Kolmen euron linnavierailu

 

Miten monta kertaa näiden vuosikymmenten aikana olen kiertänyt Tampereen museoissa, käynyt Milavidan, Vapriikin, Sara Hildenin ja Taidemuseon melkein kaikki näyttelyt, kiertänyt Verstaalla, Amurissa, Poliisimuseossa, Leninmuseossa jne. Mutta miten ihmeessä tämä museo onkin jäänyt väliin. Emil Aaltosen museo, joka sijaitsee Pyynikinlinnassa. Ja pääsymaksu peräti kolme euroa. Tosin Museokortilla ei tarvinnut maksaa sitäkään.


Ferdinand von Wrigh, Näköala Leväsen maanviljelyskoulusta, 1884,

Pyynikinlinna on arkkitehti Jarl Eklundin 1924 suunnittelema kaksikerroksinen klassinen vaalea rapattu tiilirakennus Pyynikinrinteessä Mariankadun eteläpäässä. Pyynikinlinna oli vuorineuvos Emil Aaltosen koti vuodesta 1932 lähtien. Tänne hän kokosi myös taidekokoelmansa. Yleisölle Pyynikinlinna on ollut avoinna 1980-luvulta lähtien, ensin erilaisten tilaisuuksien näyttämönä, sitten myös taidenäyttelyiden paikkana. Vuonna 2004 rakennuksessa avautui Emil Aaltosen taide- ja teollisuushistoriallinen museo.

Hugo Simberg, Lammastyttö, 1913.

Albert Edelfelt, Kirsikkatyttö, 1878.


Robert Wilhelm Ekman, Talonpoikaistanssit, 1845.

Gunnar Berndtson, Vanha laulu, 1889.

Emil Aaltonen (1869-1949) aloitti uransa kenkätehtailijana, mutta myöhemmin hän omisti myös mm. Aaltosen kenkätehtaan, Viialan nahkatehtaan, Sarviksen ja Lokomon. Vaurastuttuaan hän tuki mittavilla lahjoituksilla niin tiede- kuin kulttuurielämääkin. Vaurastumisen myötä hän kiinnostui myös taiteen keräämisestä. Hänen eläessään kokoelma karttui noin 250 taideteoksella, jotka ovat pääasiassa suomalaista taidetta. Pyynikinlinnan alakerran huoneissa onkin esillä niin von Wrightejä, Holmbergia, Simbergiä, Ekmania kuin Edelfeltiäkin. 


Museon yläkerrassa kerrotaan Emil Aaltosen elämästä ja hänen omistamistaan yrityksistä. Tilaa on myös vaihtuville näyttelyille. Nyt esillä on naivistista taidetta Oulun taidemuseon kokoelmista teemalla "Rento meininki". 


 
Rento meininki - Naivistista kuvataidetta Oulun taidemuseon kokoelmista
 
Näyttelyssä on 54 toesta 25 eri taiteilijalta ja teokset ovat pääasiassa 1970-80-luvuilta.
Nikolai Lehto, Muuttolinnut, 1980.

Alice Kaira, Buster Keaton taivaassa, 1973-1980.

Arja jäppinen, Prinssikö?, 2002

Martti Lehto, Apilapellossa, 1995.

Martti Innanen, Mouhijärven umpitollo, 1987.

Enni Id, Hampun ja pellavan puhlistus, 1974.

Emil Aaltosen museo on avoinna keskiviikkoisin 12-18 ja viikonloppuina 12-16. Kesällä myös torstaisin 12-16. Näyttely Rento meininki on esillä 28.8.2022 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Olipa jännittävää nähdä tuo von Wrightin maalaus, johon on kuvattu Leväsen maanviljelyskoulu, sillä olen lenkkeillyt tuossa maisemassa! Näyttää melko erilaiselta nykyisin, mutta paikka on tunnistettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska sattuma. Aika hienoa taidetta tuolla oli, vähän yllättäenkin, kun näitä museoita nyt on tullut seurattua ja koluttua jokunen vuosi.

      Poista
  2. Just edellisellä Tampereen vierailulla kuljettiin ohi ja ihmettelin, että enpä ollut tätäkään museota muistanut. Tampereella on niin monta kohdetta! Silloin olisi ollut vielä kiinnostava Nanso 100 vuotta -näyttely, mutta ei sitten ehditty poikkeamaan. Vähän jäi harmittamaan...

    VastaaPoista
  3. Voi hyvin olla, että kesällä tulee käytettyä jokin viikonloppu Tampereen museoihin tutustuen. Tämä vaikutti sellaiselta kohteelta, jossa olisi tuon viikonlopun aikana mukavaa pistäytyä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti