Keravan kraffiti - nuorten historiaa Keravan museossa

 

Taide- ja museokeskus Sinkassa avautui perjantaina näyttely Keravan kraffiti - Sherwood rocks. Näyttelyn taustalla on museon tallennushanke, jossa on haastateltu Keravalla 1970- ja 1980-luvuilla nuoruuttaan eläneitä. Samalla tallennettiin paitsi muistoja myös mm. valokuvia ja esineitä museon kokoelmiin. Vuonna 1975 ensi-iltansa Suomessa saanut elokuva American Graffiti (Svengijengi 62) sai aikaan koko Suomessa fiftaribuumin, joka vaikutti vahvasti niin musiikkiin, pukeutumiseen kuin kiinnostukseen jenkkiautokulttuuriinkin. Keravalla tämä näkyi erityisen vahvasti.

 
 
Olen itse elänyt omia teinivuosiani 1970-80-lukujen vaihteessa. Tuskin tiesin, missä on Kerava enkä ainakaan siellä ollut koskaan käynyt. Mutta kuuntelin sen yhden nuorten sävellahja-ohjelman rinnakkaisradiosta lauantai-iltapäivisin, kuten "kaikki" muutkin suomalaisnuoret ja luin sitä samaa nuorisolehteä kuten kaikki muutkin suomalaisnuoret. Tosin Suosikin lisäksi välillä ostettiin Help-lehti. Minultakaan ei siis todellakaan jäänyt huomaamatta, että kolmen nuoren miehen rockabilly-musiikkia soittava Teddy & The Tigers valloitti niin listat, levymyynnit, Suosikin sivut kuin tanssilavatkin. Vaikka minulle kolahti myös Pelle Miljoona, Hassisen kone ja Juice, niin sujuvasti kuuntelin myös Tiger twistiä. Saman ikäinen mieheni, jonka kanssa olen kulkenut jo 35 vuotta, sen sijaan hurahti Teddy & The Tigersin Burn it up -albumin C-kasetin myötä syvemmällekin teeman mukaiseen musiikkiin ja kulttuuriin. Ei siis tarvinnut miettiä montaa kertaa, että suunnataanko Impalan keula kohti Keravaa, kun selvisi näyttelyn avajaispäivä. 


Näyttely on toki pääasiassa suunnattu keravalaisille entisille nuorille, mutta kyllä siitä muutkin entiset nuoret ammentavat muistoja ja niitä hyviä fiiliksiä, joita parhaat museonäyttelyt pystyvät tarjoamaan. 

Avajaistapahtumassa erinomaisen puheen pitänyt paikallispoliitikko Samuli Isola hienosti kuvasi niitä fiiliksiä, joita omaan nuoruuteen liittyvät muistot aiheuttavat. Aina ei edes tiedä, ovatko muistot omia kokemuksia vai niitä yhteisöllisiä, yhdessä koettuja. Isola kertoi puheessaan omista keravalaiseen musiikkiin liittyvistä muistoistaan.  Hän yhtä ikäpolvea itseäni nuorempana, muisteli keravalaisen Stone-yhtyeen aiheuttamia fiiliksiä. Täysin ulkopuolisena avajaistilaisuudessa yleisöä ja henkilökuntaa tarkkaillessa sai kyllä hyvän aavistuksen siitä, että näyttely ja tallennushanke on ollut tärkeä yhteisöllinen projekti. Samuli Isola päätti puheensa siihen, miten hänen mielestään näyttely on myös eräänlainen kunnianosoitus Teddy & The Tigers -yhtyeen keulahahmolle, Alpo "Aikka" Hakalalle, joka menehtyi noin vuosi sitten.




Vaikka näyttelyn nimi, juliste ja avajaisohjelma keskittyykin vahvasti Teddy-aikaan, kattaa näyttely myös 1980- ja 90-luvut. Keravalaisille näyttelystä löytyy varmasti paljon muisteltavaa myös noilta vuosikymmeniltä. 

 



Itselläni ei siis ole minkäänlaista suhdetta Keravaan. Olen vieraillut paikkakunnalla ainoastaan Sinkka-museossa sen erinomaisissa näyttelyissä (ja purkutaidekerrostalossa). Tämän taustan perusteella voin kuitenkin suositella näyttelyä myös muille ei-paikkakuntalaisille. Tiger Twist soi päässä vielä parin päivän jälkeenkin!


Lyhyt video avajaisissa esiintyneen Sherwood Tigers trion musiikista. Vasemmalla Teddy & The Tigers -yhtyeen perustajajäsen AP Niemi.

Keravan Kraffiti -näyttely on avoinna Sinkka-museossa Keravalla 11.9.2022 saakka.


Kommentit

  1. Meillä ei ole kovinkaan pitkä matka Keravalle, joten täytyypä laittaa tämä kesäksi mieleen. Saattaa hyvin olla, että tulee käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinkka on kiva museo ja mukavan vaihtelevat näyttelyt siellä.

      Poista

Lähetä kommentti