Päivä ja yö Tukholmassa - juu ja yksi maailmanperintökohdekin!

Vielä yksi kesäreissuksi laskettava matka. Viime viikonloppuna kävimme Tukholmassa. Kesämatkaksi sen voi senkin takia laskea, että keli oli mitä hienoin, aivan ihana kesäsää. Matka tehtiin koko perheen - eli miehen ja parin "kohta jo aikuisen" nuorukaisen kanssa. Matkan syynä oli lauantai-illan konsertti Globenissa. Muuten ei ollut "paineita". Minäkin olin päättänyt olla suunnittelematta ainoatakaan museota tai näyttelyä tähän viikonloppuun. No, mitä me sitten teimme?
Turusta Tukholmaan matkustettaessahan on se "ongelma", että laivasta pitää poistua jo aamuvarhaisella, paikallista aikaa ennen seitsemää. Kotoa Turkuun lähtiessä tehtiin onneksi viime hetken päätös ja kysyimme, löytyisikö laivasta vapaata autopaikkaa. Löytyi ja vieläpä melkein sataman parkkimaksujen hinnalla. Se oli hyvä ratkaisu. Pelkästään jo sen takia, ettei tarvinnut kummassakaan päässä jonottaa siellä terminaalissa. Oli siis yö aikaa miettiä, mihin aamulla suunnattaisiin kuluttamaan aikaa.
No, erinomaiseksi kohteeksi osoittautui maailmanperintökohteeksi valittu Drottningholmin linna - tai ennemminkin puutarha. Aamuseitsemän jälkeen kun ei vielä linna ollut auki. Jälkikasvu sai jatkaa untansa autossa ja me teimme runsaan tunnin kävelylenkin hienossa puistossa.   

Drottningholmin linnahan on Silvian ja Kaarlen yksityisasunto, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Tukholman keskustasta. Nykyinen linnarakennus on rakennettu palaneen tilalle 1660-luvulla arkkitehti Tessin suunnitelmien mukaan. Linnan yhteydessä on myös 1760-luvulla rakennetut teatterirakennus sekä Kiinalainen paviljonki. Komea barokkipuutarha patsaineen ja suihkulähteineen  on myös 1600-luvulta.
Minun mielestäni puiston ehdottomasti hienoin rakennus oli kuitenkin ”vahtien teltta”, suuri sini-valkoisen teltan näköinen rakennus lähellä Kiinalaista palatsia (ja ilmaista, aamuvarhaisella jo avoinna olevaa siistiä puistovessaa). Rakennus valmistui Kustaa III:n ideasta vuonna 1781. Arkkitehti C. F. Adelcrantz oli halunnut luoda puurakennuksen maalatulla peltivuorauksella ajatuksen turkkilaisen armeijan leiristä. Vastaava taitaa olla Hagan puistossa, jossa en kyllä vielä olekaan käynyt.
Sitten auto Södermalmin ilmaiselle (viikonloppuna) parkkipaikalle ja hotellin (Scandic Sjöfartshotellet) kautta kävelemään loppukesäiseen Tukholmaan.
Kaupunki on hieno, katseltavaa riittää ilman sen suurempia suunnitelmiakaan. Me aloitimme lautalla Djurgårdeniin, Abba-museokaupan (juu, toinen kerta sitten museoon) kautta Nordiska museetin kahvilaan ja museokauppaan. 
Sitten Blasieholman lauantaikirpputorin kautta "keskustaan". Sieltä ei merkittävää kerrottavaa - paitsi että FootLockeriin oli avattu House of Hoops - niin, siis meillä oli myös jälkeläisiä mukana. 
Tukholmassa oli vaalit sunnuntaina ja lauantaina juostiin keskustassa puolimaraton. Väkeä oli siis aika paljon liikkeellä. 
Vanhassa kaupungissa on aina kiva kävellä. Sieltä sitten hotellin kautta Globeniin. Sinnekin kävelimme, kun kerran aikaa oli. SoFo:n kauppojen ja ravintoloiden ikkunat tuli ihailtua. Takaisin toki tulimme metrolla.
Sumuinen sunnuntaiaamu, laivalle ja nukkumaan. Päivälaivalla ei ole kyllä mitään muuta tekemistä. Mieluummin vietän sen vaikka hytissä ulos katsoen kuin laivan yleisissä tiloissa, ei vaan jaksa. Maarianhaminassa tosin on käytävä kannella bongaamassa ne muut laivat.
Mukava viikonloppureissu! 

Kommentit

 1. Tukholman kuvia on aina mukava katsella. Drottningholmin linnan puistoon kävimme tutustumassa toukokuussa. En ollut siellä koskaan ennen käynyt,vaikka nuoruusvuosina työskentelin kaksi kesää Tukholmassa. Hagaparkenissa on tosiaan tuollainen (uusi) telttarakennus. Kruununprinsessa Viktoria asuu perheineen Hagassa,joten siellä ei pääse kuin puistoon. ABBA-museon käynnistä tulee tosi hyvälle tuulelle,suosittelen ehdottomasti. Jos valitset siellä ruotsinkieliset " kuulokkeet" niin kuulet abbalaisten itse selostavan,mutta suomenkielisen tekstin lukee joku muu. T-R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, varmasti menen vielä tuonne Abba-museoon, sen verran siitä olen kuullut. Tukholmaan tulee aina ikävä!

   Poista
 2. ...Kai sitä tarttis tehrä asialle jotain - kävin näet Tukholmassa viimeksi silloin, kun odotin nuorimmaista ja en käsitä miten asiat ovat tähän jamaan päätyneet, mutta seuraavaksi täyttää jo 17 vuotta... ;)
  Tuo telttarakennus on kyllä hauskasti toteutettu! Katariina

  VastaaPoista

Lähetä kommentti