Liisa Hietanen – Käänteissä, virkattuja ja neulottuja hämeenkyröläisiä

Weijo, 2016.
Seinään nojaava Suvi Adidaksineen ja Kånken-reppuineen, pukuhuoneessa istuva Juha-Matti pienen Jenny-tytön kanssa, takaraivostaan jo kaljuuntunut ruutupaitainen Matti,  koiraansa ulkoiluttava baskeripäinen ja ”sirkkakönönen”-neuletta päällään pitävä Raija, tyylikäs rollaattoria työntävä Aulis jne. Kaikki hämeenkyröläisiä ”kyläläisiä”, mutta myös taiteilija Liisa Hietasen taideteoksia, virkattuja ja neulottuja luonnollisessa koossa olevia ihmishahmoja.

Suvi, 2022.

Raija 2018.

 

Matti, 2013.

Liisa Hietanen kuvaa jokapäiväisiä esineitä ja Hämeenkyrön asukkaita virkatuissa ja neulotuissa veistoksissaan, joita hän kutsuu Kyläläisiksi. Hämeenkyröläisen kuvanveistäjän yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa on taiteilijan ensimmäinen museonäyttely. Näyttely on selvästi myös suosittu, ja miksipä ei. Tämän tyylinen taide kun on helposti lähestyttävää ja herättää kiinnostusta myös näinä neuloosin ja käsityöharrastuksen renessanssiaikoina. Kuten muussakin kuvanveistossa, kiinnostaa katsojaa teosten tarinoiden lisäksi myös tekniikka, jolla teokset on tehty.Liisa Hietanen on syntynyt Lohjalla 1981. Hän on opiskellut muotoilua Lahden muotoiluinstituutissa ja valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Veistostensa mallit hän löytää omasta elämänpiiristään, jumppasalista, kirjastosta, kotikadulta. Teoksia tehdessä hän tutustuu malliin, koska työskentely tällä tekniikalla on hidasta. Näyttely on saanut nimensä siitä, että neuloessa tai virkatessa näitä veistoksia, on teosta pitänyt kääntää useaan kertaan.  Hietasen teokset ovat tulleet tutuksi paikkakuntalaisille, sillä teoksen valmistuttua hän haluaa, että se on esillä kyläläisten joukossa mm. kirjastossa, ravintoloissa, kaupoissa. Taiteilija myös usein kuvaa mallin yhdessä veistoksen kanssa. 

Veli, 2014.

Juha-Matti ja Jenny, 2019.


Sirpa (2012) kuvaa digikameralla ja etsimeen piirtyy joka näyttelyssä erilainen näkymä. Näitä näyttöjä eri paikoista, joissa Sirpa on ollut esillä, on myös tässä näyttelyssä esillä.
 

Aika usein matkustan museomatkalle Tampereelle ja lähes aina käyn myös Tampereen taidemuseossa. Museon koko on sopiva ja sen näyttelytoiminta on myös mukavan vaihtelevaa. Nyt yläkerroksissa on näyttely Illuusio, joka on kai ollut erityisen suosittu. Itse kuitenkin viihdyin pidempään Hietasen näyttelyssä.

Aulis, 2012.
Hietasen näyttelyssä näyttelyvalvoja varmaan huomasi ahkeran teosten tutkimiseni ja tuli kertomaan, että sattumalta taiteilija Liisa Hietanen oli samaan aikaan vieraidensa kanssa tutustumassa näyttelyyn. Kävin toki tervehtimässä ja kertomassa kokemukseni näyttelystä. 

Sirpa ja Liisa Hietanen.

Monella tavalla matalan kynnyksen taidenäyttely, olematta silti vähääkään merkityksetön tai mitäänsanomaton. Liisa Hietasen Käänteissä -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 22.5.2022 saakka. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Ohhoh, katselin aivan ihmeissäni näitä kuvia. Miten taidokkaasti neulottu ja virkattu! Mahtava idea, että hän valokuvauttaa valmiin teoksen ja mallina toimineen henkilön samaan kuvaan ja teos pääsee esille kylään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti