Kalmar - Ruotsi roadtrip 2

Kalmarin kapunkiin, tai kuntakeskukseen, ihastuimme sen verran, että joskus varmaan palaamme kaupunkiin. Meren äärellä on tämäkin kaupunki, itse asiassa keskusta on erillinen saari, Kvarnholmen. Kalmar lienee kaikille tuttu saman nimisestä liitostaan. Kalmarin unionin purkamisesta onkin tänä vuonna kulunut 500 vuotta ja se näkyi Ruotsissa monessa paikassa. Unionihan oli Ruotsin, Tanskan ja Norjan kuningaskuntien luoma unioni, liitto, joka oli voimassa 1397-1523. 500 vuotta sitten alkoi Ruotsissa Vaasa-aika, kun Kustaa Vaasa kruunattiin kuninkaaksi. Aiheeseen liittyviä näyttelyitä olikin useissa kaupungeissa ja museoissa. Ja siis tuo liitto solmittiin luonnollisesti juuri Kalmarissa, sen linnassa.

Kalmarin linna

Kalmar on perustettu jo 1100-luvulla ja siltä ajalta on jo osa Kalmarin linnasta, joka hallitsee kaupungin rantanäkymää. Linna sijaitsee omalla saarellaan ja ulkonaisesti edustaa nyt tyypillistä renessanssiajan ruotsalaislinnaa, nykyinen ulkonäkö on pitkälti 1500-luvulta, jolloin linnaa käyttivät niin Erik XIV kuin veljensä Juhana-herttuakin. Kaupunki ja siten linna myös on ollut strategisesti merkittävällä paikalla, sillä aina vuoteen 1658 asti Etelä-Ruotsin Skoone ja Blekinge olivat osa Tanskaa ja Kalmar oli lähellä tätä rajaa. 

Linnan alue on selvästi suosittu ja siellä järjestetään päivisin monenlaista ohjelmaa etenkin lapsille. Emme olleet suunnitelleet vierailua linnaan sisälle, kun olin ymmärtänyt, ettei linnassa ollut säilynyt juurikaan vanhaa alkuperäistä sisustusta. Linnan tiloissa järjestetään myös monenlaisia näyttelyitä, jotka eivät liity mitenkään linnan historiaan, nyt oli esillä mm. eri Euroopan kaupungeista meillekin tutuksi tullut "Impressionistit elävänä" -näyttely. Eli musiikin ja suurten kuvaheijastusten avulla tehty esitys impressionismin taiteesta. Linnan aukioloajat olivat kuitenkin sinä päivänä kovin pitkät ja lopulta mekin vaan löysimme itsemme linnakierrokselta. Osan näyttelyistä jätimme väliin ja kiersimme pääasiassa itse linnan huoneissa. Linnassa oli tehty ratkaisu, että sitä oli sisustettu aikakauden tyyliin sopivilla uudemmilla tai muualta tuoduilla huonekaluilla ja esineillä. Pakko myöntää, että itse kiinnitin tässä linnassa eniten huomiota erilaisiin tekoruokiin ja kattauksiin, joihin täällä oli panostettu. Ammattitauteja. 

Harmaaseen saliin on katettu pääsiäisillallinen vuonna 1586 aikalaisen päiväkirjamerkintöjen mukaan.

Hienosti oli rekonstruoitu linnan keittiö, joka sekin kuvasi vuotta 1585, kun keittiössä valmistauduttiin Juhana III:n illallisiin.

 

Vanha kaupunki


Lähellä linnaa sijaitsee Kalmarin vanhin kaupunginosa. Kauniita puutaloja ja kukkia. Täällä kiinnitin myös ensimmäistä kertaa huomion näihin todella mataliin ja tavallaan suhteessa leveisiin pieniin torppiin (jossain niitä sitten myöhemmin nimitettiin Blekingen-torpiksi). Pääasiassa alue on asuinkäytössä, mutta sieltä löytyy myös viehättävä Krusenstiernan tila ja sen puutarha. Kyseessä on vanha kaupunkitalo pihoineen 1800-luvulta, joka on kaikille avoin puisto ja piha sekä viehättävä pihakahvila.

Kvarnholmen

Kvarnholmenin vanhimmat säilyneet rakennukset ovat 1600-luvulta.

Kaupungin "pääsaari" Kvarnholmen voisi olla myös se "vanha kaupunki", sen verran viehättävä ja vanha alue se on.Tämän alueen rakentaminen alkoi 1600-luvulla, kun kaupunki päätettiin siirtää tähän saarelle ja saari samalla ympäröitiin muureilla. Osa muureista ja porteista on yhä olemassa ja myös näitä 1600-luvun taloja on säilynyt. Yksi kaupunginporteista on komean ja näyttävän punatiilisen vesitornin vieressä. 

Kvarnholmenista löytyy myös kävely- ja ostoskadut sekä suurtori, jonka keskellä on suuri ja komea tuomiokirkko. Barokkityylinen, arkkitehti Nicodemus Tessin vanhemman suunnittelema kirkko on valmistunut vuonna 1682. 

Poikkesimme myös kaupungin pieneen merimuseoon, jota paikallinen merihistoriallinen yhdistys piti. Museossa oli esillä etenkin purjelaivakauden esineistöä, Kalmar kun on ollut merenkulkukaupunki. Ehkä ennemminkin kyse oli meriantiikin näyttelystä kuin varsinaisesta museosta. Mutta täälläkään ei ollut meidän lisäksemme muita asiakkaita, joten rauhassa sai tutkiskella. 

Kalmarissa yövyimme entisessä pakkahuoneessa aivan vierasvenesataman laiturin ääressä, Clarion hoelli Packhusetissa.


Kalmarista johtaa Öölantiin 1972 valmistunut autoliikenteen yli 6 km pitkä silta, joka näkyi myös hotelliltamme. Ilta-ajelun teimmekin Öölantiin, josta seuraavassa kirjoituksessa. Silta on muuten nykyään suljettu kokonaan kävelijöiltä ja pyöräilijöiltä. Kalmarin satamasta lähtee lähes non-stopina heitä varten pieni lautta.
 
Ruotsi-roadtripin edellisen kirjoituksen löydät täältä. Ja Öölantiin matkattiin seuraavassa kirjoituksessa.
 
Seuraa blogia myös Facebookissa

Kommentit

  1. Täytyy myöntää, että en ollut tuota varmuudella tiennyt, että Kalmarin Unioni solmittiin kyseisessä linnassa. Sen toki olen tiennyt, että varsin vahvat yhteydet sillä ko. kaupunkiin on oltava. EU on vielä voimissaan, vaikka tuppaa olemaan niin, että kaikki liitot jossain vaiheessa tulevat hajoamaan. Käsittääkseni Kalmarin Unionistakin odotettiin aikoinaan (vielä) pitkäikäisempää. Varsin viehättävältä näyttävä kaupunki, jolla on myös kiinnostava historia. Mukavaa olisi siis itsekin tuolla vierailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onhan tuo 1300 jo luotu liitto vaikuttanut varmasti myöhempään pohjoismaiseen yhteistyöhön.

      Poista
  2. Ruotsiin pitäisi kyllä päästä roadtrippaamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ainakaan ole vielä kyllästynyt maahan, joten suosittelen.

      Poista
  3. Nyt tuli Bucket listaan yksi lisäys. Kalmariin voisin haluta. On tosi söpön oloinen vanhakaupunki linnasta puhumattakaan. Ruotsille pitäisi antaa enemmän tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jaksan hehkuttaa Ruotsia, viimeiset 10 vuotta ollaan ajeltu siellä (paitsi koronakesät) ja mielenkiintoisia paikkoja vaan riittää.

      Poista
  4. Onpas komea linna ja söpöinen vanha kaupunki. Voi kun löytyisi aikaa ja mahdollisuuksia lähteä tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalmariin kyllä itsekin tekee mieli uudelleen. Kiva kaupunki.

      Poista
  5. Itse ihastuin kovasti Kalmarin linnaan, etenkin osasto jossa esiteltiin naisten rangaistuksia erilaisista rikoksista oli karmeudessaan kiehtova.
    Nuo rekonstroidut kattaukset tekevät selvästikin historiasta elävämpää.

    VastaaPoista
  6. Kiva tämä sinun Ruotsi road trip blogi postaussarja! Kalmarista tiesin vain nimen (juuri sen unionin vuoksi), mutta kaupunkihan (vai mikä kuntakeskus) on todella viehättävä. Ja kivasti tuota linnaa on elävöitetty.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti