Ruotsin kaunein koti ja kylänraitti Sundbornissa

Kävin ensimmäistä kertaa Ruotsin Sundbornissa toistakymmentä vuotta sitten. Silloin viimeistään ihastuin Ruotsiin ja sen punamultataloihin ja siisteihin pihoihin ja puutarhoihin. Kävimme silloin vierailulla Carl ja Karin Larssonin kotona Sundbornin kylässä. Kesäkuun alussa ajelimme uudelleen Falunin kaupungin lähellä sijaitsevaan Sundborniin ja osallistuimme jälleen myös Carl ja Karin Larssonin kodin opastukselle. Ja yhä vielä, monien ja monien Ruotsi-kilometrien ja erilaisten maisemien jälkeen, olen sitä mieltä, että se on kaunein paikka Ruotsissa!

Sundborn on osa Falunin kuparikaivokseen liittyvää Unescon maailmanperintökohdetta. Falunissa sijaitsi jopa tuhat vuotta Ruotsin merkittävin kuparikaivos ja itse kaivoksen ja sen ympäristön lisäksi maailmanperintöluetteloon on otettu myös alueita, joiden asukkaat, talot tai kulkureitit olivat tärkeä osa kaivosta. Sundborn on siis osa sitä.

Sundbornin raitti järven rannalta sijaitsevalta kirkolta, myös järven rannalla sijaitsevalle Larssonien taiteilijakodille, on idyllisistä idyllisin.

Lilla Hyttnäs.

Tunnettu taiteilijapariskunta Carl ja Karin Larsson saivat aikanaan Karinin sukulaisilta häälahjaksi pienen mökin, Lilla Hyttnäsin. Se oli aluksi Tukholmassa asuneen taiteilijaperheen kesäasunto, mutta perheen kasvaessa muuttivat he kokonaan Sundborniin. Lapsia siunaantui kahdeksan ja pieni mökkikin laajeni aina uusilla osilla. Sekä Carl että Karin olivat taiteilijoita, mutta avioiduttuaan Karin keskittyi enemmän kodin sisustamiseen ja huonekalujen ja tekstiilien suunnittelemiseen ja valmistamiseen. 

Carl Lasson, kukkaikkuna, akvarelli Ett Hem-kokoelmasta, Nationalmuseum

Karin tuli luoneeksi Ruotsin tunnetuimman kodin ja asioita, jotta yhä liitetään oleellisesti ruotsalaisuuteen. Carl taas teki tämän tunnetuksi viimeistään, kun vuonna 1899 julkaisi Ett Hem -nimisen taidekirjan. Oli uutta, että taiteilija kuvasi kotiaan, lapsiaan ja arkeaan. Näistä idyllisistä akvarelleista tuli tunnettuja ympäri maailman ja näiden avulla ruotsalainen koti ja elämä tuli tunnetuksi. 

Larssonien kotia ja sisustusta haluttiin tavoitella. Uutta oli vaikka se, että Karin piti vaaleanpunaisia pelargonioita lasittamattomissa saviruukuissa ruokasalin ikkunalla. Ja voin kertoa, että et kovin montaa ruotsalaista kesäkahvilaa löydä, jossa ei olisi mårbackat saviruukuissa ikkunoilla. Oppaan mukaan yhä vielä esimerkiksi Ikean suunnittelijat käyvät säännöllisesti hakemassa ideoita tästä ruotsalaisen kodin "alkulähteeltä".


Larssonien koti on museona, tosin se on yhä Larssonien perillisten omistuksessa ja he myös saattavat viettää talossa esimerkiksi juhlia. Sokkeloiseen, pienten, mutta niin vaikuttavien, huoneiden taloon pääsee vierailulle ainoastaan pienissä ryhmissä oppaan johdolla. Tänne siis pitää ehdottomasti hankkia liput ennakolta, jos taloon haluaa päästä sisälle. Kodissa ei myöskään saa valokuvata. Meille sattui oppaaksi Karin-niminen nuori nainen, joka kertoi olevan yksi yli 300 talon nykyisestä omistajasta, eli Carlin ja Karinin perillisistä. 

Stora Hyttnäs.
 

Sundbornin kylänraittia.

Sundbornin kylänraittia.

Sundbornin kylänraittia.

Sundbornin kylänraittia.

Jos et kuitenkaan mene taloon sisälle, kannattaa Sundbornissa kuitenkin vierailla. Taloa pääsee kiertämään pihalla ja ympäristö on todella kaunis. Naapurissa sijaitsee kahvila-ravintola ja lähellä on myös Stora Hyttnäs, joka on museoitu porvariskoti. Se ei ollut vielä avautunut kesään meidän vieraillessa.

 

Kylänraitin toisesta päästä löytyy kaunis punainen kirkko, jonka sisältä löytyy Carl Larssonin maalauksia. Carl osallistui kirkon sisustussuunnitteluun. Kirkko itsessään on jo 1750-luvulta, mutta sitä uudistettiin tuolloin 1900-luvun alussa. Kirkon hautausmaalta löytyy myös Larssonien perhehauta. 






Mikä sinusta on Ruotsin hienoin paikka?

Seuraa blogia myös Facebookissa.  

Kommentit