät köyhyydestä, riitti Naantaliin maksavia kylpylävieraita. Kuten näyttelyn otsikkokin kertoo, leimasi Naantalin elämää sata vuotta sitten kylpylä, elintarvikepula säännöstelyineen ja erilainen kuohunta, joka edellytti viranomaisten valvontaa ja vartiointia.
Näyttelyssä käydään läpi tekstein ja kuvin aikakautta niin kaupunkiorganisaation, yksittäisen äidin, kylpylävieraan tai venäläisen sotilaankin kannalta. Eri asioista on valittu henkilöt, jotka kertovat oman tarinansa aiheesta. Osa näistä tarinankertojista on piirrettyjä "pahvihahmoja", jotka tuovat näyttelyyn mukavaa väriä. Esillä on myös jonkin verran aitoja esineitä, mm. hieno puinen kylpyamme.
 
Naantalin museon näyttely on esillä museon Humppi-nimisessä rakennuksessa, jossa on myös pieni museokauppa. Samalla pääsylipulla pääsee myös viereiseen Hiilolan ja Sau-Kallion kiinteistöihin ja pihapiiriin, jotka taas kertovat niin porvariston kuin käsityöläistenkin elämästä Naantalissa.



Mitä muuta Varsinais-Suomessa tapahtui sata vuotta sitten? Siitä voi lukea alueen museoiden kokoamasta verkkosivusosta www.varsinaissuomi1917.fi

Naantalin museon näyttely on esillä koko kesäkauden 31.8.2017 saakka. Museo on avoinna ti-su 11-18.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

Lähetä kommentti