Still Still Life - tunnelmia Sara Hildénin taidemuseosta, kun sinne vielä pääsi

Nyt, kun museoiden ovet ovat suljettuina, ajattelin jakaa tämänkin näyttelykokemuksen. Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella olisi ollut 17.5.2020 saakka esillä näyttely asetelmista. Vierailimme museossa juurikaan tietämättä, mikä näyttely siellä oli esillä ja olin kyllä kovin positiivisesti yllättynyt, näyttely oli hieno.
Saara Ekströmin valokuva-asetelmat.
Still Still Life on katsaus asetelman eri muotoihin etenkin modernissa taiteessa. Näyttely on koottu sekä museon oman taidesäätiön että nykytaiteilijoiden omista kokoelmista.
Takana: Nir Hod, Elämä jonka jätimme taaksemme, 2019, öljy ja kromi kankaalle. Edessä: Nir Hod, Rakastan sinua Nina, 2019-20, silkki- ja leikkokukat, kynttilät, ilmapallot.
Näyttelytekstistä: Modernistit käyttivät asetelmaa välineenä taiteellisten haasteiden, kuten sommitteluun, valoon ja muotoon liittyvien kysymysten vapaalle pohdinnalle. Asetelma oli olemassa taiteen vuoksi eikä sen ajateltu viittaavan itsensä ulkopuolelle. Nykyasetelma on murtautunut ulos kehyksistä ja kaksiulotteisesta pinnasta tilaan levittäytyväksi, esineistä ja erilaisista materiaaleista koostetuksi installaatioksi. Nykyasetelmassa pohditaan myös asetelmaa taidemuotona. 
Nämä kaksi yllä olevaa teosta olivat omat suosikkini näyttelyssä, eikä vähiten materiaalinsa johdosta. Ylempänä seinällä oleva teos: Toni R. Toivonen, Ristiinnaulitseminen, 2018, messinki, kuolleen eläimen orgaaniset hajoamisaineet. Alempi kuva: Toni R. Toivonen, Huuto, 2019, messinki, kuolleen eläimen orgaaniset hajoamisaineet.
Heikki Marilan kukka-asetelmat vaikuttavat aina.
Näyttelyn teokset tarjoavat alustan keskustelulle suhteestamme esineisiin ja materiaan. Niiden katsominen antaa mahdollisuuden mietiskellä hetken tai hieman pidempään. Ja näin ne todellakin tekivät.
Tämä Zhanna Kadyrovan teos oli mielenkiintoinen. Tori-niminen installaatio on valmistunut 2017-2019 ja se on tehty keraamisista laatoista, sementistä, peilistä ja luonnonkivestä. Lisäkuvia alla.
Näyttelyn taiteilijoita ovat: Greta Alfaro, Arman (Armand Fernandez), Hans-Christian Berg, Fernando Botero, Claudio Bravo, Anthony Caro, Jacob Dahlgren, Berlinde De Bruyckere, Saara Ekström, Erik Enroth, Susanne Gottberg, Juan Gris, Emma Helle, Nir Hod, Daniel Jacoby, Elina Juopperi, Zhanna Kadyrova, Antero Kahila, Pentti Kaskipuro, Arto Korhonen, Fernand Léger, Li Mingzhu, Heikki Marila, Giorgio Morandi, Inka Nieminen, Pablo Picasso, Anna Retulainen, Nicolas de Staël, Toni R. Toivonen, Anu Tuominen, Rafael Wardi, Klaus Weber.
Myös tämä asetelma oli jotekin hieno. Kyseessä on siis öljyvärimaalaus. Claudio Bravo, Antonio Coresin muotokuva, 1973.
Tämä näyttely siis piti ainakin olla 17.5. saakka Sara Hildénissä. Tuskin kukaan tietää, miten käy, vieläkö sen pääsee näkemään paikan päällä, mutta nauttikaa nyt edes kuvista!
Anu Tuomisen teos oli myös aika vaikuttava. Jokainen näistä aterinasetelmista oli nimetty. Vasemmalta ylhäältä Kuivuus, Tulva, Mustasurma, Halla, Vaino. Alarivissä Rutto, Takatalvi, Riisitauti, Kato ja Keripukki. Teos on vuodelta 2001.

Kommentit