![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcklSX8hi_JOvyop6vWqeDtt0sX4HGAUFTQx5DypMQxr8M5QJHu9himwJb0omdWJdcuz-6hqsriWPJ1Bc2MLCc1j2UEztQqctxTDeLbuOiuekbtXlsNL1d_K02YclelnuSNdgyc8zfw5j-/s640/4.JPG) |
Ja aina kun vain mahdollista, pitää ottaa #museopeiliselfie |
Olen ennenkin todennut, että mielimuseoitani ovat erilaiset taiteilijakodit tai kotimuseot. Museot, joiden historia ja asukkaiden tarinat avaavat keinoja ymmärtää, miksi täällä näyttää juuri tältä. Etenkin taiteilijakodeissa näkyy yleensä se taiteilijan persoona ja toki myös kädenjälki niin konkreettisesti. Varakkaiden tehtailijoiden tai vaikuttajien kodit ovat silloin mielenkiintoisia, kun sen omistajan mielenkiinto on kohdistunut muuhunkin kuin työhönsä. Jos hän on vaikka kerännyt jotain, mihin varallisuutensa johdosta on ollut mahdollisuus, kuten vaikka taidetta.
Yksi tällainen museo löytyy Helsingin Bulevardilta, panimosuku Sinebrychoffin kaupunkikoti taidekokoelmineen eli nykyään Sinebrychoffin taidemuseo.
Suvun kotina ja tehtaan konttorina toiminut rakennus valmistui 1842. Rakennuksen ensimmäinen kerros oli varattu panimon
toimistotiloiksi ja palvelusväen asunnoiksi ja toinen kerros oli perheen käytössä. Talon sisustuksessa osattiin hyödyntää eurooppalaista muotia, kattomaalauksia, tapetteja ja muotihuonekaluja.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGqaKjBYo7vJdzuSC42Zhkc9HTBvx1O50m9MrflGuMP-ESqee3PRBcaMvO9c1vDxPz_nk56qAeY2KPrzQkZJIShKB50DTeHWigRYoE_jLUjeJr-CI_Tja2cf_cDM5s74ZQq7yBmpmrXmQJ/s640/3.JPG) |
Loppiaisviikonloppuna museossa oli vielä pöydille katettu joulutunnelmaa. |
Talon rakennutti panimon perustaja Nikolai Sinebrychoff, joka ehti asua talossa vain jonkun aikaa ennen kuolemaansa. Hän oli perheetön. Museon kalustetut huoneet kertovat pääasiassa Nikolain veljenpojan perheen ajasta. Paul ja Fanny Sinebrychoff matkustivat paljon ulkomailla ja olivat kiinnostuneita mm. taiteesta. He päättivät ryhtyä keräämään taidetta ajatuksena jo silloin museon perustaminen. Vuonna 1921 Fanny on Suomen Kuvalehden haastattelussa kertonut: "...
syttyi meissä palava halu valmistaa myöskin kaukaisen kotimaamme
kansalaisille tilaisuus päästä siitä osalliseksi. Silloin kypsyi päätös
ryhtyä keräämään arvokkaita taideteoksia omaan kotiimme, jotka sitten
mahdollisesti joskus kokoelmaksi paisuttuaan voisimme lahjoittaa Suomen
valtiolle”.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJKfbWDe5b-WLIGk0Qco3MEWSq3MFseRhE1zw0k_2_ecXKAfHE3J3jWWJRgcXUkJeYPIgJ9mXXoDvkkwSzh1eDMlcsWtwIbiTRedJlOc_90PertJSf0h6SwGWlMN4xw2FCVdF9B6Xx703a/s640/10.JPG) |
Paulin työhuoneesta löytyy hieno kokoelma 1600-luvun hollantilaista taidetta. |
Vuonna 1921 Fanny Sinebrychoff
lahjoitti n. 900 teosta
käsittävän taidekokoelman valtiolle. Samana vuonna heidän kotinsa avautui yleisölle museona. Myöhemmin rakennusta on kunnostettu, entistetty ja sinne siirrettiin myös muita Ateneumin kokoelmia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBF9wNrgfkAhDHBh7KdcM8Ocmfees4qyUm47BDWDdqIG-6Z_ygWLGSCTEKJqs7CBU7Clp7jeBOpWzdG6GuUIDq40IxlNXWabQ-8lo4ckqKzFuOVI49ddY7kj9_68odpMYG1x67fUpYPoZh/s640/24.JPG) |
Antoine Watteau, Keinu, n. 1712 |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCQj9quvMlIfNqtKbf221ImuRwcGF7o-w3ydIvYxBDqjIBo05JfG3o9QH5rKZBmAOTUuEAeGGRiPLbvR-cv_sFIBEWmboekxX6LbAL_gpQKQnzvsAWDmmvzwa5svrUaWZkIfQJScMkvcVW/s640/crana.JPG) |
Lucas Cranach vanh. Nuoren naisen muotokuva 1525 |
Museossa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kun me kävimme, oli menossa viimeinen päivä saksalaisen renessanssimaalari Lucas Cranachin näyttelyä. Ihmisiä siis oli liikkeellä. Esitteessä todettiin hauskasti "Lucas Cranachin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa" - niin, koskaan ei ole liian myöhäistä. Taiteilija kun kuoli jo vuonna 1553 eli yli 500 vuotta sitten.
Museon perusnäyttelyssäkin on esillä monipuolista taidetta eri vuosisadoilta. Yksi Siebrycoffien kiinostuksen kohteista olivat minatyyrit, jotka museossa on sijoitettu omaan huoneeseen.
Sinebrychoffin taidemuseon seuraava erikoisnäyttely avautuu 6.2., jolloin pääsee tutustumaan Albert Edelfeltin maalauksiin etenkin Romanovin suvusta.
Tuntuu käymisenarvoisalta museolta joka on valitettavasti jäänyt minulta huomaamatta. Hauska tuo Cranachin yksityisnäyttely :)
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa käydä. Itsellänikin oli ainakin 20 vuotta edellisestä käynnistä.
PoistaJopas, koko museon olemassaolo on lipsahtanut ohi tietoisuuteni. Itsekin pidän nimenomaan eniten museoista, jotka ovat tehty asukkaan alkuperäiseen kotiin. Tuntuu että niissä pääsee parhaiten kiinni fiilikseen.
VastaaPoistaTämä siis kannattaa pistää käyntilistalle
PoistaUpeaa taidetta, tykkään todella paljon hollantialaisesta pikkutarkasta tyylistä kuvata ihmisiä (ja samoin niistä still-maalauksista, joissa kuvataan usein hedelmiä yms). Museokortin ansiosta on tullut vuoden sisällä tutustuttua moneen uuteen pienempään taidemuseoon.
VastaaPoistaNe ovat todelakin kauniita. Viime keväänä kiertelimme Hollannissa vastaavissa museoissa, joissa sitä taidetta riitti!
PoistaMun on ollut tarkoitus käydä täällä jo ijäisyyden. Nää kuvat on kyllä niin hienoja että on pakko varmasti kohta toteuttaa "uhkaus" :D
VastaaPoistaSuosittelen :-)
PoistaKiva museo, edellisestä kerrasta onkin jo muutama vuosi, kiitos vinkistä täytyypä käydä päivittämässä tuo museo ja zekkaamassa Edelfeltin näyttely.
VastaaPoistaSuosittelen kyllä ja jäi kyllä itseänikin vähän nakottamaan tuo Edelfelt, jos satun pääkaupunkiin sinä aikana.
PoistaOi täytyykin mennä katsomaan tuo Albert Edelfeltin näyttely kun se avautuu! Kiitos siis vinkistä! Olenkin Sinebrychoffin museossa käynyt muutama vuosi sitten ja pidin siitä kovasti. Tällaisissa kotimuseoissa on aina jotain mielenkiintoista. Nyt viime syksynä kävin ensimmäistä kertaa Hvitträskissä, Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin taiteilijakommuunissa. Oli mielenkiintoinen vierailu sekin. :)
VastaaPoistaTaiteilijakodit ja kotimuseot todella ovat hienoja ja mielenkiintoisia.
Poista