Jugendmaalari Joseph Alanen Tampereen taidemuseossa

Kun moni lukijakin nyt välttelee matkailua ja ihmiskontakteja, voi eri museoiden näyttelyistä nauttia vaikka eri blogeja lukemalla. Tämänkin blogin tunnisteella museot löytyy vaikka minkälaista virtuaalista näyttelyä.
Tampereen taidemuseossa on esillä todella hieno ja vaikuttava Joseph Alasen taidenäyttely. Taiteilija, josta en ainakaan itse ennen tätä näyttelyä tiennyt mitään.
Alasen näyttely on todellakin vaikuttava. Se piti kiertää kolme kertaa: ensin kuin pikkulapsi, malttamattomana jo seuraavaan näyttelyhuoneeseen kurkkien, mitä hienoa siellä tuleekaan. Sitten rauhassa teoksiin ja niiden taustatietoihin tutustuen ja vielä kolmas kierros nautiskellen niistä omista suosikkitöistä. Jos asuisin lähempänä, kävisin kyllä tämän näyttelyn nauttimassa useammankin kerran.

Joseph Alanen, Kuunkatsojat (Väinämöinen ja Ilmarinen) 1908-1910 tempera kankaalle.
Joseph Alanen (1885-1920) oli tamperelainen taiteilija, joka tosin ensin opiskeli sähkötekniikkaa. Työskennellessään Tukholmassa Ericssonin tehtaalla oli hänellä mahdollisuus tutustua myös kaupungin taide-elämään, johon hän ihastui. Myöhemmin hän ryhtyikin opiskelemaan taidetta ja ilmoittautui Berliinin taidekouluun. Palattuaan Tampereelle Joseph hankki elantonsa taiteella. Elettiin 1900-luvun alkua, kansallisromantiikan ja jugendin aikaa. Hän teki kuvituksia lehtiin, opetti taidetta ja teki taidetta.
Joseph Alanen, Ainon kosinta ja Aino hukuttautuu, 1908-1910, tempera kankaalle.

Alasta kiinnosti Kalevala ja monet näyttelyssä olevista teoksista ovatkin Kalevala-aiheisia. Monia maalauksia katsoessa mieleen tulevat kudotut tekstiiliteokset ja aikalaiset pitivätkin näitä Alasen töitä usein vain kudontamalleina, joita hän tosin myös teki.
Joseph Alanen, Ilmarinen kyntää kyisen pellon, 1913-1916, tempera kankaalle.
Joseph Alanen, Neiet nietten nenissä, 1919-1920, tempera kankaalle.
Joseph Alanen, Raudan synty, 1910-1912, tempera kankaalle.

Myöhemmin Alasen aiheiksi tulivat myös Suomen historian tapahtumat, asetelmat, muotokuvat ja maisemat.
Joseph Alanen, Pyykinpesijät, 1918, öljy kankaalle.

Joseph Alasen nimi on jäänyt muiltakin kuin minulta aikakauden tunnetumpien taiteilijoiden varjoon. Hän myös kuoli varsin nuorena, vain 35-vuotiaana sen aikakauden epidemiaan eli espanjantautiin.
Joseph Alanen, Väinämöinen laulaa Joukahaisen suohon, 1912-1913, tempera kankaalle.

Joseph Alanen - Jugend - Kalevala - Tampere -näyttely Tampereen taidemuseossa 24.5.2020 saakka. Etenkin nyt poikkavana keväänä kannattaa aukiolo kuitenkin tarkistaa Taidemuseon sivuilta.

Kommentit

  1. Kiitos kun jaoita täällä näin paljon kuvia näyttelystä. Itselläni tämä oli suunnitelmissa, jotka ovat nyt muuttuneet maailmantilanteen takia. Joseph Alanen on ollut merkittävä ja tuottelias lyhyen elämänsä aikana. Upeita töitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun katselit. Todellakin, kevään ja ehkä kesänkin näyttelysuunnitelmat menevät nyt niin katselijoilta kuin museoilta ja gallerioiltakin uusiksi.

      Poista

Lähetä kommentti