Hundertwasserin arkkitehtuuria Wienissä
Vielä Wienin arkkitehtuuria. Nyt tunnetun itävaltalaisen arkkitehdin, taiteilijan ja ympäristöajattelija Friedensreich Hundertwasserin arkkitehtuuria, johon kaupungissa ehdottomasti kannattaa tutustua.
Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) oli itävaltalainen taiteilija, arkkitehti ja ympäristöajattelija, joka tunnetaan erityisesti omaleimaisesta ja värikkäästä tyylistään. Hänen töissään yhdistyvät luonto, epäsymmetrisyys ja ekologisuus. Wienissä hän jätti erityisen vahvan jäljen arkkitehtuurilla, joka poikkeaa voimakkaasti perinteisestä modernismista. Koulutukseltaan hän ei kuitenkaan ollut arkkitehti, eikä hänen oikea nimensäkään ollut tuo, jolla hänet nyt tunnetaan.
Hänen tunnetuimmat työnsä löytyvät juuri syntymäkaupunki Wienistä. Tärkein ja tunnetuin on vuonna 1985 valmistui vuokrakerrostalo Hundertwasserhaus. Rakennuksessa hän toteutti "ihmisten oikeutta vinoon lattiaan", käytti kirkkaita värejä, suosi kasvillisuutta mm. parvekkeilla ja katolla jne. Asuintalosta, jossa todellakin asutaan, on tullut vuosikymmenten aikana turistinähtävyys. Sisätiloihin ei luonnollisesti pääse, kyse on kuitenkin ihmisten kotitalosta.
Turistivirtojen lisääntyessä taloa vastapäätä rakennettiin Hundertwasser village. Entiseen autokorjaamorakennukseen taiteilija suunnitteli tilat turistikaupoille, ravintoloille, gallerialle, wc-tiloille ym. Eli paikan, jossa taloa katsomaan tulevat matkailijat voivat kuluttaa rahaa ja samalla ihastella Hundertwasserin tyyliä.
Paikka on tavallaan pieni ostoskeskus, jonne on vapaa pääsy. Itse poikkesin vessassa (0,50€), ja sekin oli samaan tyyliin suunniteltu.
Parin korttelin päässä sijaitsee toinen keskeinen Hundertwasserin suunnittelema rakennus, Kunst Haus Wien.
Tämä moni-ilmeinen rakennus valmistui vuonna 1991 ja talon perusnäyttelyssä esitellään Hundertwasserin taidetta. Vaikkei museon näyttelyihin menisikään, kannattaa käydä sisällä aulassa ja museokaupassa. Sisäpihalla on myös ekologinen kahvila-ravintola.
Metrolinja U4:n pysäkillä Spittelau sijaitsee entinen jätteenpolttolaitos. 1960-luvulla valmistunut laitos kärsi tulipalossa vuonna 1987. Wienin kaupunki päätti pyytää Hundertwasseria suunnittelemaan laitoksen uudelleen.
Vuoteen 1992 mennessä laitos sai uuden ilmeen, mosaiikit, epäsymmetriset muodot, kultaiset kupolit ja koristellun savupiipun.
Taiteilija ei ainoastaan suunnitellut laitokselle uutta julkisivua, vaan sai samalla muutettua koko laitoksen ekologisemmaksi. Valmistuttuaan Spittelausta tuli ekologiseksi itseään tituleeraavan kaupungin uusi symboli, josta oltiin ylpeitä.
Edellisessä Wien-postauksessa kirjoitin kaupungin jugend-tyylisestä arkkitehtuurista.
Seuraa blogia myös Facebookissa.
Kieltämättä varsin hauskan näköinen tuo vessa! Samoin Kunst Haus Wien on varsin veikeän näköinen. Täytyypä tutustua Friedensreich Hundertwasseriin paremmin.
VastaaPoista