Ruotsin länsirannikon helmiä

Kesällä ajeltiin myös Ruotsin länsirannikolla. Että siellä olikin kaunista! Göteborgin pohjoispuolen rannikko yllätti kyllä todella: korkeita paljaita kallioita, vuonomaisia merenlahtia, punaisia venevajoja tai kesäasuntoja rantaviivassa, vilkkaita kesäkaupunkeja vierasveneineen ja vielä kerran ne kalliot.

Ajelimme Oslosta etelään suuntana Göteborg. Poikkesimme Tanumin kunnan kohdalla moottoritieltä kohti rannikkoa. Onneksi, sillä tuon tien varrella oli yksi Unescon maailmanperintökohde, Vitlycken tai Tanumin kalliomaalausten alue. Tottahan siihen oli pysähdyttävä. Maalauksia on alueella useammassakin paikassa, me poikkesimme lähinnä maantietä olevalle kalliolle. Kalliomaalaukset on tehty noin 1000-500 eaa silloisen meren äärelle. Maalausten aiheina ovat mm. aseet, ihmiset, veneet jne.
Kalliopiirrokset olivat päässeet myös Tanumin kuntaan kuuluvan Fjällbackan kaivonkanteen.
Matka jatkui ihastuttavaan pieneen rannikkokaupunkiin Fjällbackaan. Monelle kaupunki taitaa olla tuttu Camilla Läckbergin dekkareista. Minä en ole niitä lukenut. Kaupunki on todellinen kesäkaupunki, korkeat kalliot, vierasveneilijöitä, kahviloita, ravintoloita, veneretkiä jne. Ingrid Bergman vietti Fjällbackassa kesiään ja hänen nimeään kantaa sen takia myös pieni aukio kaupungin rannassa (yläkuvassa).
Aivan rantatieltä, kauniiden talojen takaa nousee portaat 74 metrin korkuiselle Vetteberget-kalliolle (me emme kyllä kiivenneet). En tiedä, kuluisiko oma aikani täällä pidempään, mutta kesäkaupunki on ehdottomasti kahvitauon arvoinen.
Jatkoimme kauniita rannikkoteitä kohti etelää. Pysähdyimme pikaisesti melkoisen kauniissa paikassa, Hamburgsundissa. Tuonne voisin joskus jäädä vaikka yöksi katselemaan ohi kulkevia paatteja.
Hamburgsund.

Matka jatkui vielä Ruotsin söpöimmäksi kaupungiksikin kutsuttuun Smögenin. Kaupunki on todellinen kesäinen turistikaupunki, ehkä vähän liikaakin. Mutta onhan siellä kaunista!
 
Kauniit kalliot, meri, rinteeseen rakennetut pienet kauniit puutalot, rannan punaiset kalamajat, jotka nyt olivat joko putiikkeina, kahviloina, ravintoloina tai kesäasuntoina. Ja se laituri. Talojen eteen vesirajaan on rakennettu 640 metriä pitkä laituri - Smögenbrygge. Ja laituriin on kiinnitetty toinen toistaan komeampia (pääasiassa norjalaisia) moottori- ja purjejahteja.
Smögenissä riitti katselemista niin luonnossa, rakennuksissa, putiikeissa, veneissä kuin ihan laituria edes takaisin vaeltavissa ihmisissäkin.


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

 1. Te kävitte Ruotsin rivieeralla. Marstrand on näistä kylistä se kuuluisin, jonne kerääntyy ylenpää luokka kesää viettämään. Rannikolla liikkuu paljon norjalaisia, koska he sammalla ostaa auton täyteen ruokaa ja muuta tavaraa. Tanskaakin täällä kuulee puhuttavan kesäaikaan. Ruotsin puolella on paljon halvenpaa. Rannikolla on paljon saaria ja idyllisiä pieniä kyliä.

  VastaaPoista
 2. Me kävimme kertaamassa Göteborgia pari vuotta sitten vappuna ja kävimme tuolloin myös Göteborgin saaristossa, jonne pääsee kätevästi julkiseen liikenteeseen kuuluvilla saaristolautoilla - vähän kuin Suomenlinnan lautat. Pidimme saaristosta ja harkitsemme paluuta noihin maisemiin vielä joskus - ehkä kannattaisi rannikkoa katsella vähän laajemminkin tuolla suunnalla eikä vaan saaristoa!
  https://meriharakka.net/2015/05/03/vappu-goteborgin-saaristossa/

  VastaaPoista
 3. Tässä ilmoittautuu yksi länsirannikkofani, turhan harvoin vain tulee tuollakin matkailtua, kesäisin kun sitä tekemistä riittää.

  VastaaPoista
 4. Sympaattisen näköisiä kaupunkeja ja hienoja kallioita. Tuo voisi olla kiva kesäkohde!

  VastaaPoista
 5. Voi miten kaunista! Ruotsin maaseutu ja pienet kaupungit ovat jotain niin nättiä. Tulevaisuudessa tulee suunnattua Ruotsiin useamminkin, joten toivottavasti pääsen tutustumaan vielä lähemmin näihinkin alueisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on tullut Ruotsi-fani. Ensi kesän ajelu jo suunnitteilla.

   Poista

Lähetä kommentti