Taidekaupunki Örebro

Kesäloman ensimmäisen viikon ajelimme Ruotsissa. Ja sehän on aina yllätyksiä täynnä. Ehkä tämän reissun suurin yllätys oli Örebro. Kyllä, siis kaupunki nimeltä Örebro muodostui melkein suosikkikaupungiksi. Sinne tulee aivan varmasti poikettua myös joku toinenkin kesä. No, kokemus oli tällä kerralla vain vajaasta vuorokaudesta ja yhdestä yöstä, mutta ensivaikutelmahan se on se, joka merkitsee.
 
Kaupunki sijaitsee Hjälmarenin järven länsipäässä, parisataa kilometriä Tukholmasta länteen. Kaupungissa on kaikkiaan noin satatuhatta asukasta. Ensivaikutelma kaupungista oli se, että siellä ovat kaikki palaset viihtyisään kaupunkiin: vesi, linna, kirkko, vanha kaupunki, kävelykadut - ja ihmisiä liikkeellä myös illalla.
Chiaharu Shiota: Sailing in the sky.
Itse asiassa syy, miksi me valitsimme Örebron yhdeksi kohteeksemme oli se, että siellä on vuodesta 2008 saakka joka toinen vuosi järjestetty ympäristötaiteen kesänäyttely, josta on tullut nyt Pohjoismaiden suurin. Kaupunkitilaan sjoitettu biennaali on vuosien aikana herättänyt huomiota välillä Ai Weiwein tai Tommi Toljankin teoksilla.
Ehkä näyttävin tämän vuoden teoksista on tämä keskeiselle torille rakennettu tuolirengas. Tadashi Kawamata: Share Chair Arena.
Serkan Demir: Believes Works.
Marisa Merlin: Stalagmites.
Tämän kesän OpenART2017 sisältää teoksia 86:lta taiteilijalta ympäri maailmaa. Tapahtuma on avoinna ja teokset esillä 10.9. saakka. Saimme hotellista heti käteemme kartan, johon kaikki teokset on merkitty ja vierailumme aikana kävimmekin bongaamassa lähes kaikki ulkotiloissa olevat teokset. Toiset luonnollisesti vaikuttavampia kuin toiset. Jollekin toiselle toisin päin. 
Nelson Vergara: Inuk.
 Hieno tapa kaupungille profiloitua. Tuon biennaalin johdosta taidamme vierailla kaupungissa toistekin.
Alexander Creutz: Petter.

Francesco Bracci: Downward spiral.
Keskellä kaupunkia sijaitsee myös komea linna, joka kai nykyään on pääasiassa juhla- ja ravintolatiloina. Joitakin kummituskierroksia kuitenkin olisi järjestetty. Kaupungin matkailutoimisto sijaitsee myös linnassa. Linnan alkuperästä en oikein löytänyt tietoa, mutta osa siitä on kai kuitenkin keskiaikainen. Linnan historiaan kuului myös Kustaa Vaasa ja perillisensä Karl IX. Hänen aikanaan linna sai sen renessanssilinnan ulkomuodon, joka sillä nytkin on. 1800-luvulla linnaa käytettiin vankilana, 1760-luvulta lähtien siinä on toiminut maaherran asunto.

Yövyimme kaupungissa aivan ihanassa Clarion Collection Hotel Borgenissa, jonka seinien sisään mahtui myös monenlaista historiaa. Hotelli oli julkisivuiltaan melkein kuin linna. Rakennus on vuodelta 1891 ja se on toiminut ennen mm. pankin pääkonttorina ja paikallislehden pääkonttorina - aina vuoteen 2013 saakka.
Rakennuksessa oli asunut myös ruotsalainen kirjailija Hjalmar Bergman. Tähän hotelliin menen toistekin. Ketjun tyyliin kuuluu, että huonehintaan kuuluu myös illallaisbuffet hotellissa - sen hyvän aamiaisen lisäksi.

Hjalmar Bergmanin museo taas sijaitsi Örebron kaupungissa sijaitsevassa ulkoilmamuseoalue Wadköpingissä. Alueelle on siirretty vanhoja kaupunkirakennuksia, joista vanhimmat ovat jopa 1500-luvulta. Nyt kortteleissa on pieniä putiikkeja, museoita ja kahviloita.


Seuraa blogiani myös Facebookissa, niin tiedät mitä ehkä on tulossa.

Kommentit

  1. Örebrohon olisi lädettävä, ehdottomasti. Tuosta taidetapahtumasta en ole koskaan kuullut. Wadköpingistä olen kuullut mutta en ollut aivan varma että missä se sijaitsi. Pitää panna korvan taakse listalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kivaa, että minäkin voin suositella sinulle jotain kohdetta Ruotsissa :-) Luulen, että pitäisit kaupungista.

      Poista

Lähetä kommentti