Muitakin kuin ukkoja Sibeliusmuseossa Turussa

Oletko tiennyt, että Turussa on Sibeliusmuseo? Lähes Tuomiokirkon vieressä, Aurajoen rannalla sijaitseva 1960-luvun betoniarkkitehtuurin helmi kätkee sisäänsä paitsi musiikkia ja sen historiaa, nyt myös kuvataidetta. Esillä on nimittäin taidetta museota ylläpitävän Åbo Akademin säätiön kokoelmista.


Mutta miksi Sibeliusmuseo? Museon historia juontaa juurensa Åbo Akademin yliopiston musiikkitieteen ja kansanrunoustieteen professori Otto Anderssonin 1920-luvulla aloittamasta musiikin historiaan liittyvästä keruusta ja tallennuksesta. Muodostui kokoelma, johon professori Andersson sai vuonna 1948 säveltäjä Jean Sibeliukselta luvan käyttää nimitystä Sibeliusmuseo. Nyt museo on osa Åbo Akademin säätiön toimintaa.



Museon perusnäyttelyssä esitellään mm. erilaisia soittimia, soitinten ja orkesteritoiminnan historiaa ja myös Jean Sibeliuksen elämää. 

Näyttelytiloissa on nyt esillä myös kuvataidetta näyttelyssä Mer än bara gubbar - Muitakin kuin ukkoja. Näyttely esittelee säätiölle lahjoitettua taidetta ja myös taiteen lahjoittajia. Åbo Akademin säätiö on historiansa aikana saanut paljon lahjoituksia, joiden joukossa on ollut myös merkittävää taidetta. Näyttelyn nimi kertoo siitä, että suurin osa lahjoituksena tulleesta taiteesta on "merkittävien miesten muotokuvia", mutta mukana on kuitenkin myös paljon muuta. Ei ukkoja tässäkään näyttelyssä kokonaan ole unohdettu, mutta esillä on myös muuta. 

Kannu ja sienet -asetelma, Jalmari Ruokokoski, 1928.
 Näyttelytila ei ole suuri ja ainakin kauniina talvilauantaina yleisöä oli tiloihin nähden jopa vähän liikaakin, mutta näyttely oli mielenkiintoinen. Näyttelyn koko olikin ehkä yksi sen parhaista puolista. Kun esillä ei olekaan huone toisensa perään hienoa taidetta, jaksaa ja malttaa tutkia tämän yhden näyttelytilan teoksia vähän tarkemmin. Ja se kannatti. 

Rantamaisema kuutamossa, Eugen Taube, 1888.

Suursaaren luotsilaituri, Thorsten Waenerberg, 1910.

Säätiön taidekokoelmassa on noin 2000 teosta, joista oli nyt esillä noin 80. Teokset oli järjestetty teeman mukaan mm. maisemamaalauksiin, asetelmiin, historiamaalauksiin ja muotokuviin.

Merimaisema ja purjevene, Oscar Kleineh.


Kaupunkinäkymä, Reino Partanen, 1920-luku
Mukava näyttely, joka varmasti tuo musiikkiaiheiseen museoon myös  kävijöitä, joita museon teema ei aikaisemmin ole houkutellut paikalle. Näyttely on esillä Turussa Sibeliusmuseossa 2.6.2024 saakka.

Tyttö ja kanarialintu, Jean-Baptiste Greutze.

Seuraa blogia ja kulttuurimatkailuamme myös Facebookissa.

Kommentit

  1. En tiennyt, että Turussa on Sibeliusmuseo. En siitä huolimatta, että olen asunut siellä kahdeksan vuotta. Todennäköisesti Turussa tulee käytyä ennen kesää useampia kertoja, joten täytyykin pitää tämä mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on tosiaan vähän vähemmälle huomiolle jäänyt. Se on myös suosittu konserttipaikka ja tosiaan sijaitsee aivan tuomiokirkon lähellä.

      Poista
  2. Olen tietoinen Sibeliusmuseossa ja se on monena kesänä ollut "must to visit" -listalla mutta vielä en sinne saakka ole ehtinyt. Kiitos kun taas muistutit sen olemassaolosta. En tiennytkään, että siellä on noin paljon erilaisia soittimia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti