Talviset viikonloppureissut Tampereelle

Uusi matkailuvuosi alkoi parilla kulttuurimatkalla Tampereelle. Kaupunkiin, johon vuosi vuodelta ihastuu enemmän ja enemmän. Aina jotain nähtävää ja juuri sopivan kokoinen kaupunki. Näiden matkojen teemana oli tosiaan kulttuuri ja ihan vaan huvit. Ensimmäisellä matkalla käytiin katsomassa Nokia-areenalla esitetty jääbaletti Lumikuningatar. Molemmilla kerroilla kuitenkin yövyttiin, katseltiin kaupungin valoja ja vierailtiin muutamissa museoissa. Tässä vähän tunnelmia näiltä kahdelta lähes yhden viikon sisällä tehdyiltä matkoilta. Ja kyllähän nuo Tampereen valoviikot ja jouluvalot ovat aina myös katsastamisen arvoisia.

Lumikuningatar

 

Lumikuningatar-jääbaletin liput tuli aikanaan ostettua vähän ex-tempore. Tampereelle olisi avautunut uusi komea areena ja tapahtuma olisi uudenvuoden aikaan, jolloin olisi joka tapauksessa vapaata ja "siihen mennessä korona olisi ainakin ohi". No eipä ollut ohi ja vuodella siirrettiin tuotantoa, mutta pidimme kuitenkin liput voimassa. Odotuksia ei juuri ollut ja ehkä hyvä, koska silloin tulee parhaiten yllätetyksi. Miten hieno esitys oli valoilla, musiikilla, puvustuksella, tanssijoilla ja luonnollisesti taitavilla luistelijoilla saatu aikaiseksi. Oli kyllä kaunista ja hyvää viihdettä. Ja pitää kyllä myöntää, että jonkinlaisia väristyksiä tuli nuoruuden urheiluidolien Susanna Rahkamon ja Petri Kokon luistellessa.

 

Tampereen tuomiokirkko

Kirkko oli onneksi avoinna talviaikanakin turisteille, uudenvuodenaattonakin. Kirkossa olemme toki käyneet aikaisemminkin, mutta tässä kirkossa riittää yksityiskohtia tutkittavaksi varmasti joka kerta. Upea esimerkki oman aikansa modernista arkkitehtuurista ja etenkin maalaustaiteesta.  Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin maalaukset täydentävät arkkitehti Lars Sonckin työtä.
Jos et ole käynyt, niin kannattaa seuraavalla kerralla poiketa. Kirkko on muuten yksi niistä rakennuksista, joka on valmistunut kotipaikkakuntani Uudenkaupungin kalliosta louhitusta harmaasta graniitista. Samasta, josta mm. kansallismuseo tai Kallion kirkkokin ovat. 

Ysäriä

1960-luvulla syntyneenä tuo 1990-luku on jollain lailla jäänyt väliin. Tai sitten ei. Kyllähän siihen vuosikymmeneen liittyy itsellänikin paljon. Ammattiin valmistuminen, työttömyyttä (kaupungissa, jossa työttömyysprosentti kipusi lähes 34%), avioituminen ja hääjuhlat kotiviineineen, ensimmäisen lapsen syntymä, ensimmäiset automatkat Eurooppaan, matkapuhelimet jne. Eli sittenkin paljon tuttua. Tästä ajasta kertoo Työväenmuseo Werstaan näyttely -Ysäri. Osittain näyttely on suunnattu juuri meille, jotka sitä aikaa olemme eläneet, mutta myös niille ysärinä syntyineille. Itselleni ehkä se suurin oivallus tuli puhelinkopissa. Ysäriltä lähtien jo museonäyttelyitä tehneenä, en ehkä olisi osanut huomioida nuoria museokävijöitä tekstillä, joka kertoo, että mikä oli puhelinluettelo. Oikeasti hyvä herätys jälleen itselle itsestään selviin asioihin. 

Suomessa oli muuten vuonna 1995 vielä yli 25.000 kpl yleisöpuhelimia. Ysäriin pääsee tutustumaan Werstaalla aina 23.10. saakka. 

Joulua ja punk-muotia Milavidassa 

Museo Milavida, tuo Nottbeckien komea palatsi 1890-luvulta, siitä on tullut yksi niistä museoista, jonka näyttelyt haluan aina käydä katsomassa. Vaikkei se aihe olisi aina juuri itselle läheinen, pidän siitä tavasta, miten Milavidan näyttelyt on tehty. Teemana on ollut usein muoti tai tyyli, niin nytkin.

Vivienne Westwood ja aviomies Malcolm McLaren Lontoossa 1977.

Museo tuskin tiesi, miten ajankohtainen tuosta näyttelystä tulisikaan. Näyttely esittelee muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin luomaa muotia yksityiskokoelmasta. Ajankohtaisen tästä näyttelystä teki se, että Dame Vivienne Westwood menehtyi tämän näyttelyn aikana, 29.12.2022. 

Myönnän rehellisesti, etten tuntenut tätä muotisuunnittelijaa edes nimeltä aikaisemmin. En ole koskaan juurikaan seurannut muotia tai muotilehtiä, aukko siinä sivistyksessä. Silti, tai ehkä juuri siksi, näyttely olikin mielenkiintoinen. Se antoi tehokkaan tietoiskun tästä punk-aikakauden ja Sex-Pistolsin lähipiirissä toimineen suunnittelijan elämästä ja etenkin tuotannosta. 


Tämä näyttely on esillä 12.2.2023 saakka.

Toinen osa Milavidaa kertoo talon ja sen omistajasuvun historiasta, aina yhtä kiinnostavaa. En ollut aikaisemmin käynyt Milavidassa jouluaikana, jolloin näyttely kertoo siitä, miten teollisuussuvun varakas omistajaperhe vietti joulua 1800-luvun lopussa. Kukkia, lahjoja, koristeita, herkkuja jne. Kauniisti aseteltuina ja nautittavina. 

Grand Hotel Tammer

Vaikka aika paljon matkoillani yövynkin hotelleissa, en ole valmis laittamaan huonehintaan juurikaan "ylimääräistä", sillä tapani matkustaa on lähinnä se, että hotellissa vietetään pelkästään yö ja aikainen aamupala. Siksi en ole ollut valmis maksamaan myöskään yöpymisestä tässä historiallisessa hotellissa, joka sijaitsee aivan Tammerkosken rannalla. 

Nyt kuitenkin tartuin Mustan perjantain tarjoukseen, ja yövyimme loppiaisena tässä vuonna 1929 hotelliksi valmistuneessa Tammer-hotellissa. Hotellilla on tärkeä paikka Tampereen historiassa, siellä ovat yöpyneet tärkeät vieraat jne. Hienointa, että hotellia ei ole remontoitu liikaa. Klassismin tai art decon piirteet ovat hienosti säilyneet ja hotellin käytävillä ja yleisissä tiloissa löytyy paljon rakennuksen historiaan liittyvää esinettä ja historiatietoa. Ja onhan se nyt vähän luksusta, että viikonloppuisin aamiaista tarjoillaan aina klo 13 asti - ja missä tiloissa!


Tampere ei taida tulla koskaan valmiiksi?


Kommentit

 1. Ihanasti kirjoitettu ja tajusin miten paljon itelläkin vielä nähtävää aina vaan 😍 "smirre"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea kyllä kuvitella, että sinulle löytyisi Tampereelta vielä jotain uutta, sen verran ollaan sinultakin saatu vinkkejä

   Poista
 2. Tampere tosiaan on mukava kaupunki. Harmillisesti siellä ei olekaan tullut hetkeen käytyä, vaikka matkakaan ei olisi mahdottoman pitkä. Nuo Tampereen valot talvella ovat kyllä erittäin hienoja, vuodesta toiseen. Itselläni on muuten sama tapa, hotellissa tulee lähinnä nukuttua, niin en myöskään halua maksaa siitä "ylimääräistä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotelleissa on mukava yöpyä ja on plussaa, jos siinä on jotain spesiaalia. Mutta on niissä hinnoissakin helposti suuri ero, se on totta.

   Poista

Lähetä kommentti