Museomatkalla Hyvinkäällä

Anu Tuominen, Tekstiilimyynti, 2023.
 

Oletko koskaan käynyt museomatkalla Hyvinkäällä? No me olemme useinkin. Aikanaan, kun matkoillamme vielä kulki takapenkkiläisiä, kävimme useammankin kerran Hyvinkäällä, koska siellä sijaitsee rautatiemuseo. Viime keväänä meille osui Hyvinkää erään matkan yöpymispaikaksi ja koska hotellia vastapäätä sijaitsi kaupungin museokeskus Taika, poikkesimme sinne. Museo teki todella positiivisen vaikutuksen, saman katon alla sijaitsee siis taidemuseo ja kaupungin kulttuurihistoriallisen museon näyttelytila.

Anu Tuomisen pyyhekumiteos
 

Viime viikonlopun Porvoo-Helsinki -retken lopuksi päätimmekin ajella vielä Tampereelle koripallo-otteluun. Aikaa oli sen verran ylimääräistä, että oli mahdollisuus poiketa moottoritieltä Hyvinkäälle, ja tietenkin museoon. Tällä kertaa Museokeskus Taika tarjosi kaksi näyttelyä, jotka molemmat kiinnostivat.

Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola

Hyvinkään entinen parantola toukokuussa 2022.
 

Vuosi sitten keväällä, kun iltakävelimme ”koko Hyvinkään läpi”, osuimme laajaan puistoon, jonka laidalla oli suuri ja komea rakennus. Selvisi, että se oli aikanaan ollut Hyvinkään parantola. Paikan historia jäi kiinnostamaan. Ja nyt tämän parantolan historiasta olikin tehty näyttely.

Parantola perustettiin vuonna 1896 sairastelusta toipuvien tai hermolepoa kaipaavien lepopaikaksi. Parantola veti paitsi varakkaita venäläisvieraita, myös sen aikaisia julkkiksia, kuten Anna Ahmatova, Hugo Simberg, Aino Sibelius ja Saima Harmaja. 

Parantolalle valmistui vuonna 1906 uusi jugend-tyylinen päärakennus, jonka suunnitteli Lars Sonck. Ikävä kyllä parantola vaurioitui pahoin talvisodan pommituksissa. Näyttely oli mielenkiintoinen läpileikkaus parantolan merkitykseen, sen vaiheisiin sekä rakennuksen arkkitehtuuriin.

 

Anu Tuominen, Tori

Taidemuseon puolella on nyt kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-niminen näyttely. Taiteilijalla oli vähän aikaa sitten Helsingin taidehallissa näyttely, johon en harmikseni ehtinyt. Tuomisen taide on aina miellyttänyt minua. 

Anu Tuominen, Löytötavaroita, 2023.

Anu Tuominen (1961) on kuvanveistäjä ja käsitetaiteilija. Hän sai Ars Fennica -palkinnon vuonna 2003. Keskeisiä teemoja hänellä ovat olleet erilaiset kierrätykseen ja käsityöhön liittyvät tekniikat ja tyylit. Tuomisen teokset koostuvat täysin arkisista ja kotoa tutuista esineistä. Värien ja lankojen yhdistelmät luovat oivallisia teoksia, jotka pääasiassa saavat hymähtelemään ja hyvälle mielelle. Erilaiset kirpputorilöydöt ovat kekseliäästi päässeet osaksi Tori-näyttelyn teoksia.

No hei, katsokaa nyt tuota riviä kenkälusikoita! - Anu Tuominen, Sopivat jalkineet, hyvä väri, 2012/2023.

 
No nyt naurettiin ääneen. Koska meidän pihalla on ihan sama, "kuskin" romutorilöytö, jota olen vähän pilkannut. Nyt se on taidemuseokamaa nimellä: Sinappia ja ketsuppia, 2023, Anu Tuominen.

Me molemmat totesimme museosta lähtiessä, että juuri tällaiset museot ovat kuin meille tehtyjä. Olemme vuosikymmeniä ahmineet näyttelyitä ja museoita. Suuret Ateneumin tai Kansallismuseon meganäyttelyt tuntuvat nykyään raskailta – ja itse asiassa olemme jo niin moneen kertaan nähneet Gallen-Kallelat ja Edelfeltit. Tällaisessa Hyvinkään tyylisessä museossa oppii vielä aina uutta paikallisista asioista ja näyttelyt ovat laajuudeltaan hallittavia. Ja kuten eräs kanssa-asiakas totesi, ”kun tämä on niin lähellä asemaakin, että on helppo tulla”. No, meiltä on sinne lähimmälle asemalle ensin se noin 80 km matkaa. Suuri suositus myös automatkailijoilla. 

Auton ikkunasta bongattu Helene Hyvinkäällä.

 Anu Tuomisen Tori on esillä 21.5.2023 saakka ja Hyvinkään parantolasta kertova näyttely 7.1.2024 asti.

Kommentit

  1. Hyvinkään rautatiemuseo on tuttu, mutta museokeskus Taika oli itselleni vierras. Erityisesti tuo parantolan historiasta kertova näyttely olisi kiinnostava. Ja samaa mieltä olen, että näyttelyt, jotka ovat ns. hallittavia, ovat omaankin mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen poikkeamaan, ja samalla kertaa kannattaa käydä tutustumassa tuohon entisen parantolan puistoalueeseen. Läheltä löytyy myös aika mielenkiintoinen rautatieläisten hautausmaa.

      Poista

Lähetä kommentti