Penkinpainajaisia Uudessakaupungissa

Keski-ikäiset tunnelmoivat näinä päivinä sosiaalisessa mediassa muistelleen omia penkkari- ja vanhojenpäiviään. Joka vuosi jaamme samoja nuoruuden kuviamme ja muistelemme, miten ennen oli kaikki aidompaa ja paremmin. Uudessakaupungissakin oli kunnia-asia pukeutua kansallispukuun penkkaripäivänä. Toista se on nykyään...

Kulttuuri ja perinne muuttuu ja hyvä niin. Tässä vähän kuvia Uudenkaupungin penkkariperinteestä. Kuvat ovat joko omia tai Uudenkaupungin museosta luvalla :-) käyttöön saatuja.

Vuoden 1949 abiturientteja Uudestakaupungista. Iltaa vietettiin usein jossain lähiseutun kartanossa tai maatilalla. (Kuva Uudenkaupungin museo)
Vuoden 1957 abiturientit jättivät viimeisen tervehdyksen vasemmalla olevalle lyseolle. Seuraavan vuoden abeilla olikin jo uusi koulurakennus. (Kuva Uudenkaupungin museo)


Penkkariajelu on ollut pitkään juhlan näkyvin osa. Tässä vuoden 1958 abiturientit Uudestakaupungista. (Kuva Uudenkaupungin museo)
1964 abit lähdössä ajelulle lyseon pihalta. (Kuva Uudenkaupungin museo).
Uudessakaupungissa pukeuduttiin aina 1990-luvun alkuun asti penkkaripäivänä kansallispukuihin. Vuoden 1967 abit tanssivat koulussa. (Kuva Uudenkaupungin museo)
Abiajelu mallia 1973. (Kuva Uudenkaupungin museo)
Tuntuu, että aikaisemmin panostettiin paljonkin kuorma-autojen laidoille laitettaviin julisteisiin. Nämä vuodelta 1981 (siskon kotialbumista)
Aikanaan Uudessakaupungissa järjestettiin penkkaripäivänä perinteinen opettajien ja abien välinen lentopallo-ottelu. Sekin onnistui kansallispuvuissa. Kuva vuodelta 1981 (siskon kotialbumista)
1981
Oma abivuoteni oli 1986, silloin pukeuduttiin vielä näin juhlavasti.
Koulun lopettamiseen on aina liittynyt tiettyjä tapoja... vuonna 1986 poltettiin edes pulpetti.
Harmi, että "kokoelmista" puuttuu 1990-2000-lukujen valokuvia. Mutta vuonna 2015 Uudessakaupungissa ajeli kaksi kuorma-autollista fantasiapukuihin pukeutuneita abiturientteja.
 Kommentit

  1. Voi että, penkkarit kansallispuvussa! Ihan toista kuin jotkut teletappiasut. Harmi kun perinne on katkennut. Mut ehkä se taas joskus palautetaan. :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti