Taidepäivä Turussa

Viime viikonloppuna osa perheestä halusi lähteä Turkuun elokuviin. Onneksi näytös oli iltapäivällä, joten museot olivat vielä auki. Lähdin siis samalla taidematkalle Turkuun.
Wäinö Aaltosen museo on yksi Turun mukavimmista museoista. Tyylikäs ja sopivan kokoinen. Ja se kahvila on aina ollut myös suosikki, jo lapsena niitä seinässä olevan akvaarion kaloja oli mukava tutkiskella. Nyt WAM:ssa on esillä turkulaisen Saara Ekströmin Alkemia-niminen näyttely. Kierrän usein mielelläni näyttelyissä ihan itsekseni. Nyt kuitenkin liityin mukaan päivän opastuskierrokselle, joka olikin oikein hyvä. Ainahan sitä saa teoksista enemmän irti, kun joku kertoo niin taiteilijan kuin teoksenkin taustoja. Opas kertoi mukavasti myös omia henkilökohtaisia ajatuksiaan ja kokemuksiaan taiteilijasta ja teoksista.
Haukat ja varpuset, 2016. Installaatio.
Näyttelyssä on tuttuja Ekströmejä - valokuvia erilaisista asetelmista, kuten kukkakimppuja värjääntyneinä sinisen veden johdosta. Mukana on myös lähikuvia tai videota avautuvasta ja sulkeutuvasta Jerusalemin ruususta erilaisin sisällöin, silmiään liikuttava seinän kokoinen pöllö jne.
Läksy, 2014. Kromogeeninen värivedos.
Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista, äänimaailmoista ja installaatioista. Saara Ekströmin Alkemia on esillä Wäinö Aaltosen museossa Turussa 24.4.2016 saakka.

Turun Taidemuseossa on esillä Miikka Vaskolan näyttely. Se kiinnosti minua julisteensa johdosta. Myönnän, etten tuntenut taiteilijaa ennakolta. Näyttelyn mainoskuva oli vangitseva. Työssäni lukemattomia vanhoja valokuvia tutkineena teoksessa oli jotain kiehtovaa. Kuin vanha merikapteeni, jonka kasvot näkyivät kuin kahtena. Näyttely olikin hieno.
Näyttelyssä on Vaskolan töitä uran alkuvaiheilta nykypäiviin saakka. Miikka Vaskola (s. 1975) valmistui vuonna 2008 Kuvataideakatemiasta. Näyttelyteksteistä selviää, että taiteilijan työskentelytapa on hidas. Suuren maalauksen valmistuminen saattaa kestää jopa kahdesta kolmeen vuotta. Suurin osa näyttelyn teoksista on ilman kehyksiä, kauempaa työt näyttävät kuin pressukankaille vedostetuilta suurilta vanhoilta valokuvilta. Yksittäisiä töitä voisi tutkia vaikka kuinka kauan.

Molemmat Turun näyttelyt ovat oikein suositeltavia. Vaskolan näyttely on esillä 8.5.2016 saakka.

Tästä näyttelystä en ottanut valokuvia, mutta kannattaa vierailla taiteilijan omilla sivuilla katsomassa teoksia.

Kommentit

  1. Wäinö Aaltosen museossa ei olekaan tullut vielä käytyä, mutta tykkäsin kaikin puolin Turun taidemuseosta. Miikka Vaskola ei ole minullekaan nimenä tuttu, mutta ehkä tämän jälkeen. Vaikuttavan näköisiä ja kokoisia teoksia. Mainosjulisteella on iso merkitys ainakin minulle. Joskus se torppaa jonnekin menemisen ja toisaalta joskus se innostaa menemään johonkin sellaiseen mitä ei olisi etukäteen ajatellut menevänsä katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla kannattaa käydä sitten myös WAM:ssa. Julisteella tosiaan on merkitystä, vaikka nykyään moneen tapahtumaan (ei ehkä koske taidenäyttelyä) ei enää viitsitä painattaa julisteitakaan (esim. mihin ovat kadonneet kunnon konserttijulisteet?). Tämän jälkeen kyllä minä muistan ainakin Miikka Vaskolan, teki vaikutuksen.

      Poista

Lähetä kommentti