Muotia ja maalauksia Villa Gyllenbergissä

Siellä täällä Euroopan museoissa on tullut vierailtua näyttelyissä, joissa on yhdistetty kuvataide ja niihin jotenkin liittyvät esineet. Helsinkiläisessä Villa Gyllenbergissä on tämän kevään ajan esillä näyttely, jossa on yhdistetty hienosti maalaukset ja pukuhistoria. Muoti ja kauniit maalaukset yhdistettynä yhteen ja samaan näyttelyyn, ja vielä suosittu Helene Schjerfbeck näyttelyn nimessä - on luonnollisesti ollut tae näyttelyn suureen suosioon. 


Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950  on siis esillä Villa Gyllenbergissä Helsingin Kuusisaaressa, lähellä Didrichsenin taidemuseota. Vartti ennen näyttelyn avautumista arkipäivänäkin näyttelyvierailijoiden tasainen jono suuntaa omakotialueen läpi kohti museota. Kannattaa siis varautua siihen, että väkeä näyttelyssä on.

Olihan näyttely kaunis ja myös Villa Gyllenberg on kaunis tila. Edellisen vierailun jälkeen museota on laajennettu ja rakennettu mm. uusi sisäänkäyntitila.




Helene Schjerfbeckin naisia.

Museon kokoelmissa on useita Schjerfbeckin maalauksia ja ne luovatkin myös tämän näyttelyn rungon. Tässä näyttelyssä on esillä noin 20 Schjerfbeckin maalausta ja yksi hänen oma vaatteensakin, myyrän turkiksesta valmistettu keeppi. Helene oli erityisesti kiinnostunut ranskalaisesta muodista ja hän tilasi mm. ranskalaisia muotilehtiä. Hän myös ompeli itse paljon vaatteistaan.

Mutta esillä on myös runsaasti muiden aikalaisten maalauksia, joiden teemana on jotenkin muoti tai joissa on nähtävissä pukuja, koruja, muotia. Helene Schjerfbeck itse rakasti sekä maalaustaidetta että muotia, ja hänen muotokuvissaan mallien vaatetus oli myös olennainen osa maalausta. Schjerfbeckin maalausten lisäksi esillä on noin 40 maalausta noin 20 eri suomalaistaiteilijalta. 



Taustalla Albert Edelfeltin maalaus Sophie Manzeystä, 1880.

Se, mikä näyttelystä tekee erityisen kiinnostavan ja varmasti myös suositun, ovat aidot aikalaispuvut ja asusteet. Kolmisenkymmentä muotiasua 1800-luvun puolivälistä aina 1950-luvulle värittävät perinteisen taidenäyttelyn antia mielenkiintoisesti. Muodin historiaa ja sitä, miten muoti näkyy maalaustaiteessa, esitellään myös näyttelyn tekstityksessä mielenkiintoisesti.



Kiersimme näyttelyä rauhassa ja luimme tekstejä, tutkimme maalauksia ja esineitä. Kierroksen lopussa tuli kuulutus, että alkoi yleisöopastus, johon päätimme vielä osallistua. Sitäkin voi suositella, etenkin niille vierailijoille, jotka eivät jaksa keskittyä näyttelyteksteihin.


Näyttely on esillä 9.6.2024 saakka. Kannattaa myös huomata, että museo on avoinna vain keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Täytyykin pitää tämä mielessä. Eiköhän tässä ole vapaa viikonloppu kesäkuuhun mennessä. Luulenpa Marikankin tästä kiinnostuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa mieleen ja samoin siinä viereisessä museossa on myös kiva näyttely Nordean taidesäätiön kokoelmista.

      Poista

Lähetä kommentti