Pääsiäistunnelmaa ja -toreja Wienissä

Pääsiäinen meni, mutta koska tämä blogi on myös oma matkapäiväkirjani, palataan vielä pääsiäistunnelmiin. Vietimme viikon keväisessä Wienissä. Viikon sisällä oli myös koko pääsiäisaika. Wien onkin mielenkiintoinen kohde pääsiäisenä, sillä keskieurooppalaisten joulutorien tapaan Wienissä järjestetään myös pääsiäistoreja. Tänä vuonna kaupungin kolmet pääsiäistorit avautuivat jo maaliskuun lopussa ja ne kaikki olivat avoinna pääsiäismaanantain iltaan saakka. 


Pääsiäinen toki näkyi muutenkin kaupungissa, jonka keskusta-alueelta löytyy kymmeniä kirkkoja ja koko kaupungistakin niitä löytyy jopa 250 kpl. Itävalta on pääasiassa katolinen maa (toki kaupungissa asuu monia eri uskontokuntien edustajia). Ja koska keskustan kirkkojen ovet olivat yleensä ohi kulkiessa avoinna, tuli pääsiäisen tunnelmaa aistittua myös esimerkiksi kirkkojen koristeluissa. Osuimme myös lyhyeen pääsiäislauantain messuun, jonne paikalliset toivat suuren määrän pääsiäisen ruokakoreja siunattavaksi.

Wienissä on paljon herkkukauppoja ja -kahviloita, myös niiden valikoimassa oli selvästi pääsiäisaiheisia tuotteita. Ja ne suklaakaupat, Manner, Heindl, Lindt jne. Niiden pääsiäisaiheisia näyteikkunoita ja valikoimia oli myös mukava ihastella.

Pitkäperjantaina ei pääsiäistä vielä huomannut ainakaan kauppojen tai museoiden aukioloista. Esimerkiksi Albertina-museo, joka on aina perjantaisin avoinna klo 21 saakka, oli sitä myös pääsiäisenä. Sunnuntaina Wienin tavalliset kaupat ovat muutenkin suljettuina, pääsiäismaanantaina ne olivat myös. Museot ja nähtävyyskohteet tuntuivat kuitenkin olevan normaalisti avoinna myös pääsiäisenä. Ihmisiä tosin oli liikkeellä aivan valtavasti, niin paikallisia kuin turistejakin.  

Pääsiäistorit keskustassa

Wienin pääsiäistoreista keskustassa on kaksi: Am Hofilla ja Freuyngilla. Nämä ovat avoinna aamupäivästä iltakahdeksaan saakka. Lähimpänä aivan keskustaa ja esimerkiksi Graben-kävelykatua sijaitsee Am Hofin pääsiäistori. Tällä torilla tuntui olevan eniten ruokakojuja ja käsityöläisten kojuja. 


 

Pääsiäsitoreilla toimii sama systeemi, kun joulutoreillakin, eli maksat lasista, mukista, lautasesta tms. pantin (usein 5€), jonka saat takaisin palauttaessasi sen. Voi mennä nauttimaan syömisestäsi tai juomisestasi minne tahansa alueella. Kojuissa suositaan käteismaksua ja torikojujen alueelta tai ainakin aivan läheltä löytyy sen takia aivan varmasti myös käteisautomaatti. Yllättävän paljon kaupungissa käytettiin muutenkin käteistä ja löytyi myös esim. kahviloita, joissa maksuvälineenä kelpasi vain käteinen.

 



Vain noin korttelin etäisyydellä Am Hofilta sijaitsee Freuyng-aukio, jossa sijaitsee toinen keskustan pääsiäistoreista. Aukion laidalla sijaitsee mm. Schotten-kirkko ja -luostari. Tällä aukiolla on myös niin ruokaa kuin pääsiäiskoristeita myyviä kojuja. 


Mutta tämä tori tunnetaan etenkin sen keskeltä löytyvästä valtavasta määrästä pääsiäismunia. Kerrotaan, että keskellä toria olevassa myyntipaikassa on 40.000 kpl aitoihin munankuoriin käsinmaalattuja tai muulla tavoin koristeltuja pääsiäismunia. Nämä munat olivat ainakin itselleni jo pelkästään hieno matkailunähtävyys! Yhtään munaa en ostanut (matka tehdään käsimatkatavararepulla), koska tuskin ne olisivat ehjänä päätyneet kotiin. Mutta moneen kertaan ja pitkään niitä ihastelin (ja kuvasin).









 

Schönbrunnin pääsiäistori

Keskustan ulkopuolella sijaitsevan upean Schönbrunnin palatsin piha-alueella järjestetään suurin pääsiäistori. 



Erilaisia kojuja oli paljon, oli ohjelmalavaa esiintyjineen, karusellia, maailmanpyörää (lapsille), heinäpaaleista tehtyjä leikkipaikkoja, munia, pupuja, hyasintteja jne.




Ja Aperol Spritziä meni helteisenä pääsiäislauantaina kyllä kaupaksi! Tiesitkö muuten, että itävaltalaiset ovat tavallaan keksineet spritzin? 1800-luvun alussa Itävallan keisarikunta hallitsi osia Pohjois-Italiasta, kuten Veneton ja Lombardian aluetta. Itävaltalaiset sotilaat ja virkamiehet pitivät paikallisista viineistä, mutta kokivat ne liian vahvoiksi. He alkoivat "spritzata" eli laimentaa viiniä vedellä, tästä syntyi alkuperäinen spritz. Kojuissa, kuten toki muissakin kuppiloissa, spritzejä sai toki muillakin kuin Aperolilla.


Wien-postauksia seuraa vielä useita, pysy siis kuulolla, mikäli kaupunki kiinnostaa. Seuraa Facebookissa, niin tiedät, kun julkaisen uutta.

Seuraavassa kirjoituksessa Wienin keskustaa ympäröivän Ringstrassen rakennuksista.

Kommentit

  1. Pääsiäistorit kuulostavat oikein kivoilta. Vähän vastaavia kuin joulutorit, joissa käytiin joulun alla useammissa, mutta siinä mielessä mukavempia, kun sää on yleensä suotuisampi kuin jouluna vuoden kylmimpään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat kojut ja rakennelmat olla ihan samoja kuin joulutorillakin. En ole missään muualla kuullut tällaisista pääsiäistoreista. Todellakin, lämpimämpää on istuskella kuin jouluaikaan.

      Poista
  2. Wien on ihana kaupunki. En olekaan koskaan vieraillut pääsiäistoreilla joten joskus pitää ehdottomasti päästä näkemään tällainen tori. Itse asiassa en ole edes tiennyt, että missään edes järjestetään pääsiäistoreja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti