Mynä-Mynä-Maa, purkutaidetta Mynämäellä

Mynämäen kunnan keskustassa on kesän ajan viikonloput avoinna purkutaidevanhainkoti, joka on saanut nimekseen Mynä-Mynä-Maa. Se on Koneen säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäen kunnan mahdollistama yhteisötaideteos, jota on ollut tekemässä yli 250 tekijää. Näyttelyn läpi kulkee Veera Vähämaan sanataideteos, joka johdattaa Mynä-Mynä-Maan eri huoneisiin.

Entisen vanhainkodin käytäville, auloihin, asukashuoneisiin, wc-tiloihin, suihkutiloihin ym. levittäytynyt yhteisötaideteos sisältää mm. seinämaalauksia, installaatioita, veistoksia, kuva-, tekstiili-, savi- ja sanataidetta. Kokonaisuus on valmistunut lähes pelkästään kierrätysmateriaaleista ja teoskokonaisuuksia on kaikkiaan kolmella käytävällä, yhteensä 72. 

Anni Lehtonen: Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaä

Laura Emilia Lindgren ja Venla Österberg: Pieni tarina särkymisestä ja toivosta (osa teoksesta).

Minna Hautio: Sielunsuojelualue

Mynä-Mynä-Maata ovat olleet tekemässä muun muassa Saaren kartanon residenssin taiteilijat sekä residenssin aiempiin yhteisötaiteellisiin projekteihin osallistuneet paikalliset asukkaat, Mynämäen lukion, Laurin yläkoulun sekä Aseman koulun oppilaat, Wirmon Martat ry., Nuorten työpaja ja Mynämäen kunta sekä muut projektista kiinnostuneet tahot. Teoksesta vetovastuussa ovat olleet Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch ja yhteisötaiteilija Meri-Maija Näykki.

Pia ja Sophia Bartsch, Maija-Lotta Vauramo, Pirkko Piri: Pussieläinportaali

Pia Bartsch, Sophia Bartsch, Tua Hautamäki: Kirjolohikäärme Kalervo

Kokonaisuutta on tehty yli vuoden, ensimmäisten huoneiden teokset valmistuivat jo helmikuussa 2021. Yhteisötaiteiljoiden vetämänä talossa järjestettiin myös erilaisia yhteisiä työpajoja mm. koululaisten kanssa.

Pia Bartsch: Sleeping beauties

Meri-Maija Näykki: 4150

Pirkko Piri: Kosmetologi hukkuu työhönsä
 

Itse pidän tällaisista hankkeista. Omassa kotikaupungissa toteutettiin jo vuosikymmeniä sitten paikallisen taiteilijan organisoima purkutaidenäyttely vanhassa sairaalarakennuksessa (jota rakennusta ei sitten purettukaan). Ja suuren suosion on saanut myös mm. Keravan purkutaidekerrostalo, josta kirjoitinkin edellisvuonna tännekin.  Kuten aina tällaisessa kokonaisuudessa, niin nytkin, osa teoksista jotenkin sykähädytti, osa ei välttämättä lainkaan. Mutta luulisin, että jokainen tämän tyylisen taiteen ystävä saa tästä näyttelystä jotain fiiliksiä. Ja jos ei muuta, niin voi pitää hauskaa ihan rauhassa vaikka tässä Maija-Lotta Vauramon Heikun keikun -huoneessa.Mynä-Mynä-Maa sijaitsee entisessä Lizeliuskodissa (Kuivelantie 10, Mynämäki), se on avoinna yleisölle 14.8. saakka viikonloppuisin klo 12-18 ja siihen on vapaa sisäänpääsy. Lisäksi kesäkuussa näyttely on avoinna myös keskiviikkoisin klo 9-15. 

Tua Hautamäki: Vaahtera
 

Järjestäjät muistuttavat, että purkutalossa on sisäilmaongelmia, joten sille herkistyvien kannattaa ottaa tämä huomioon.  


 

Seuraa blogia myös Facebookissa.


 

Kommentit

  1. Keravan purkutaide ja Taiteen kotitalo oli taannoin paljon esillä. Harmittaa, kun sinne ei ehditty. Täytyypä koittaa, jos tuonne sitten ehdittäisiin. Ensi viikonloppuna saattaa tulla reissu tuolla seidulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa popiketa. Ensi viikonloppuna Mynämäki täyttyykin suuresta määrästä suunnistusväkeä!

      Poista

Lähetä kommentti