Museotunneleissa Outokummun Vanhalla kaivoksella

Outokummun Vanha Kaivos on paitsi kaivosmuseo myös eräänlainen elämyspuisto. Yli sata vuotta vanhan kuparikaivoksen alueelta löytyy alkuperäisiä kaivostoimintaan liittyviä rakennuksia, museo, näyttelyhalleja, laaja leikkipuisto ja etenkin satojen metrien pituinen museotunneli. 

Liput alueelle ostetaan ravintolarakennuksesta. Myynnissä on aluelippuja tai pelkkiä museolippuja. Mutta jos tänne on tullut, kannattaa ehdottomasti lunastaa aluelippu, jolla voi sitten kierrellä vaikka siellä kaivostunneleissa.

Osa Rääkkylän Kivisalmesta 1908 löytyneestä malmilohkareesta, joka johti Outokummun malmin löytymiseen.

Kaivostoiminta alkoi Outokummussa vuonna 1908, kun Kivisalmen väylän ruoppaamisen yhteydessä löytyi suuri kellertävä kivenlohkare. Tämä iso kivi sisälsi mm. kuparia, rikkiä, hopeaa ja kultaa. Parin vuoden kuluttua kupariesiintymä sitten löydettiin. Outokummun kaivoksesta muodostui vuosien aikana Suomen merkittävin kaivoslaitos. 

Ensimmäisenä kaivoksen yhteyteen valmistui vuonna 1913 kuparitehdas, jossa kaivoksesta louhittu kuparimalmi jalostettiin mm. langaksi tai harkoiksi. Outokummun kaivoksella ja siihen liittyvissä laitoksissa on parhaimmillaan työskennellyt yli tuhat työntekijää.

Kaivosmuseo on toiminut ns. Vanhalla kaivoksella 1980-luvun alusta lähtien.Vanhan kaivoksen alue on aika laaja ja aikaa vierailuun saa kulumaan yllättävän paljon. Me osallistuimme opastetulle kierrokselle museotunneleissa. Tunneleissa voi kyllä kulkea ilman opastakin. Opastus oli hyvä, mutta hieman liian pitkä. Etenkin kesähelteellä, kun ei kuitenkaan osannut varautua siihen, että tunneleissa lämpötila voi olla alle kymmenen astetta. Nämä kaivostunnelit on siis tehty museota varten. Lähes 300 metrin pituisessa tunnelissa esitellään kaivostoimintaa ja -työtä.  

Kaivosalueelta, mäen päältä löytyy kaivostorni, jonka juuresta löytyy murskainhalli. Nämä rakennukset ovat jo itsessään hienoja. Itse torniin olisi päässyt myös kiipeämään, mutta meille osui juuri kova ukkoskuuro, joten päätimme jättää torniin kiipeämisen väliin (tai minä päätin). Näköalat tornista lienevät hienot, sillä tornin huippu nousee 74 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Kaivostornin juurella voi käydä myös tutustumassa murskaamon tiloihin, jossa sijaitsee valtavan kokoinen vanha murskain. Kaivostoiminnan aikana malmin murskaamiseen käytetty murskain ja murskaamon kuluneet seinäpinnat ovat jo itsessään vaikuttavat. 

Vanha kaivos on kokonaisuudessaan avoinna kesäkaudella, mutta talvikaudellakin museo ja tunnelit ovat avoinna arkisin 11-15 välisen ajan.

Kommentit

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Kävimme kesällä Verlan pahvitehtaalla. Minulla ei ollut paikasta mitään ennakkokäsitystä ja tykkäsin todella paljon opastetusta kierroksesta. Uskon, että pitäisin myös Outokummun kaivoksen museovierailusta, onhan tuo ollut hyvin omanlaistansa ja vaativaa työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verlan pahvitehdas opn kyllä hieno ja opastettu kierros myös. Me olemme aina tykänneet teollisuushistoriaan liittyvistä paikoista, vanhoista tehtaista, sahoista, kaivoksista, myllyistä, ruukeista jne. Mitä enemmän saa tietoa niiden historiasta sitä enemmän myös kohteet kiinnostavat.

      Poista

Lähetä kommentti