Kerrostalollinen purkutaidetta

 

Menneen kesän yksi taidetapauksista on tainnut olla Keravan Taiteen kotitalo. Ainakin omassa somekuplassani on jaettu kuvia ja kirjoituksia Keravalla sijaitsevasta viisikerroksisesta kerrostalosta, jonka pihalla on saanut jonottaa jopa tunteja päästäkseen katsomaan taidetta. Kyseessä on Purkutaide-projektin tämän vuoden näyttely, joka on tähän mennessä laajin ja suurin. Aikaisemmin projektin näyttelyitä on toteutettu purkukohteissa Keravan lisäksi mm. Tuusulassa ja Järvenpäässä. 


Taiteen kotitalo on Keravan Ahjon asuinalueella sijaitseva 1970-luvulla rakennettu, purkutuomion saanut pahamaineinenkin kerrostalo, jossa viimeiset asukkaat ovat asuneet vuonna 2017. Tämän jälkeen talossa on oleskeltu luvatta ja mm. paikallinen VPK on harjoitellut talossa. Taideprojektiin valittiin hakemusten perusteella lähes sata taiteilijaa, niin ammattilaisia kuin ns. harrastajiakin. Taiteilijat saivat melko vapaat kädet luoda taidetta tilaan, jonka järjestäjältä käyttöönsä saivat. Talossa on viisi kerrosta ja huoneistoja kolmisenkymmentä. 

Osa huoneistoista on täytetty upeasti kokonaan taiteella, on luotu täysin omia maailmoja. Osassa yksi taiteilija on täyttänyt vaikka wc-tilan tai keittön, joku toinen taas parvekkeen. Myös talon käytävät ovat pääasiassa täynnä taidetta, graffitia, tekstejä, maalauksia. Aivan varmasti jokainen kävijä löytää näyttelystä sen oman suosikkinsa tai omaan makuun parhaiten sopivan taiteen ja taiteilijan.

Itselleni mm. nämä taiteilijat, teokset tai huoneet jäivät kierrokselta parhaiten mieleeni.

Jarmo Sinivaara

Omalla tavallaan vaikuttavimmat työt olivat keravalaiselta taiteilija Jarno Sinivaaralta. Ja aika hyvin hänen töitä on myös jaettu eri somekanavissa. Hänen maalauksia oli sekä ensimmäisen kerroksen yhdessä vaatehuoneessa että neloskerroksen yhdessä keittiössä. 

Jarmo Sinivaara


Jarmo Sinivaara

Jukka Metsäaho
Helsinkiläinen graffiti- ja katutaiteilija Jukka Metsäaho oli tehnyt yhdestä asunnosta tilataideteoksen "Concrete Garden", jossa luonto on ottanut vallan asunnosta. Upeat kukkamaalaukset ulottuvat paitsi seiniin, myös lattiaan ja kattoon.
Jukka Metsäaho
Jukka Metsäaho

Helsingissä asuva, kansainvälisesti työskentelevä katutaiteilija Viv Magia oli maalannut yhden asunnon suuren huoneen seinät suurilla maalauksillaan. Vastakkaisilla seinillä toisiaan katselevat Pohjois-Suomen ja Pohjois-Kolumbian alkuperäiskansojen edustajat.

Viv Magia

Viv Magia

Tuomas Kiuru oli täyttänyt yhden keittiön näillä tarroilla.
Sheikki: "High on Life"

Sellekhanks

Sellekhanks

Graffititaiteilija Mion

Graffititaiteilija Mion

Jennifer Backlund

Taiteen kotitalon tärkeä merkitys on tuottaa meille katsojille iloa, aihetta ajatteluun, hyvinvointia. Mutta varmasti yhtä tärkeä on se merkitys, mitä talon taiteilijat projektista ovat saaneet. Jostain luin, että osa taiteilijoista oli mm. mielenterveys- ja päihdekuntoutujia. Se näkyvyys ja hypetys, jonka tämä projekti on tuonut nostaa toivottavasti myös monen taiteilijan omaa hyvinvointia ja tunnettuvuutta - samalla myös ihan toimintamahdollisuuksiakin. 

John Sundberg

Taiteen kotitalo on avoinna vielä syyskuussa, 27.9. saakka viikonloppuisin (pe-su 10-17). Taloon ei voida kerrallaan ottaa rajoittamatonta määrää kävijöitä, joten vierailijan on varauduttava jonotukseen. Homma hoituu kuitenkin hienosti ja meillä, syyskuisena lauantaiaamupäivänä, jonotus kesti vain vartin. Jonotustilannetta kannattaa seurata tapahtuman Facebook-sivujen päivityksistä.

 

 Seuraa blogia myös Facebookissa.

 

Kommentit

  1. Onpas mahtavaa taidetta. En tiennytkään, että Keravalla on tällainen. Harmi kun en kerennyt käydä, ei olisi ollut pitkä matka täältä Helsingistä. Kiva, että tuollaisia hylättyjä paikkoja käytetään tällaiseen eikä tehdä teoksia asuttuihin rakennuksiin, joissa graffitin kohtalona on poisto.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti