Kirkkoajelutkin alkoivat - Merimaskun kirkko


Meidän ajelumme ajoittuvat usein kellonaikoihin, jolloin monet paikat ovat jo suljettuina. Mutta onneksi meillä Suomessakin on kirkkoja ja hautausmaita! Viikonlopun ajelulla vastaan tuli mm. tämä kaunis kirkko ja sitä reunustava kirkkomaa.
Merimaskun punamultainen ja paanukattoinen puukirkko on valmistunut vuonna 1726. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa, jota taas ympäröi punamullalla maalattu hirsiaita. Kaunis paikka, jossa mielellään olisi vieraillut myös sisällä. Naantalin seurakunnan (johon kirkko nykyään kuuluu) nettisivuilta pääsee kuitekin kurkistamaan myös kirkon sisätiloihin.
Hieno tapa säilyttää vanhoja hautamuistomerkkejä, vaikka hautojen hoitoajat olisivatkin jo umpeutuneet.
Hautausmaalla sijaitsee luonnollisesti myös viime sotien sankarihautausmaa, jossa on kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen tekemä muistomerkki.

Aivan kirkon seinän vieressä on myös pysäyttävä rautaristi, joka kertoo kai melko tavallisenkin tarinan 1860-luvun Suomesta. Kukolaisten Alistalon emäntä Albertina Efraimintytär on kuollut 38-vuotiaana kesäkuussa 1866. Viikkoa aikaisemmin hän oli synnyttänyt Ulrika-tyttären, joka oli kuollut neljän päivän isässä, pari päivää äidin kuolemaa ennen. Vajaa kuukautta aikaisemmin perheen kuusivuotias Karl-poika oli kuollut ja saman vuoden tammikuussa parivuotias Frans oli kuollut. Pysäyttävä muistoristi.

Kommentit

 1. Kaunis kirkko ja tuttu ystäväperheen tyttären hääjuhlista.

  VastaaPoista
 2. Minusta on niin hienoa että pääsen kiertelemään ympäri Suomen kirkkoja sinun/teidän vanavedessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogien seuraamisen hunajaa - kuten sinunkin näyttelyraporttisi!

   Poista
 3. Kiitos paljon tästä postituksestasi. Pidän Villa Augusta puotia Merimaskussa kirkon lähellä ja hautausmaa ja kirkko ovat näkyvissä makuuhuoneestani. Juuri kaksi päivää sitten puhuin asiakkaani kanssa tästä Albertinan rististä, sillä se liikuttaa niin monia, kuten minuakin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti